Carnavalul de la Venetia (II). Masti si personaje

III. Cele mai cunoscute masti si personaje ale Carnavalului

Inca din secolul al XV-lea, fabricarea mastilor speciale pentru carnavaluri devine o ocupatie din ce in ce mai apreciata in Venetia. Chiar daca mastile de atunci erau mult mai simple decat cele de astazi, fiind confectionate mai ales din hartie sau piele, totusi ofereau posibilitatea, alaturi de costumele bine alese, ca cei ce le purtau sa intruchipeze personajul dorit. In mare masura, preferintele de atunci pentru anumite masti au ramas constante, astfel incat si in zilele noastre cele mai cunoscute au ramas: masca tip “Bauta”, cea “Colombina”, “Moretta”, “Volto” (“Larva”) sau “Medico della Peste”. Sa vorbim putin despre fiecare in parte.

Se spune ca numele de “Bauta” provine din doua surse: cea italiana (“Bau-bau-l”, creatura imaginara folosita de adulti pentru a-i speria pe copii) si cea germana (verbul “behüten” inseamna a proteja, a acoperi). De obicei, o asemenea masca acopera toata fata, fiind purtata si de femei si de barbati. Cel mai frecvent este de culoare alba, costumul cu care se asorteaza constand intr-o pelerina de matase sau catifea si o palarie cu trei “colturi”. In unele cazuri, masca este pictata in diverse culori.

“Colombina” acopera doar o parte a fetei, este viu colorata si impodobita cu sclipici argintiu sau auriu, cu cristale sau pene. De cele mai multe ori se confectioneaza cu un fel de “bat”, astfel incat cel ce o poarta decide daca isi acopera fata mai mult sau mai putin.

Inca din secolul al XVIII-lea, masca “Moretta” a devenit foarte populara in randul femeilor. Chiar si pictorii epocii au redat imagini ale femeilor ce frecventau cafenelele, teatrele sau alte locuri publice purtand o astfel de masca. Masca este de fapt un oval confectionat din catifea neagra, purtata cu un val. Totusi, nu era prea confortabila, intrucat femeile trebuiau sa stranga intre dinti o bucatica din aceasta masca pentru a se  se suprapune perfect peste fata.

“Volto” este colorata in alb si se poarta de obicei cu un fel de palarie cu trei “colturi” si cu un val. Este realizata din panza cerata, ceea ce o face destul de usor de purtat.

“Medico della Peste” (“Doctorul Ciuma“) este una dintre cele mai populare masti ale Carnavalului de la Venetia. Design-ul ei a fost inspirat de un fizician francez din secolul al XVI-lea, care si-a confectionat-o din convingerea ca il poate proteja de ciuma. Spre deosebire de celelalte, aceasta masca nu are un aspect placut, intruchipand un cap de pasare cu un cioc foarte lung si ascutit, ce acopera intreaga fata. In multe situatii este “accesorizata” cu o palarie si este stralucitoare.

In ceea ce priveste costumele ce dau viata unor personaje deja celebre, acestea sunt foarte variate. Inca din secolul al XVIII-lea exista un document (intitulat sugestiv: “Diferite feluri de imbracaminte destinate carnavalului, atat pentru barbati, cat si pentru femei“) in care se mentiona obiceiul ca in timpul carnavalului venetienii sa imbrace o multitudine de costume. Cei mai multi obisnuiau sa se imbrace in urmatoarele tipuri de costume: marinar, pirat, soldat, rege, lacheu, fata de la tara, taran vaduv, gradinar, vanator, astrolog, bijutier, brutar, macelar, vanzator, costume de doctor sau de avocat, dar si cele caracteristice diferitelor nationalitati ( costum de armean, grec, turc etc. ).

Ca personaje, vizibile atat in timpul paradelor de masti, cat si in spectacolele dedicate carnavalului, au ramas si in prezent: Arlecchino (bufonul imbracat in haine multicolore), Colombina (corespondentul lui Arlecchino in varianta feminina), Pantalone / “Pantalone dei Bisognosi” (negustor venetian), Isabella (fiica lui Pantalone), Pulcinella (personaj ce intruchipeaza un fel de gaina, cu ciocul ascutit si incovoiat, asociat cu imaginea napolitanilor), Pagliaccio (un clovn),”La  Ruffiana” (batrana ce se baga mereu in viata celorlalti, barfindu-i mai ales pe indragostiti) sau Scaramuccia (aveturier si spadasin).

 

IV. Carnavalul de la Venetia in prezent

Incepand cu anul 1979, dupa o intrerupere de aproapre 50 de ani (in timpul regimului fascist al lui Mussolini), Carnavalul de la Venetia a fost relansat. Acest fapt s-a datorat mai ales interventiei unor artisti venetieni, care au considerat ca un asemenea eveniment trebuia reluat. Cu timpul, carnavalul a devenit cunoscut in intreaga lume, in aceasta perioada a anuluiVenetia fiind una din principalele atractii turistice.

In fiecare an, a intrat in traditia acestui carnaval sa se organizeze, alaturi de obisnuitele defilari ale mastilor si de spectacole un bal mascat celebru, in cadrul Teatrului “La Fenice”: “Gran Ballo della Cavalchina”. Dar cea mai importanta caracteristica a carnavalului este ca in fiecare an se propune cate o tema, care sa se regaseasca in toate manifestarile mentionate. In acest an festivalul se desfasoara in perioada 19- 20 februarie si 26 februarie- 8 martie, avand ca tema “Secolul al XIX-lea”, mai exact sarbatorirea implinirii a 150 de ani de la Unificarea Italiei. Costumele vor fi cele purtate de catre femei si barbati de-a lungul acestui secol, ceea ce va intregi atmosfera festiva a carnavalului.

Primul weekend (19-20 februarie) s-a deschis cu o parada a barcilor, iar seara “Canal Grande” a fost traversat de vapoare luminate doar cu lumanari, pentru a sugera nevoia de pace si impacarea fiecaruia cu sine. Intervalul urmator (26 februarie-8 martie) va avea in centru traditionala “Festa Veneziana”, alaturi de baluri mascate si paradele cu masti, fie in gondole, fie in piete.

Indiferent de tema evocata, Carnavalul de la Venetia are un “parfum” special, conferit atat de fuziunea dintre culoare, muzica, teatru si dans, cat si de unicitatea orasului. De aceea este un eveniment asteptat cu nerabdare in lumea intreaga, fiind considerat un “start” al marilor petreceri de peste an.

Nota obtinuta:
9.2 (13 voturi)
12066 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 21 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

carnavalul-de-la-venetia, masti



S-ar putea sa va intereseze si:

Stii deja ca 2012 este an bisect, dar cu siguranta nu stiai si ca acest lucru impune [..]
citeste si comenteaza
Traditia spune ca bradul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, [..]
citeste si comenteaza
Cum femeia stie totul, fiind un fel de enciclopedie care detine raspunsuri la toate [..]
citeste si comenteaza
Progresele inregistrate pe scara larga in secolul al XVIII-lea (cunoscute sub numele de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In ultimele doua articole editate de mine, am avut ocazia sa va introduc in fascinantele traditii [..]
citeste si comenteaza
Ca si in alte colturi ale lumii, primavara este asteptata cu multa nerabdare si in Peninsula [..]
citeste si comenteaza
Desi nu cu mult timp in urma “vizitam” impreuna “Tara Soarelui - Rasare”, fascinati de [..]
citeste si comenteaza
De peste 4 secole, columbienii aleg sa inceapa un nou an printr-o “explozie” de veselie si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate