Un destin. Amita Bhose

AmitaBhose_Bucuresti_2

Amita Bhose se naste la Calcutta, India, in 1933. Face parte dintr-o familie cu o intensa activitate culturala si stiintifica. In 1959, isi urmeaza sotul in Romania.

Pentru a se familiariza cu mentalitatea si spiritualitatea poporului roman, se inscrie la un curs de limba si literatura romana, obtinand in urma unui examen un certificat de cunoastere practica a limbii romane. Apoi, se reintoarce in India, debutand in presa indiana cu articolul Rabindranath in Romania.

In 1969 apare la Calcutta, Eminescu: Kavita (Poezii). Aceasta este prima traducere a lui Eminescu in India si a doua in Asia. Apoi publica traducerea Matir Kutire (Bordeienii), de Mihail Sadoveanu, singurul volum romanesc publicat in India sub egida  Unesco. Fiind primul filolog indian care se ocupa de limba romana, n-a avut la dispozitie nici un dictionar roman-bengali, fiind nevoita sa stabileasca singura echivalentele pentru cuvintele romanesti.

Amita Bhose a avut si o rubrica permanenta in pagina pentru femei a ziarului indian Jugantar, publicand articole despre obiceiuri autohtone si aspecte sociale, ce sunt reunite in cartea Alapinir alapani (Dialog intre femei).

Amita Bhose a adaptat in bengali multe piese de teatru romanesti printre care: Steaua fara nume (Nam-na-jana-tara) – Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanta (Chutir khela) – Mihail Sebastian, O scrisoare pierduta (Harano cithi)- I. L. Caragiale.

In 1971 se intoarce in Romania dupa decesul tatalui sau declarand: „M-am intors in Romania ca sa caut un ungher de afectiune in mijlocul poporului roman.” Apoi, s-a inscris la doctorat cu tema Influenta indiana asupra gandirii lui Eminescu. Iar in 1972 primeste Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea in bengali a lui Eminescu, cand i se ofera, in calitate de colaborator, tinerea unui curs facultativ de limba si literatura bengali la Universitatea Bucuresti, unde a predat numai in romana. Redacteaza un Curs de bengali, iar in lipsa unei masini de scris cu caractere bengaleze, scrie caligrafic, ajutata de studenti, intregul curs, fiind nevoita sa il multiplice la fel, tipografiile nedispunand de caracterele limbii respective.

In 1977, Amita Bhose solicita domiciliu stabil in Romania. De dragul culturii romane, pentru care a facut acest pas, in cererea pentru obtinerea domiciliului stabil declara ca nu ezita sa lichideze proprietatile imobiliare din India si sa transfere banii in bancile din Romania. In 1979 primeste aprobarea pentru domiciliu stabil in tara noastra. Apoi urmeaza cativa ani frumosi incununati de succes profesional si mai ales de respectul studentilor.

Din 1982 pana in 1992, Amita Bhose a trecut printr-o serie de experiente neplacute tocmai in tara pe care o indragea atat de mult: i s-a intrerupt cursul de civilizatie indiana timp de patru ani; s-a incercat oprirea salariului sub pretextul ca primise la cursuri studenti din afara Universitatii; nu i se mai aproba norma de lector; o proaspata absolventa a sectiei romana-hindi a patruns in sala de curs, prezentandu-se ca adevarata titulara a lui si amenintand-o cu reclamatii la minister; o alta a injuriat-o si a incercat sa o agreseze chiar in propria-i casa; primea telefoane ciudate; i se oferea voalat valuta pentru a pleca din Romania. Amita Bhose nu s-a lasat intimidata, convinsa fiind de importanta locului pe care societatea romana i-l conferise in cultura ei. In acest timp au fost ignorate toate memoriile depuse atat de Amita Bhose, cat si de studentii de la hindi, care solicitau infiintarea disciplinei oficiale de bengali. In final, postul i-a fost desfiintat.

La inceputul anului universitar 1990-1991, ea este reincadrata, infiintandu-se un Centru de Studii si Cercetari indiene Bharat tirtha (Pelerinaj Indian). In 1992 solicita concediul de odihna si o perioada de documentare in bibliotecile din India pentru a-si finaliza tema de cercetare Studiu comparativ si contrastiv al proverbelor romane si indiene. Apoi, se intoarce in Romania, foarte obosita, dar si foarte fericita de a fi stabilit noi punti de legatura intre intre tara de origine si cea adoptiva. Ignora hepatita care se declansase in India pe fondul stresului si al supararii cauzate de numeroasele umilinte din ultimii doi ani si se interneaza in spitalul Colentina.

Pe 24 octombrie 1992, la ora 9 dimineata, in urma unei operatii nereusite, se stinge din viata, aproape nestiuta, Amita Bhose.

Sursa informatii:  Cronologia vietii si a operei ce apare in Proverbe si cugetari bengaleze – Amita Bhose, publicata la editura Cununi de stele si site-ul http://amitabhose.net. Articol publicat cu acordul doamnei Carmen Musat Coman, editor Cununi de stele.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
2891 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Loredana-Fintina Marţi, 19 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

amita bhose, Eminescu, curs-de-bengali, traducere, destin, Romania, cursuri-Universitatea-Bucuresti, cultura-hindi


S-ar putea sa va intereseze si:

Inca n-ai auzit de Bob? Bob este motanul minune, care a aparut in viata lui James, un om [..]
citeste si comenteaza
Fiindca intr-unul din articolele noastre, la „personalitati ale orasului [..]
citeste si comenteaza
Viata ei a fost asemanatoare unei sinusoide - urcusuri, coborasuri, urcusuri, [..]
citeste si comenteaza
Diana Frances Spencer s-a nascut la 1 iulie 1961 si a devenit cunoscuta ca Lady Diana [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Femeia Sagetator este un semn de foc, iar machiajul ei denota acest lucru. Indiferent in ce [..]
citeste si comenteaza
Pentru rezultate remarcabile ai nevoie de o pensula groasa. Pensulele mici, care exista de obicei [..]
citeste si comenteaza
Dupa ce am invatat cum sa ne pensam, cum sa ne evidentiem, vom invata cum sa ne conturam buzele. [..]
citeste si comenteaza
Obraji plini de viata. In aceasta serie: ce culoare ti se potriveste? Bujorii in obrajori nu sunt [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate