Canicula. Sfaturi pentru o vara cat mai racoroasa
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, vara anului 2013 se anunta a fi una extrem de calduroasa, cu temperaturi peste limita normalului. De aceste schimbari climatologice severe sunt vizate atat persoanele mai in varsta, cat si tinerii sau copiii. Si cum vara este abia la inceput, este recomandata luarea unor masuri esentiale, ce vin sa faca mai putin simtite efectele caniculei asupra organismului.
O prima masura in lupta cu canicula sta in evitarea plimbarilor, a drumurilor, chiar si al activitatilor ce tin de ingrijirea casnica, intre orele 11.00-18.00. In acest interval de ore, soarele “arde” cel mai tare si poate afecta, in special, persoanele cu riscul cel mai crescut la afectiuni, persoane ca cele care sufera de boli cardiace si respiratorii, dar si persoanele mai in varsta, copiii sau gravidele. De asemenea, persoanelor sportive le este recomandata iesirea in primele ore ale diminetii sau seara, datorita posibilitatii de crestere a rezistentei organismului la efectele deranjante ale caniculei.
Imbracamintea joaca si ea un rol esential in diminuarea efectelor nocive asupra organismului. Astfel, pe timp de canicula, specialistii recomanda purtarea hainelor confectionate din tesaturi cat mai naturale cu putinta, lejere, subtiri, in culori cat mai deschise, daca nu, chiar albe. Accesoriile care, pentru unii pareau destul de nesemnificative in trecut, se transforma automat in adevarate “arme” impotriva razelor periculoase ale soarelui, printre acestea nelipsite fiind umbrelele, ochelarii de soare, dar si palariile.
Pe timpul caniculei, organismul are nevoie de minimum 2 litri de apa pe zi, astfel ca sunt recomandate consumurile cat mai dese de lichide, in special, in timpul unei iesiri sau a unei deplasari pe timp mai indelungat. In scopul hidratarii organismului intr-un mod cat mai benefic, consumul de alcool (duce la deshidratare) si cafea (sau lichidele ce pot contina cofeina) trebuie eliminat in totalitate. Produsele de origine animala din alimentatie trebuie si ele reduse semnificativ, fiind totodata, inlocuite cu unele mai sarace in grasimi, ce pot duce la o mai buna functionare a organismului deja afectat de schimbarile climatice extreme.
Consumul de fructe si legume nu trebuie sa lipseasca din alimentatia pe timpul verii. Sunt recomandate gustarile cat mai racoroase si mai usoare. Fructele, dar si salatele de legume pot inlocui o anumita cantitate de consum de lichide, in momentul in care situatia o cere. Cu toate acestea, atat lichidele, cat si dulciurile, mai exact deserturile reci, ca de exemplu, salata de fructe, sunt recomandate a fi consumate la temperatura camerei si nu foarte reci. De ce? Consumul produselor cat mai reci nu fac decat sa amplifice si mai tare starea de disconfort a organismului, prin deshidratare, datorita transpiratiei produse in urma consumarii acestora.
Locuintele trebuie sa fie aerisite in mod constant, fie prin folosirea unui aparat de aer conditionat sau al unui ventilator, insa nu abuziv. Temperatura nu trebuie a fi una foarte rece, ci una suportabila, comparativ cu cea de afara. O diferenta prea mare de temperatura nu poate duce decat la aparitia unor migrene, dar si a unor raceli deloc placute. O alta recomandare, la fel de importanta ca si restul masurilor luate pe timpul caniculei, sta in protejarea locuintelor cu ajutorul jaluzelelor. Astfel, temperatura camerei poate fi controlata si, in acelasi timp, mai scazuta, oferind, totodata, un mediu placut pe timpul zilei, cand organismul resimte cel mai bine disconfortul creat de canicula apasatoare.
Un articol de: Roxana Florescu
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 16 Iulie 2013
sfaturi canicula, sfaturi pe timp de canicula, hidratare organism
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?