Autismul - boala secolului
In ultima vreme, ati observat pe strada, in super/hypermarket-uri, in parcuri, destul de multi copii cu probleme - unii sunt extrem de agitati, altii sunt moi, plapanzi? Ati observat chipurile mamicilor: ingrijorate, triste, ingandurate?! Sa ne amintim de generatiile mai vechi, cu siguranta noi nu am fost nicidecum asa. Noi am fost mult mai sanatosi, mental si fizic, poate pentru ca tehnologia nu isi pusese inca amprenta in vietile noastre, mancarea nu era modificata genetic etc. Avand un astfel de caz in familie, stiu deja diagnosticul copilasilor cu astfel de probleme. E vorba de AUTISM.
Ce este autismul ?
“Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu.“ Din pacate, acest diagnostic se pune de multe ori mult prea tarziu sau tratamentul aferent este gresit administrat, din punct de vedere al medicamentului sau al concentratiei date. Autismul se manifesta diferit de la caz la caz, astfel ca un copilas poate, spre exemplu, sa intrerupa orice tip de comunicare cu cei din jur sau, la polul opus, doreste multa atentie si devine extrem de agitat cand nu i se acorda atentia pe care si-ar dori-o; un copil afectat poate sa nu vorbeasca pana la varsta de 7 ani, insa un altul, tot afectat, poate sa gangureasca de la varsta de 1 an, insa va prezenta alte simptome specifice autismului; un copilas nu poate face nici cea mai elementara operatie de adunare, in schimb un altul, inainte de a incepe scoala sau inainte de a-i arata cineva cifrele, face orice tip de operatie matematica. Lipsa reactiilor emotionale, lipsa mersului sau mersul pe varfuri accentuat, comportamentul rigid – si paleta de simptome poate continua….
Multe mamici considera ca cea mai importanta si mai delicata perioada este cea a sarcinii, insa cu siguranta trebuie sa puna accent si dupa ce puiutul de om a venit pe lume. Chiar daca mamica a avut grija de ea (ma refer aici la alimentatie, la lipsa medicamentelor de orice tip, la odihna, la igiena etc), pot interveni factori precum stresul, factorii poluanti, alimentatia precara (exista din ce in ce mai multe alimente modificate genetic, prin urmare viitoarea mamica nu isi procura din hrana toate vitaminele si mineralele necesare) si multi alti factori, care duc la aparitia autismului.
Exista tratament?
Da, exista tratament, insa acesta depinde de simptomele diagnosticului (acestea “declara” severitatea autismului), de varsta copilului si mai ales de stadiul in care este copilul respectiv. Tratamentul poate fi cu medicamente ce “lucreaza” la nivel cerebral, homeopat, terapeutic sau o combinatie a acestora.
Cum se depisteaza?
Viitoarea mamica trebuie ca in primii trei ani de viata ai copilasului sa fie cat mai atenta la evolutia acestuia, observand indeaproape si cele mai mici gesturi care pot fi factori-cheie in depistarea autismului, lucru care cu siguranta nu va fi foarte greu. De ce spun asta? Pentru ca primii ani de viata ai lui bebe sunt cei mai dragi, nu ai cum sa scapi vreun moment . O alimentatie corecta, jocuri cat mai constructive si originale, afectiune din partea celor apropiati, controale medicale periodice – acestea sunt principalele lucruri cu care trebuie obligatoriu sa contribuim in viata puiului de om.
Postat de: Alexandra-Lapugeanu Marți, 07 Decembrie 2010
copii, autism, mamici, sanatatea copiilor, sanatatea mamicilor, stresul si sarcina, efectele, cauzele autismului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?