Antioxidantii, radicalii liberi si alimentatia organica – doar un trend?

Veggie_and_Salt_and_pepper

Ce sunt radicalii liberi, antoxidantii si de ce avem nevoie de alimentatia organica? Este ea un simplu moft? Ne simtim obligate sa intram in acest nou trend care a invadat intreaga societate moderna?

Daca tindem sa credem ca pana acum 20 de ani radicalii liberi si antioxidantii erau o curiozitate doar pentru chimisti, iar alimentatia organica nu reprezenta un capriciu pentru ca ouale le luam direct din cotineata gainilor si rosiile din gradina bunicilor, ne inselam. Miscarea organica a luat nastere in SUA inca din anii `40. Momentan, America de Nord  este recunoscuta ca fiind tara care se confrunta cu cele mai numeroase boli cauzate de un regim alimentar defectuos.

Pentru a intelege mai bine cum si de ce ne influenteaza antioxidantii si radicalii liberi din alimentele organice, trebuie mai intai sa cunoastem rolul lor.

Radicalii liberi fac parte din viata interna a celulelor avand viata extrem de scurta. Se nasc, lupta si mor. Radicalii liberi din substantele organice duc un razboi de reactii bio-chimice cu alti radicali liberi din substantele poluante. Spre exemplu, antioxidantii din laptele organic vor lupta contra radicalilor liberi din fumul de tigara. Binele si utilul lupta impotriva raului si nocivitatii, iar cine va invinge depinde doar de noi si de cum ne hranim organismul.legume_si_fructe.jpg

Antioxidantii se gasesc in orice celula a organismului, previn formarea radicalilor liberi nocivi sau a celor in exces care pot ataca membrana celulara, pot distruge hemoglobina, proteinele si tesuturile. Vitamina C, E, carotenii, coenzima Q, mineralele si hormonii sunt doar cativa dintre antioxidantii care pot actiona eficient in bolile infectioase, boli cardiovasculare, Parkinson, arteroscleroza, reumatism, cancer, diabet si multe altele.

Este important de stiut ca antioxidantii nu vindeca bolile dar ajuta la prevenirea sau agravarea lor. Oamenii de stiinta vorbesc despre un stres oxidativ care poate afecta mai multe categorii de persoane: batranii, copiii, gravidele, atletii, fumatorii, muncitorii expusi unor substante chimice, personalul sanitar si indivizii expusi stresului psihic. Acestia  trebuie sa consume o hrana bogata in vitamine si antioxidanti pentru a evita imbolnavirea.

Nu putem avea incredere in toate produsele alimentare din comert care se lauda a fi “organice”, dar merita incercat. De ce? Produsele organice sunt mai sigure pentru ca sunt crescute fara chimicale periculoase, antibiotice si stimulente de crestere. Aceste substante influenteaza negativ cresterea alimentelor si blocheaza absorbtia nutrientilor de care corpul are nevoie.

Cercetatorii au demonstrat  ca pesticidele pot afecta creierul distrugand celulele nervoase, ceea ce duce la aparitia bolii Parkinson. Chimicalele folosite in agricultura pot cauza obezitate si maresc riscul de dezvoltare a alergiilor. Arsenicul care ajuta la cresterea rapida a animalelor din ferme poate provoca cancerul, poate slabi sistemul imunitar si poate afecta echilibrul intestinal. Alimentele organice au o cantitate mai mare de antioxidanti in alcatuirea lor decat cele non-organice. Spre exemplu, o portocala organica va avea o concentratie mai mare de vitamina C decat o portocala non-organica.

portocale,_antioxidanti.jpgSpecialistii mentioneaza ca nu conteaza cantitatea de substante periculoase folosite in cresterea alimentelor, ele fiind la fel de periculoase si in doze mici.

Nutritionistii ne atentioneaza ca alimentele “naturale” nu sunt acelasi lucru ca si cele organice, cele dintai fiind doar lipsite de conservanti.

 Industria farmaceutica a lansat pe piata numeroase formule de antioxidanti, vitamine, extracte de plante ce se pot procura din farmacii si care se administreaza ca supliment nutritiv in lupta cu unele dezechilibre pe care le intampina organismul.

Sper ca te-ai convins ca alimentatia organica nu este doar un trend sau un capriciu, ea te mentine sanatoasa, frumoasa si activa.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3130 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Popescu Luni, 21 Iunie 2010

Etichete pentru acest articol:

antioxidanti, vitamine, organic, nutritie, sanatate


S-ar putea sa va intereseze si:

Care parte a corpului tau reprezinta intre 1% si 3% din totalul greutatii tale si [..]
citeste si comenteaza
Unghiile ingrijite reprezinta o carte de vizita pentru toate femeile care se respecta. Ce [..]
citeste si comenteaza
Oaia neagra a bolilor ginecologice, endometrioza nu a putut primi nici pana astazi o [..]
citeste si comenteaza
Carceii sunt crampe musculare dureroase si foarte dureroase, care apar brusc si dispar [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce sunt radicalii liberi, antoxidantii si de ce avem nevoie de alimentatia organica? Este ea un [..]
citeste si comenteaza
Primele doua saptamani de relatie sunt magice, primele cinci luni sunt de vis, primii doi ani [..]
citeste si comenteaza
Banuiesti ca te inseala dar nu o poti demonstra?Nu este cazul sa faci pe Sherlock Holmes... Daca nu [..]
citeste si comenteaza
Ca si in cazul altor afectiuni, complicatiile dermatologice pot fi prevenite.Fie ca ai un bagaj [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate