Hypatia, filosoafa-pagana

Drumul spre iluminare. Filosofia, hrana sufetului si a mintii, este de mii de ani consacrata ca stiinta iluminarii

Ea studieaza concepte generale cum ar fi frumusetea, existenta bunatatea, raul, cunosterea prin formularea problemelor si oferirea solutiilor lor. Filosofia a ajuns, de-al lungul anilor, stiinta, arta, iar pentru unii chiar un mod de a trai.Philosophy.jpg

Istoria filosofiei in doua cuvinte

Primele ganduri si probleme filosofice sunt intalnite inca de la scrierea mitologiilor, care incercau sa dea explicatii fenomenelor neclare .Inceputurile acestei discipline dateaza concret din antichitate, cand marii oameni ai timpului cu ocupatii de matematicieni, fizicieni, astrologi erau si filosofi, punand bazele si temelia ideilor despre om si univers. Aristotel si Socrate sunt cei mai cunoscuti si importanti filosofi din acea perioada fiind parintii filosofiei. Aceasta disciplina a continuat sa evolueze in epoca medivela prin dezbaterea ideilor de crestinism, prin Toma D’Aquino, insa in epoca moderna au fost cele mai puternice miscari in filosofie prin scrierile lui Immanuel Kant, Karl Marx, Georg Wilhelm Friedrich Hegel care au influentat scrierile din epoca contemporana intitulata sugestiv perioada neohegelianismului şi postkantianismului, unde Schopenhauer, Russel, Nietzsche au avut multe de dezbatut.

In prezent filosofia se ocupa de probleme  pozitivismul, existenţialismul, materialismul senzualist, realismul idealist şi filosofia vieţii.

O lume a filosofie fara amprenta femeii?

Dupa cum ne arata istoria filosofiei, aceasta lume a gandirii a fost detinuta si influentata numai de barbati, nici un document semnat cu nume de femeie nu apare de-al lungul istoriei cu o importanta majora. Intr-adevar, filosofia a fost o lume in care femeile s-au remarcat foarte greu, fiind datate doar 6 nume de sex feminin de-al lungul istoriei: Hypatia (Antichitate), Lady Anne Finch Conway (epoca moderna timpurie), Lady Victoria Welby-Gregory (secolul al XIX-lea), Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe si Susan Haak (secolul al XX-lea).

hypatia.jpg

Hypatia din Alexandria                                                                                                                    

A fost fata lui Theon, matematician, fiosof si invatator la Scoala din Alexandria. Hypatia a fost de-al lungul vietii profesoara de filosofie predand si invatand studentii in special operele lui Platon si Aristotel.

Numele ei il gasim asociat in aceea vreme mai mult sub amprenta comentariilor in al 13-lea volum din “Arithmetica” a lui Diophantus si asupra “Conics of Apollonius”, crezandu-se ca acestea au fost scrise impreuna cu tatal ei. A scris cartea "Canonul astronomic” unde si-a aratat iubirea si fata de astronomie, fiind cunoscuta pe vremea aceea pentru inventarea astrolabului.De asemenea ea este inventatoarea hidrometrului, aparatul pentru măsurarea densitatii si a vitezei de curgere a lichidelor.

In anul 450 i.Hr, Hypatia a murit de o moarte crunta. Din cauza ca a fost pagana, ea a atras furia populatiei crestine, iar intr-o zi de martie un grup de calugari crestini care s-au intalnit cu ea, au dezbracat-o de haine si au tarat-o pe strazi pana in apropierea de Biserica lor crestina, unde a fost batuta cu cioburi de sticla si i sa dat foc.

Dupa moartea ei, la scurt timp,istoricul pagan Damascius  a investigat moartea Hypatiei, aratand ca vinovatul pentru moartea ei a fost episcopul crestin Chiril, foarte cunoscut datorita faptului ca numele lui a fost adaugat in “Suda”, enciclopedia lumii antice mediteraeene.

Nota obtinuta:
9 (8 voturi)
5024 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luisa-Stefan Luni, 29 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

filosofie, antichitate, Hypatia, enciclopedie


S-ar putea sa va intereseze si:

Una din figurile emblematice ale vietii mondene, sociale, monarhice si caritabile ale [..]
citeste si comenteaza
Coco Chanel este mai mult decat un simbol al modei ridicate la rang de arta. Diferenta [..]
citeste si comenteaza
Nascut la data de 18-III-1929, in satul Cocosesti, comuna Paulesti, judetul Prahova, [..]
citeste si comenteaza
Teatrul este pentru multi o fascinatie insa pentru foarte putini reprezinta ceva clar. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Stim, am aflat pe propria nostra piele ca dragostea de multe ori doare. Iti vine sa urlii si sa [..]
citeste si comenteaza
Anton Pavlovich Cehov, marele prozator si dramaturg rus, a ramas in istoria literaturii universale [..]
citeste si comenteaza
Filosofia, hrana sufetului si a mintii, este de mii de ani consacrata ca stiinta iluminarii. Ea [..]
citeste si comenteaza
Supa de linte, o delicatesa extraodinara ce isi are originea in Orienul Mijlociu, vine astazi in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate