Despre platonism si iubire platonica

Potrivit definitiei de dictionar, platonismul este o conceptie filosofica venita de la Platon si adeptii sai care isi inchipuiau lumea in conformitate cu o viziune idealista. Lumea ideilor era singura realitate adevarata, pe cand lumea sensibila, materiala era o simpla copie a celei dintai. Lumea materiala nu avea o forma si un sens al vietii adevarat, era o simpla impresie falsa prin care nu puteai intelege profunzimea lucrurilor. Astfel, numai ideea de Bine, ideea de Frumos, Dreptate sau  Adevar erau simboluri fara cusur din realitatea obiectiv - idealista platoniciana asa cum era ea inchipuita de catre filosofii antici. Platon postuleaza inainte de toate, o gandire idealista care evidentiaza metafizica. Ceea ce este fizic sau material este prost lucrat si nici macar nu are un corespondent cu realitatea sau lumea ideilor care este “fara pereche”. Simturile prin care indivizii inteleg rostul lumii in care traiesc sunt la fel de deficitare ca si existenta insasi traita de oamenii respectivi.

In al doilea rand, potrivit aceleiasi definitii de dictionar, platonismul este o atitudine bazata pe atractia pur spirituala. Cred ca ati mai auzit cu totii  despre iubirea platonica, o derivata mai putin conventionala a iubirii. Ne putem indragosti de o persoana si ajungem la un moment dat sa o iubim…spiritual, fie pentru ca nu indraznim sa-i marturisim deschis aproapelui nostru iubirea pe care o simtim, fie pentru ca realizam ca sentimentele pe care le avem, din diferite motive, trebuie sa se opreasca aici si sa nu meaga mai departe. Suna destul de trist, nu-i asa? Si cel mai probabil, nimeni nu doreste sa treaca printr-o experienta atat de spirituala care de altfel nu-si prea are rostul in agitatia si viata zilnica a fiecaruia dintre noi. Ca doar e din capul locului stiut ca iubirea dintre o fata si un baiat presupune dragoste fizica si emotionala la un loc, toate aceste ingrediente specifice aduc si cheama fericirea.

Iubirea platonica este o intrupare a emotiilor, este o punte a spiritualitatii care poate fi atinsa de doi posibili parteneri, mai bine spus, prieteni. Numai ca cei doi nu se lasa purtati pe aripile unei iubiri fizice, ei dau frau liber unor sentimente de ordin spiritual care raman captive doar in aceasta lume fara a gasi iesirea spre celalat capat si anume, cealalta forma a iubirii. Erotismul se afla in contradictie cu  profunzimea si spiritualitatea  iubirii platonice, dar este tot o manifestare a iubirii, de aceasta data a iubirii fizice. Cel mai probabil, toti oamenii asteapta momentele potrivite cand vor cu orice pret sa iubeasca si sa se lase iubiti la propriu. Nimic nu poate fi mai frumos de atat. Asa ca aveti grija pe cine intalniti si ce forma de iubire preferati, s-ar putea ca de cele mai multe ori, sa va doriti a intalni persoana asa-zis perfecta care va poate oferi cate putin din nectarul vietii…asa este si cel mai bine.

Nota obtinuta:
8.1 (29 voturi)
10252 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Luni, 07 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

platonism, conceptie filosofica, iubire platonica, fericire, spiritualitate, iubire


S-ar putea sa va intereseze si:

Educatia ar trebui sa stea la baza dezvoltarii oricarei personalitati viitoare. Din [..]
citeste si comenteaza
Cateodata un telefon conteaza mai mult decat ne putem imagina, insa noi refuzam sa [..]
citeste si comenteaza
Emotiile sunt ustensilele cu care lucram in fiecare clipa si care ne definesc starea de [..]
citeste si comenteaza
De-a lungul vietii intalnim suficiente obstacole care ne determina sa facem un pas [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In perioada 19-23 octombrie, pavilioanele de la RomExpo si-au deschis larg portile pentru a primi [..]
citeste si comenteaza
Teribilismul,personalitate si mod de viata Teribilismul ca si personalitate Teribilismul poate [..]
citeste si comenteaza
Potrivit definitiei de dictionar, platonismul este o conceptie filosofica venita de la Platon si [..]
citeste si comenteaza
Josef K., un tanar functionar de banca si chirias al doamnei Grubach, se trezeste in dimineata [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate