De la literatura la celelalte arte

Ce este literatura? probabil ca ne-am intrebat cu totii, mai ales cei care lucreaza in domeniu. Si aici, noi toti facem literatura, pentru ca literatura cuprinde tot ceea ce este scris. Literatura este tentativa, dorinta de a scrie ceva estetic, frumos.

Inceputul literaturii

Toate popoarele impreuna creaza teme generale, pe o idee intalnindu-se mai multi autori. Literatura poate fi privita ca o forma de exprimare pentru ca omul are nevoie sa comunice (tendinta de a spune si altora, de a estetiza mesajul cu incarcatura sacra). Omul a dorit sa domine pericolele cu care se confrunta inca din cele mai vechi timpuri, adica animalele salbatice, incercand sa aiba un limbaj comun si a facut asta prin practicile magice.

Practicile magice erau literatura

In afara de esenta de cuvant practicile magice includ intonatie, sunet, cantec, rima, ritm etc. Prin toate astea omul doreste sa se « imprieteneasca » cu zeul, rugandu-l sa-l protejeze. La stagiul de servitor al zeului, omul se folosea de incantatie, de cantec si dans pentru a avea acces la zeu, ca acesta sa-l protejeze.

Samanul – nucleul artelor

In Egipt, zeii aveau nume secrete, pe care oamenii daca le aflau puteau lua locul zeului respectiv, il putea chiar subordona, de aceea numele zeilor nu erau cunoscute. Samanul era persoana aleasa sa asigure calea spre zeu, intr-un anume ritm, astfel samanul a fost primul artist. In acest context avem inceputul tuturor artelor: dansul,  retorica, pictura si chiar inceputul cuvantului pentru ca samanul creeaza cuvantul. Creatorul era considerat a fi acea persoana care creeaza un lucru util pentru societate. Samanul construia incantatia pentru ca zeul sa-si plece urechea la cerere. Mesajul sau trebuia sa fie placut zeului, adica avea capacitate estetica fiind frumos. Doar un creator specializat putea face asta. Samanul era creator, dar nu si practicant, de partea practica se ocupau adjunctii acestuia.

Evolutia artei de la nucleu

In evolutia lor, artele au trecut prin mai multe etape care s-au extras dintr-un nucleu comun, noi prin cele spuse mai sus mergem pe teoria ca artele au ca nucleu samanul. Cu timpul ele s-au separat in:

► artele sunetului: muzica, literatura, dansul

► artele plastice: arhitectura, sculptura, pictura

In evolutia artei omul incearca sa-i intre in voie zeului si incearca sa-l slujeasca in cele mai multe feluri: ii face casa folosindu-se de arhitectura, ii creaza chipul pentru ca zeul sa stie ca ii apartine casa – sculptura. Pentru ca sculptura sa-i semene zeului ea este pictata. Omul a dorit sa-l mareasca pe zeu punandu-i chipul in piete, in locuri publice. O caracteristica importanta a artelor este sunetul pentru  ca oamenii  se manifestau oral. Oralitatea asigura o transmitere de nectar definita prin viu grai, ea avand mai multe intelesuri. Literatura si muzica s-au desprins de dans, apoi s-au despartit si ele cand operele literare se transmiteau in scris. In timp, literatura a mai trecut printr-un proces de detaliere, s-a despartit pe genuri fundamentale. Cand in discutie erau sentimente proprii omului – genul liric, cand se exprimau marile virtuti nationale, trecutul glorios prin care ei se identificau, au rezultat poemele de lunga intindere.

Astfel drumul artelor s-a despartit, fiecare ramura fructificand-se in timp.

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
4889 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Marţi, 15 Iunie 2010

Etichete pentru acest articol:

istoria artelor, literatura, pictura, samanS-ar putea sa va intereseze si:

II. Perioada renascentista - revenirea perucilor in trend Asa cum am mentionat in [..]
citeste si comenteaza
De peste 4 secole, columbienii aleg sa inceapa un nou an printr-o “explozie” de [..]
citeste si comenteaza
„Ciocolată”: termen sinonim cu desfatare, energizare, deliciu. Ce poate fi mai bun [..]
citeste si comenteaza
Cand spunem Egipt, ne gandim la Piramide, la Sfinx, Karnak si Luxor, Temple, mumii, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A fost o data ca niciodata ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce [..]
citeste si comenteaza
Inca de saptamana trecuta au fost scoase la Patriarhia din Bucuresti Moastele Sf. Mare Mucenic [..]
citeste si comenteaza
Putem spune ca poate fi personajul principal de roman. A pus mare pret pe descendenta. [..]
citeste si comenteaza
Zambesc Zambesc zilei de maine, zambesc trecutului, Zambesc zilelor senine, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate