Voluntariatul – importanta acestuia in zilele noastre

Cate dintre voi nu ati fost intrebate in cadrul unui interviu: "Ati activat ca si voluntar in cadrul unei organizatii non-guvernamentale?" Cu siguranta ca fiecare angajator puncteaza acest lucru cu o bila alba, pentru ca a fi voluntar inseamna a fi motivat, pana la urma, de ceea ce poti face tu, de rezultatele tale, fara a cunoaste “gustul” banului. Poate fi considerata cea mai frumoasa “meserie”, pentru ca motivarea vine din interiorul tau, si nu din suma pe care o primesti la sfarsit de luna - salariul.

“Crucea Rosie”, “Let’s do it, Romania”, asociatiile studentesti precum ASER (Asociatia Studentilor Economisti din Romania), AIESEC, FINANS, Junior Achievement, ambasadorii Coca-Cola, Youth Exchange – sunt doar cateva organizatii non-guvernamentale, ce au ca scop implicarea tinerilor in activitati complexe. Rolul acestora este de a-i sprijini, oferindu-le posibilitatea de a invata ce presupune conceptul de “responsabilitate”, de a invata cum sa se orienteze in momentul in care lasa in urma bancile scolii urmate. Orizontul lor devine din ce in ce mai mare, au posibilitatea de a cunoaste din ce in ce mai multe persoane, deci invata cum sa comunice din ce in ce mai eficient. Primul job este mai bine tintit, standardul “urca”, emotiile nu mai sunt asa mari, iar primul contact cu responsabilitatea la locul de munca nu mai este atat de infricosator. Integrarea in noua colectivitate va avea loc cu o viteza mai mare, iar intrebarile de genul “ma poti ajuta / imi poti arata / ai idee cum se face…?“ nu vor mai fi rostite cu apasare, ci cu un zambet frumos:). Tinerii devin mult mai amabili, motivati de propriul efort, indrazneti, persuasivi, independenti, descurcareti, isi dezvolta calitati de lider si lista poate continua.

 

Pot adauga in CV perioada in care am fost voluntar?

Desigur. Tocmai, este chiar recomandat sa faci acest lucru, pentru ca angajatorul doreste experienta, nu sa ii comunici daca si cat ai avut salariul la ultimul job / ultimele tale activitati.

 

Daca urmez un liceu / facultate cu un anume profil, trebuie obligatoriu sa gasesc un ONG (organizatie non-guvernamentala) ce are acelasi profil ?

 

Nu, nu are neaparat o legatura. Poti opta pentru un ONG cu acelasi profil aferent liceului / universitatii pe care o urmezi, sau poti sa experimentezi un “taram” necunoscut tie, nu are nicio importanta: cu cat acumulezi mai multa experienta, din mai multe domenii, cu atat vei cunoaste mai multe lucruri legate de ceea ce te inconjoara :)

 

Conteaza ce varsta am,  voluntariatul se adreseaza exclusiv tinerilor?

Depinde. Cu siguranta ca daca te vei implica intr-o organizatie studenteasca, esti probabil student in facultatea “conectata” la ONG-ul respectiv. Insa, spre exemplu, Crucea Rosie are voluntari tineri cu un procent de 40% , iar restul – de 60% sunt persoane de diferite varste.

 

Ce zici, te-am convins? Ofera-te voluntar, fa o schimbare in viata ta si a celor din jur ! 

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3950 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lapugeanu Miercuri, 08 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

voluntariat, educatie, ong, cv, experienta, cariera



S-ar putea sa va intereseze si:

Traim intr-o tara pe care intr-o mai mica sau mai mare masura o iubim: intr-un fel sau [..]
citeste si comenteaza
Auzim cand aprindem televizorul stiri despre profesori care predau in stare de ebrietate, [..]
citeste si comenteaza
Pentru a ajunge la cariera mult visata fiecare dintre noi trebuie sa faca anumite [..]
citeste si comenteaza
S-a terminat liceul. Despartirea de diriginte, colegi, profesori, examene. Totul ti se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cate dintre voi nu ati fost intrebate in cadrul unui interviu :” Ati activat ca si voluntar in [..]
citeste si comenteaza
In ultima vreme, ati observat pe strada, in super/hypermarket-uri, in parcuri, destul de multi [..]
citeste si comenteaza
„Nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de [..]
citeste si comenteaza
- “Esti stresata, te simti nefericita, nu stii cum sa iti mai imparti timpul, nu iti mai face [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate