Cismigiu, un mic paradis

Zilnic, 1.500.000 milioane de persoane circula in Bucuresti, cu toate mijloacele de transport, in functie de posibilitati si de nevoie. Fie ca sunt bunici care isi duc nepotii la gradinita cu autobuzul, fie ca sunt persoane care se duc la serviciu cu masina, fie ca sunt elevi si studenti care se duc la scoala si facultate cu metroul, in timpul saptamanii, din cauza nevoii de miscare pentru a duce la  sfarsit indatoririle zilnice, acest oras devine foarte  aglomerat. Dar, in ciuda acestei aglomeratii specifice de metropola europeana, exista o zi pe saptamana cand totul se transforma in liniste, cand totul amuteste, cand zgomotul se reduce la un nivel atat de scazut incat aproape ca este nesesizabil, iar aceasta zi da ocazia orasului sa respire: duminica.

Duminica, pentru Bucuresti este ziua repausului, ziua odihnei, singura zi in care zumzetul orasului nu se mai aude, forfota multimii este pierduta, strazile sunt linistite si respira aer curat, nu  simti mirosul rotilor incinse ale masinilor, parfumurilor discrete ale doamnelor si mirosul de tigara a pauzelor de masa. Duminica si oamenii sunt mai linistiti, si pentru o relaxare totala, multi prefera sa isi petreaca duminica dupa masa mergand la o  plimbare placuta prin parc, cu un popas pe banca la o gura de aer curat. V-ati gandit vreodata cate persoane dintre acestea se intreaba oare ce istorie are parcul in care pasesc spre relaxare? Foarte putini. Singurele persoane care au cunostinte de istoria  unui parc sunt acele persoane varstnice, uitate de lume pe  o banca, care stau si privesc inainte cu melancolie si dor de vremurile trecute, aseptand cu nerabdare un gram de companie pentru a istorisi trecutul, care ne-a facut ceea ce suntem azi.

Cismigiu, mica incursiune in timp

Din sutele de parcuri pe care Bucurestiul le pune la dispozitie, unul dintre cele mai vizitate parcuri este parcul Cismigiu. Parcul Cismigiu, amintit de multi ca fiind Gradina Cismigiu, situat in centrul capitalei, este unul dintre putinele parcuri din Romania care este facut in stil englezesc, dar pe ici pe colo cu amprente vieneze. Romantismul stand la baza stilului, parcul are o arhitectura care se intinde pe  o suprafata de 16 hectare, avand in centru un lac. Spre deliciul vizitatorilor, acesta gazduieste mandru cateva lebede, de culori alba si negre, care gratios incanta privirile admiratorilor. Prima datare istorica a acestui loc este din 1779, cand povestea Cismigiului spune ca el a aparut din nevoia lui Alexandru Ipsilante de a bea apa in timpul plimbarilor. Nu dupa mult timp, ceea ce trebuia sa fie o cismea pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, s-a transformat intr-o mlastina plina de papura si pasari de balta, si de asemenea intr-o zona insalubra, din cauza pantofarilor care isi aruncau deseurile in zona mlastinii. Cativa ani mai tarziu, prin 1830,  Pavel Kiseleff  a dat un ordin ca zona sa fie dezinfectata si transformata intr-o frumoasa gradina de promenada, dar de abia 17 ani mai tarziu, aceasta s-a transformat in arta, cand  Gheorghe Bibescu a chemat de la Viena un gradinar peisagist.

De-a lungul anilor pana in zilele noastre, gradina Cismigiu a suferit multe transformari  si a fost redescoperita in zeci de feluri, dar una dintre cele mai importante transformari o cunoaste in 1852 cand parcul este delimitat de uluci si sunt montate sute de “scanduri” fara rezematoare, pentru a poposi. Cu timpul, dupa inaugurarea oficiala din 1854, parcul s-a transformat  in loc de promenada pentru oamenii care iubeau inovatia datorita modernitatii lui pe vremea aceea si pentru cei care isi doreau un loc intim si frumos unde sa aiba o aventura galanta. Parcul Cismigiu este plin de istorie, odata, in vremurile de mult apuse fiind locul unde Anton Pann impreuna cu taraful lui isi etalau talentul, cand domnisoarele cochete se plimbau pe aleile pline de verdeața in costumele cochete asortate intotdeauna cu palaria si umbreluta, este locul unde s-au organizat primele concursuri pe gheata , in anul 1883 cand lacul Cismigiu era inghetat, locul unde o data de mult se scria istoria. Astazi, parcul este presarat prin alocuri de monumente ridicate in cinstea soldatilor francezi cazuti in primul razboi mondial, busturi ale unor renumiti scriitori romani cum ar fi Mihai Eminescu (de asemenea este o cismea in incinta parcului a carui apa curge intr-un parau numit “Izvorul lui Eminescu”) , Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Balcescu. Etc.

Oaza de liniste

Nimic nu se pierde, totul se transforma. Acest principiu a fost aplicat si in cazul acestei fermecatoare gradini. Astazi gazduieste oameni in cautarea relaxarii, de toate varstele, oameni in cautarea unei guri de aer curat, a unui spatiu verde, a unui moment de liniste, pentru a depasi povara unei saptamani grele si de a prinde curajul de a incepe una noua.

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2780 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luisa-Stefan Miercuri, 22 Septembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

cismigiu, parc, lebada, istorie


S-ar putea sa va intereseze si:

Se apropie concediul. Daca ti l-ai programat din timp si ai luat bilete la munte, la mare [..]
citeste si comenteaza
Pentru articolul de astazi imi permit sa va propun, sa mergem undeva in secolul al [..]
citeste si comenteaza
Daca nu vrei sa mergi la o sala de fitness, poti oricand sa faci miscare si in aer liber, [..]
citeste si comenteaza
Weekend-ul este cel care va motiveaza de fiecare data atunci cand intampinati o noua [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cat de minunata este lumea care ne inconjoara. Sunt poate sute de lucruri pe care le folosim in [..]
citeste si comenteaza
Ce este mai frumos pe lumea asta decat sa calatoresti si sa incerci cele mai rafinate, simple, [..]
citeste si comenteaza
Rozmarinul, sub denumirea latina de Rosmarinus Officinalis, a fost descoperit acum sute de ani si [..]
citeste si comenteaza
Coana Mita Biciclista a cazut si…. Asa s-a nascut o poezie amuzanta pe care toata lumea o stie [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate