Un pic de Amsterdam
Tot gandindu-ma la o destinatie turistica ceva mai atractiva decat orasele noastre pline de praf si trecand prin paduri, zone agroturistice si drumetii montane, am realizat ca acum trebuie sa scriu despre ceva ce nu vedem in fiecare zi, cel putin nu inca…Amsterdamul.
Si el este un oras, dar se stie ca daca nu este la tine acasa, pare de mii ori mai frumos si mai atractiv!
Arhitectura, elemente specifice
Aspectul este primul care te intampina, prin cladirile scunde si inghesuite inca din secolul al XVII-lea, cu ferestre foarte, foarte mari. Astfel, intram in primul detaliu inedit, pentru turistul nou venit in Amsterdam: deasupra geamurilor, agatate de acoperisurile cladirilor, se gaseste cate un carlig mare, cu ajutorul caruia se ridica mobila pentru a fi bagata in casa, caci scarile abrupte si inguste nu permit transportul normal. Este foarte dragut sa vezi asa ceva si sa compari cu stilul “clasic” de acasa…cel putin, mie mi-a placut la nebunie.
Centrul orasului
Insa detaliile arhitectonice se opresc aici si vom intra in “buricul targului”.
Un prim pas este vizitarea Pietei Dam, cunoscuta pentru turisti datorita multimii de restaurante, a magazinelor de lux de pe Kalverstraat si a muzeului Madame Tussaud , iar pentru olandezi, datorita Monumentului National si a Palatului Regal.
De asemenea, din aceasta zona se poate pleca in mici tururi ale orasului, cu barca, pe canale, astfel ca, cele mai importante aspecte, pe care in general nu le poti acoperi intr-un timp mai scurt, sunt dezvaluite si prezentate pe scurt. O idee este sa incepeti asa, pentru a sti ce sa vizitati mai departe.
Transportul in comun
La capatul opus al Kalverstraat-ului se situeaza gara centrala, care impresioneaza prin dimensiuni si arhitectura. Aici se fac legaturi cu toate zonele orasului, cu ajutorul metroului, a tramvaielor si a autobuzelor.
Astfel, ajunsi la transportul in comun, tin sa precizez ca este extrem de bine pus la punct, iar costurile, din pacate, sunt pe masura. Dar, pentru cei iubitori de aer curat, intotdeauna este valabila varianta mersului cu bicicleta, care, in Amsterdam, uneori este de preferat mersului pe jos, pentru a nu fi cumva calcat de sutele de biciclisti care circula. Se spune ca acolo, mai bine furi o masina decat o bicicleta…bineinteles, este o hiperbolizare a situatiei, insa cu siguranta este cel mai popular mijloc de transport al orasului.
Nu putem rata nici vestitul Cartier Rosu, unde vitrinele sunt cele mai vanate obiective turistice, fapt evidentiat de trotuarele extrem de aglomerate, datorita turistilor care vor sa vada ce inseamna acest cartier, in detrimentul fetelor care, in aprilie, anul trecut, cand am decis sa le “admir” si eu, erau foarte suparate. Este o zona in care ai voie doar sa privesti si sa iti iei amintirile acasa, insa fara sa faci fotografii. Am fost foarte impresionata cand am vazut ca, la aparitia unui blitz, pe langa injuraturile de rigoare iestite din gurile “distinselor” domnisoare, aparea si un politist, care te lua la intrebari si te ruga sa stergi pozele.
In concordanta cu acest subiect, pot spune ca Amsterdamul este orasul in care sexul vinde, caci nu exista magazine de suveniruri care sa nu vanda, de la jucarii cu tenta sexuala, la figurine si cani in diverse forme. Deasemenea, orasul se mandreste si cu cele doua muzee specializate in domeniu, Muzeul Sexului si Muzeul Erotic.
Muzee
Pentru a schimba registrul, recomandabil este sa vizitati Muzeul Van Gogh, in care se gasesc majoritatea si cele mai importante opere ale marelui pictor si, in apropiere, Rijkmuseum, cel mai mare muzeu de istorie din Olanda.
Si daca tot ajungeti in Amsterdam, incercati sa vizitati si casa memoriala Anne Frank, o fetita dintr-o familie de evrei nevoita sa se ascunda, pentru a nu fi dusa in lagare. In urma ei a ramas jurnalul tinut in cei doi ani si jumatate in care nu a avut voie sa mai copilareasca.
Putem sa enumeram si Houseboat museum, o barca transformata in totalitate intr-o adevarata casa, muzeul Maritim Olandez, ce are peste 300 de ani, muzeul Rembrandt, cu aproape toate operele sale, dar si Oude Kerk, primul lacas de cult din lemn, in stil gotic, din secolul al XIV-lea.
Pentru o excursie de cateva zile, aceste obiective ar trebui sa ne tina pe toti ocupati, deoarece este pacat sa ajungi in Amsterdam si sa nu vizitezi exact ceea ce il caracterizeaza, chiar daca nu suntem neaparat deacord.
Este un oras cu un stil diferit de viata si cu totul alt ritm decat putem vedea in alte locuri, fiind locuit de oameni din toate colturile lumii, astfel incat olandezi au mai ramas mai putin de 40%.
Olivia Marinescu
Postat de: FemeiaStie Marți, 16 Februarie 2010
amsterdam, destinatie turistica, Muzeul Van Gogh
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul