City break la Roma. Cat costa si ce poti vizita in 3 zile
Daca te-ai gandit sa evadezi din rutina zilnica intr-un city break si ai luat in calcul Roma ca posibila destinatie, trebuie sa stii ca 1) nu te vei intoarce de acolo odihnit 2) este accesibila ca pret, comparativ cu alte capitale europene.
Esti hotarat/a? Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa ai o minivacanta frumoasa.
Transportul cu avionul nu este scump. Exista companii aeriene low cost care zboara catre Roma si au un pret al biletelor redus. Nici nu este nevoie sa prinzi un early booking, pur si simplu te abonezi la newsletter-ul lor si analizezi ofertele trimise.
Atentie, uneori pretul biletului poate sa scada proportional cu modalitatea de plata aleasa, poti plati si cu peste 100 de lei mai putin daca alegi plata la ghiseul bancii, depinde de companie.
Ideal este sa pleci dimineata pentru a avea aproape toata ziua la dispozitie (o ora si jumatate - doua dureaza zborul). La intoarcere este de preferat sa optezi tot pentru o ora matinala. Desi este tentant sa vrei sa castigi alte cateva ore de vacanta, tine cont ca:
► in ultima zi, in functie de amplasarea locului de cazare s-ar putea sa te vezi nevoit sa cari bagajul cu tine prin oras;
► daca in zilele precedente ai pulsat si ai mers km pe jos, ai toate sansele sa te ajunga oboseala, iar singura dorinta - sa ajungi mai repede la scaunul din avion;
► intervine stresul, astepti prea mult la masa nota de plata si te gandesti ca trebuie sa ajungi la aeroport, posibil trafic aglomerat etc.
Ia-ti incaltari comode, usoare, pe care le-ai mai folosit la drumuri lungi si cu privire la care esti sigur ca nu vei avea probleme. Daca vremea tine cu tine si e cald, cea mai fericita alegere sunt adidasii de jogging cu talpa de spuma, ii gasesti in magazinele de profil, la reducere, cu 50-60 de lei. Incaltarile nepotrivite iti pot distruge vacanta, vei fi preocupat de durerea de picioare si nu vei mai avea dispozitia necesara sa te bucuri de ce-i in jur.
Cauta dinainte un mijloc de transport de la aeroport catre oras. In Roma sunt doua aeroporturi, Ciampino si Fiumicino, ambele in afara orasului (Fiumicino este cel mai mare si se afla la circa 35 km de Roma). Varianta ieftina este autobuzul, poate costa si 3 euro/ persoana daca alegi firma care trebuie. Trenul este mai scump, de la 8 la 16 euro/ persoana. Tariful standard al taxiului este de 40 euro, iar daca ai transfer asigurat din partea unitatii de cazare (contra-cost) vei scoate din buzunar intre 35 si 55 de euro.
La Roma e mai cald iarna, la mijlocul lunii februarie, cand in Romania inca se inregistrau grade cu minus, in Italia termometrul urca pana la 17 grade. Ia cu tine haine potrivite pentru conditiile meteo de acolo. Este evident ca daca la plecarea din orasul tau va fi ploaie, ninsoare, frig, tentatia de a pune pe tine haine groase va fi foarte mare, insa gandeste-te cat iti va fi de greu sa cari o geaca uriasa dupa tine, in plus este foarte neplacut sa umbli prin soare cu un pulover gros.
Cazare ieftina poti sa gasesti pe Booking, TripAdvisor sau Trivago. Atentie la taxa de oras care este de 3,5 euro pe zi/ persoana si adesea nu este inclusa in pretul cazarii. De asemenea, nu alege locatiile centrale din apropierea marilor obiective turistice: vei plati mult mai mult, va fi zgomot, iar avantajul proximitatii poate fi demontat de faptul ca ei oricum au o retea de transport bine pusa la punct. Intelept este sa te orientezi catre zonele cu statie de metrou in apropiere.
Mai are rost sa adaug ca mesele incluse nu sunt o optiune? Micul dejun este in regula, dar pranzul si cina - e obligatoriu sa le iei prin micile restaurante tip business de familie. Mai mult, daca doresti sa vizitezi, cu siguranta nu iti va face placere sa te intorci la pranz la hotel sa mananci.
Din nou atentie, la italieni produsele de baza la dejun sunt dulci, daca nu esti obisnuit, un corn umplut cu vanilie si pudrat pe toate partile cu zahar, la ora 8 dimineata, o sa fie o gluma proasta.
Fereste-te cat poti de restaurantele de pe langa obiectivele gen Vatican, Colosseum. Indreapta-ti atentia catre locatii mici, amplasate pe stradute laturalnice. Acolo vei gusta mancarea lor traditionala, bine gatita si la preturi deloc piperate. O portie de paste te poate duce la 8 euro, in timp ce acelasi fel de mancare costa si 30 euro la restaurantele centrale. Vei avea ocazia sa gasesti terase, baruri, restaurante, foarte mici, 3-5 mese. Cei care le detin fiind si patroni, si bucatari, si ospatari.
Tine seama de faptul ca ei au o perioada moarta inainte de lasarea serii. Destul de probabil la 7 PM sa gasesti restaurantul inchis pentru ca o ora mai tarziu sa se deschida.
Totodata, la Roma nu vei intalni super si hypermarketuri in interiorul orasului. Exista magazine mici, de cartier, insa multe dintre acestea se inchid devreme.
Italienii nu stau bine la capitolul engleza, dar nu-ti bate capul, sigur te vei intelege cu ei.
La Vatican e coada, cu precadere dimineata, in cursul saptamanii, undeva dupa ora 14:00 este mai putina lume. Daca ai nevoie de niste garantii, cumpara online biletele, o sa platesti o taxa de rezervare de 4 euro/ biletul, iar la coada vei sta mai putin in comparatie cu cei care isi iau biletele direct de acolo. Tu practic vei arata un voucher achizitionat online, iar pe baza lui o sa primesti biletul de acces.
Colosseumul se poate vizita la pachet cu Forumul Roman si Colina Palatina, 12 euro/ persoana un bilet pentru toate trei. Atat la Colosseum, cat si la alte obiective de gen, o sa intalnesti o multitudine de persoane, de diferite nationalitati, care iti propun sa te alaturi grupului lor si in felul acesta sa sari peste rand, ulterior, dupa ce ai intrat, poti sa te desparti de grup. Biletele vandute de ei au un pret dublu, deci in loc de 12 euro/ persoana, se achita 25 euro/ persoana. Nu te speria nici daca e coada, se misca destul de repede.
Daca vrei sa atingi cat mai multe obiective turistice pot sa te concentrezi astfel:
► In prima zi: Vatican, Muzeul Vaticanului, piata si Basilica Sf. Petru, piatele aflate in apropiere (ia o harta cu tine, cu siguranta te va ajuta mai mult decat telefonul mobil si nici nu trebuie sa platesti internet extra!);
► A doua zi: Colosseumul, Forumul Roman si Colina Palatina, piatetele din jur;
► A treia zi: Panteonul, piatele din jur, cartierul vechi Travestere si Castelul Sant'Angelo.
In functie de ce planuri ai, calculeaza daca te avantajeaza sa iei un card Roma pass sau nu. Oferta este disponibila aici.
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Marți, 07 Martie 2017
city break roma, sfaturi calatorie roma, vizita vatican, preturi roma
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?