Este greu sa fii avocat?
Sub influenta filmelor americane si a visurilor pe care si le face orice student la drept, avocatura nu pare chiar un domeniu dificil, cu atat mai mult ca este o profesie liberala. Pe masura ce trece timpul, parerea se cam schimba si incepi sa-ti pui intrebari: "E cu adevarat ce-mi doresc"? "Sunt menit sa fiu avocat"? "Ce trebuie sa fac sa ma aleaga clientul tocmai pe mine?". Este o lupta continua. Trebuie mai intai sa intrii in avocatura, apoi sa fii pe cont propriu si sa te impui in profesie. Un client are de unde alege, iar tu trebuie sa inspiri competenta, incredere, profesionalism, seriozitate.
Student la drept, doresc sa fiu avocat
Auzim in anul I de la profesorii nostrii: "dupa absolvire veti ajunge executori judecatoresti, consilieri juridici, notari, avocati, magistrati"....bla bla...de parca toti au curajul si cunostintele necesare pentru a se inscrie intr-o competitie nationala pentru una din profesiile mentionate.
Nu toata lumea cunoaste faptul ca pentru a ajunge un avocat pledant (ca in filmele americane), trebuie sa parcurgi mai multe etape, pe langa vocatie si ambitie (care sunt fundamentale), teancurile de carti pe care trebuie sa le consulti si updatarea cu legile relevante in domeniu, legi care, in Romania, sunt intr-o continua schimbare.
Un bun inceput pentru un student la drept, aspirant la meseria de avocat, este cautarea din timpul facultatii a unui cabinet individual sau o societate civila de avocati care este dispusa sa colaboreze cu studenti (sunt foarte putini; majoritatea prefera avocatii stagiari pentru colaborari). Apoi, urmeaza sustinerea examenului de admitere in profesie, care nu este chiar "floare la ureche", perioada de stagiu de 2 ani sub indrumarea unui avocat definitiv cu drept de exercitare a profesiei de 10 ani, achitarea taxelor si contributiilor aferente la U.N.B.R.( Uniunea Nationala a Barourilor din Romania), era sa omit si asigurarea pe care trebuie sa si-o faca un avocat stagiar (care nici ea nu e mica deloc) si in cele din urma sustinerea examenului de definitivare in profesie. Daca ai trecut de aceste etape, te poti considera un avocat fericit (asta daca nu dai faliment in urma platii taxelor si contributiilor la U.N.B.R.) si desigur, daca nu ai avut "norocul" sa nimeresti intr-un cabinet unde contractele de colaborare cu indrumatorii / maestrii sunt fictive, prin urmare munca ta va fi considerata voluntariat. Dar accepti si voluntariat pentru ca nu ai incotro, intrucat fara stagiu nu esti avocat si pentru ca iti doresti sa activezi, sa inveti procedurile specifice meseriei pe care ai visat-o de cand erai mic si care se reflecta in multe din lucrurile pe care le faceai.
Plan de cariera
Urmatorul pas dupa primirea in profesie este construirea unei plan in cariera, a unei imagini plecand de la aerul profesionalist de care trebuie sa dai dovada si ajungand la hainele pe care le porti, la gasirea clientilor si gestionarea timpului petrecut in instanta.
Avocatii sunt categorizati in: avocati de consultanta, care acorda consultatii cu caracter juridic si avocati pledanti, care asista sau reprezinta persoanele fizice si / sau juridice in fata instantelor.
In ceea ce priveste onorariile, sunt stabilite in raport de dificultatea si durata cazului, se stabilieste in limitele legii si ale statutului profesiei si, de regula, avocatii fac tot posibilul ca acestea sa fie secrete. Motive: concurenta si prestigiul. Pot fi onorarii orare, onorarii fixe (forfetare) si onorarii de succes.
Femeia avocat in Romania
In legatura cu femeia - avocat, care trebuie invocata, fiind pe un domeniu dedicat noua („Femeia Stie”), au aparut prejudecati cum ca poate fi usor de exploatat, sau ca este un atu calitatea de femeie, ca este favorizata in fata judecatorului, lucru total eronat, dimpotriva, ar putea sa fie defavorizate, fiindca instantele noastre sunt compuse in mare parte din femei.
Consider ca in acest domeniu nu se poate face o paralela intre cat de multa munca depune o femeie-avocat si un barbat-avocat, pentru ca acest lucru depinde de notorietatea pe care si-a construit-o, de profesionalismul de care da dovada, de numarul clientilor si al cazurilor care-i sunt atribuite si chiar si de forma in care isi exercita profesia.
Avantajele si dezavantajele meseriei de avocat
Meseria de avocat iti ofera si anumite satisfactii / avantaje: indrepti situatiile injuste, redai drepturile oamenilor prejudiciati, dobandesti un prestigiu social, intri in contact cu o diversitate mare de oameni si dupa o buna experienta, aspectul financiar.
La polul opus stau: munca pana la ore tarzii, neglijarea vietii personale si oboseala.
Un alt avantaj este libertatea de care te bucuri in aceasta profesie, persoanele si mediul cu care intri in contact.
Viata de avocat inseamna: instanta, studiu, intalniri.
Dar, majoritatea persoanelor care imbratiseaza aceasta profesie, o fac cu pasiune si rezultatul este cel asteptat: victoria, un afrodisiac al muncii depuse.
Alina Sãcuiu
Postat de: FemeiaStie Sâmbătă, 27 Februarie 2010
cum e sa fii avocat, student la drept, femeia avocat
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?