Cand nu functioneaza terapia de cuplu?

adv-terapia-de-cuplu

Foarte multe cupluri se confrunta cu tot felul de probleme, mai mici, mai mari, mai grave sau mai usoare, insa fiecare le rezolva cum poate. Unii parteneri aleg calea mai usoara si renunta la relatie atunci cand apare prima problema serioasa, pe cand altii aleg sa faca tot ce depinde de ei pentru a rezolva si depasi momentele de dificultate.

Terapia de cuplu a devenit o solutie pentru toate problemele cuplurilor moderne si din ce in ce mai multi oameni apeleaza la ea.

Exista o multime de preconceptii si pareri legate de terapia de cuplu, motiv pentru mare multi o refuza vehement sau accepta la insistentele celuilalt partener, insa fara interes. Unele cupluri considera ca acest tip de terapie este doar pentru probleme foarte grave, precum infidelitatea, gelozia dusa la extrem, dependenta de droguri sau dependenta de jocuri de noroc a unuia dintre partener. Alte cupluri apeleaza la terapie inainte de despartire, insa nu din dorinta de a-si salva relatia, ci mai degraba, din nevoia de a scapa de sentimentul de vinovatie care apare atunci cand o relatie se dovedeste a fi un esec.

Numeroase studii au aratat eficienta terapiei de cuplu, insa exista si situatii particulare, cand aceasta nu functioneaza. Care sunt piedicile in terapia de cuplu si cum poti sa le eviti, vei afla din acest articol.

 

Terapia de cuplu: o solutie salvatoare sau un subiect tabu?

Terapia de cuplu inca este considerata un subiect tabu pentru multi oameni, iar unele cupluri apeleaza la ea doar in ultima instanta considerand-o ”ultima sansa” a relatiei. Din pacate in aceasta faza a relatiei, terapia de cuplu poate fi ineficienta, deoarece tiparele relationale disfunctionale s-au inradacinat puternic, iar legatura emotionala dintre cei doi parteneri este extrem de slaba. Aceste aspecte au ca rezultat aparitia resentimentelor, iar pe fondul conflictelor ignorate din trecut, acestea nu-si mai gasesc rezolvarea.

Unele studii au aratat ca este nevoie de 6 ani de neplaceri, certuri si frustrari intr-o relatie pentru ca partenerii sa se decida asupra participarii la terapia de cuplu. De retinut este faptul ca terapia de cuplu poate avea efecte si in cazul neintelegerilor longevive, insa procesul de recuperare poate fi extrem de anevoios si complicat odata cu trecerea timpului.

”Nu mai avem varsta potrivita pentru terapie de cuplu!”

 

Cand mergeti la terapia de cuplu?

Terapia de cuplu aduce benefici oricarui tip de relatie, indiferent de varsta. Exista multe situatii in care tineri logoditi apeleaza la terapia premaritala pentru a intelege care sunt asteptarile fiecarui partener inainte de casatorie. De asemenea, exista si situatii in care cupluri cu 25-30 de ani de casnicie pot alege terapia pentru a-si recapata pasiunea si entuziasmul pe care l-au avut la inceputul relatiei.

Ei bine, varsta sau numarul anilor petrecuti impreuna nu reprezinta un motiv pentru care sa spui nu terapiei de cuplu. Exista situatii in care unul dintre partenerii alege sa mearga la terapie, numai la insistentele celuilalt. In astfel de cazuri terapia nu functioneaza deoarece nu este creditata pe deplin, iar unul dintre parteneri nu prezinta interes pentru asta.

 

Prea devreme sau prea tarziu pentru terapie

In vremurile actuale exista o multime de cupluri care au probleme inca de la inceputul relatiei. Desi se iubesc si exista pasiune, neintelegerile le dau batai de cap. Astfel, terapia te ajuta sa intelegi chiar de la inceput care sunt nevoile, asteptarile si dorintele partenerului.

In terapia de cuplu termenii de ”prea tarziu” si ”prea devreme” nu exista. Si in acest caz se aplica credinta conform careia o problema cu cat este mai mica si mai recenta cu atat se poate rezolva mai repede. Daca alegi terapia cand unul dintre parteneri nu mai are dorinta de remediere a anumitor probleme, atunci terapia esueaza.

A cui e vina?

Pentru reusita sedintelor de consiliere in cuplu evita sa-si invinovateste partenerul. Sunt frecvente situatiile in care unul dintre parteneri incearca sa-l schimbe pe celalalt. Pe langa faptul ca este total gresit sa faci asta, nici nu vei avea rezultatele dorite. Esential este sa incerci sa-ti ajuti partenerul sa inteleaga ca amandoi aveti o doza de vinovatie si ca implicarea amandurora este vitala in rezolvarea problemelor.

Terapia de cuplu poate rezolva probleme pentru care voi nu gasiti o solutie, poate facilita procesul de comunicare si va poate ajuta sa restabiliti echilibrul si fericirea in povestea voastra. La succesul unei terapii contribuie deschiderea ambilor parteneri, sinceritatea si dorinta de a da un refresh relatiei.

Referinte:

Everything You Need to Know About Couples Therapy

Psychology Today - Should You Go to Couples Therapy?

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1124 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 01 Decembrie 2021

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

...Spune un proverb romanesc. Daca privim dincolo de cuvinte, spre adevarata menire [..]
citeste si comenteaza
Pentru cei care traiesc doar pentru imagine, care isi petrec timpul luptand sa [..]
citeste si comenteaza
Incepand cu 30 noiembrie, onomastica Sfantului Andrei, am pasit cu pasi repezi spre [..]
citeste si comenteaza
Desi barbatii sunt acuzati ca nu se pot angaja intr-o relatie serioasa, un studiu recet a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un control regulat al vederii nu se limiteaza doar la persoanele cu probleme de vedere existente. [..]
citeste si comenteaza
Nu toate femeile inalte stiu cum sa se puna in evidenta cu ajutorul hainelor si accesoriilor [..]
citeste si comenteaza
Stiai ca nuantele hainelor se degradeaza in 9 din 10 spalari*? In timpul spalarii hainelor din [..]
citeste si comenteaza
Depozitulderetete.ro este micul tau ajutor secret in bucatarie, la cumparaturi, dar si atunci cand [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate