“Sunt rezident. What next?” de Stefan Gutue - Recenzie carte

Munca zilnica din cadrul spitalului il impinge pe tanarul medic, Stefan Gutue, “sa lase ceva in urma pentru viitorii rezidenti”. Saltul de la studentul visator si naiv din facultate la rezidentul din spital este urias, iar drumul este unul anevoios. De aceea, doctorul Stefan Gutue, medic specialist urolog, s-a gandit sa vina in ajutorul colegilor sai mai mici.

Denumita initial “Mic ghid pentru micul rezident”, prima parte a cartii fost scrisa in vara anului 2009 cand autorul era la finalul primului sau stagiu din rezidentiatul in specialitatea Urologie.

 

Sunt rezident. What next?

Desi nu am fost studenta la Medicina, cred ca aceasta intrebare se afla pe buzele tuturor celor care sunt rezidenti la noi in tara. Titlul cartii sintetizeaza, in mod real, confuzia si nelinistile tinerilor rezidenti care nu au in minte un traseu foarte bine definit asupra carierei lor de viitori specialisti. Sau, mai bine spus, daca, in teorie, planurilor lor de viitor au prins oarece contur, ei se lovesc de un sistem national de sanatate bolnav care in loc sa-si atraga viitorii specialisti prin programe speciale, dimpotriva, le asterne tot felul de piedici si ii descurajeaza. Lipsa sau chiar proasta gestionare a fondurilor alocate sanatatii, faptul ca ramanem mult in urma in ceea ce priveste dotarea cu aparatura moderna, in majoritatea spitalelor din tara, si evident proasta salarizare a celor care salveaza vieti omenesti, determina un exod masiv al medicilor, spre alte tari europene, mult mai dezvoltate cum ar fi Germania, Franta sau Anglia.

“Medicina, atunci cand este practicata cu responsabilitate si dedicatie, este o meserie solicitanta, ale carei griji le iei de multe ori cu tine acasa, foarte prost salarizata in tara noastra, iar despre imaginea medicului roman ce as putea spune… este din ce in ce mai rar vazuta ca imaginea unui salvator”, Dr. Stefan Gutue

Cartea de fata isi propune sa traga niste semnale de alarma asupra gravelor lipsuri din spitalele romanesti si a mentalitatii unora dintre medicii care nu isi indeplinesc intocmai rolul de mentor, dar mai ales sa educe viitorii specialisti in spiritul consolidarii unei cariere medicale de succes. Desi autorul, doctorul Stefan Gutue, atinge toate subiectele sensibile in cartea sa – banii si medicina, spaga, migratia medicilor, nevoia acuta de o mai buna pregatire la nivel practic a rezidentilor – el reuseste cu toate acestea sa pastreze acel echilibru prin adoptarea unui limbaj prietenos, textele lui fiind presarate cu umor si ironie, atunci cand e cazul. Amintim aici cateva din fragmentele pline de umor:

“Salutati voi primii colegii mai mari. Desigur nu va asteptati sa vi se raspunda inapoi. Nu e nimic, intr-o buna zi vor iesi la pensie si atunci ghici cine ii va opera”;

“iar pe ceilalti pacienti rugati-i sa dea mai incet radiourile cu muzica populara si manele”;

“Puteti sa comunicati ulterior asistentei ca si cum ati sti despre ce e vorba”;

 

Autoironia, de asemenea, nu lipseste. Doctorul se exemplifica pe sine atunci cand e vorba de greseli si stangacii pe care le-a facut pe vremea cand era boboc rezident, din timpul primelor sale garzi. Aveti mai jos cateva exemple:

“Cinci tampenii mari in mai putin de 2 minute, probabil ca am stabilit un record nou in spital la capitolul prostie”;

“Cu cat ma gandeam mai mult la venituri, cu atat imi doream sa nu mai fac nicio medicina si sa nu mai vin nici macar la spital”;

“Despre salariul unui urolog in Australia si Canada nici nu ma mai obosesc sa scriu, nu vreau sa ma sinucid pana la finalul acestei carti”;

“Stiu, v-am innebunit cu vezica si sondele urinare, dar sunt urolog, ce sa fac…”.

“Puteti citi si analiza foi completate de alti colegi imprumutand formularile respective, dar e totusi destul de greu sa gasiti o foaie scrisa detaliat si mai ales citet, astfel incat sa nu credeti ca cineva a trasat cu creionul o electroencefalograma direct pe foaia de observatie”.

 

Structura cartii

Cartea este scrisa la persoana I si astfel, nu de putine ori, ai impresia ca te afli fata in fata cu autorul care iti povesteste toate intamplarile prezentate in scris. Inca de la inceputul lecturii, autorul isi face simtita prezenta printr-un avertisment care anunta opiniile personale prezentate, de care unii se pot simti chiar deranjati. Recunosc ca nu mi-a trebuit mult timp de gandire atunci cand am decis sa-mi cumpar aceasta carte. De la bun inceput am pornit la drum cu anumite asteptari in ceea ce priveste cartea doctorului Stefan Gutue si va marturisesc ca a reusit sa puncteze intreaga traiectorie din mintea mea. M-am asteptat la o publicatie diferita, plina de sfaturi practice pentru studenti si rezidenti si cu experiente personale impartasite din partea autorului. Caricaturile sunt un bonus care intaresc umorul autorului.

Cartea cuprinde 183 de pagini si este impartita in 2 parti, in total, insumand  7 capitole. Autorul, Stefan Gutue, este medic specialist urolog in Bucuresti, si desi se afla la prima carte publicata, am aflat ca a inceput deja lucrul pentru cea de-a doua carte care va fi dedicate, in mod special, studentilor medicinisti.

Daca privim lucrurile din perspectiva cititorului situat in afara bransei medicale, in special, amintesc de Capitolul III, din a doua parte a cartii, intitulat “Aspecte practice ale muncii zilnice”, va veti simti usor depasiti in ceea ce priveste limbajul, intrucat autorul face trimitere catre anumite proceduri medicale, listarea instrumentarului din sala de operatie, boli si alte aspecte care tin strict de domeniul medical pe care evident nu aveati de unde sa le stiti. Este totusi o carte care se adreseaza medicilor, este firesc sa contina elemente din limbajul medical. Desigur, daca sunteti si voi fani ale binecunoscutelor seriale Dr. House sau Grey`s Anatomy, obisnuiti sa cititi carti de specialitate medicala, va veti descurca chiar bine in intelegerea macar de suprafata ai termenilor medicali. Daca nu, exista bineinteles dexonline unde veti intelege proprietatea termenilor folositi de autor.

 

Viata de medic rezident in Romania

Cu ce vine nou cartea lui Stefan Gutue? Ce aduce diferit fata de multitudinea de carti medicale deja existente pe piata, dar stiintifice, este mai ales tonul personal pe care il foloseste autorul, fratesc sau chiar aproape parintesc atunci cand le vorbeste colegilor sai mai mici si ii invata de bine. Am selectat mai jos cateva dintre sfaturile pentru rezidenti, scrise de catre autor, de-a lungul capitolelor:

“Sa nu va fie frica sa gresiti. Frica de a gresi va va tine mereu pe loc. Din greseli se obtine cea mai buna invatare”.

 “Este foarte usor sa te plangi ca nu sunt conditii, ca sistemul medical romanesc ofera foarte putin (adevarat de altfel), dar intai si intai este vorba despre tine, despre cat de mult esti tu dispus sa muncesti si sa te sacrifici pentru a realiza ceva”.

 “Prima greseala a rezidentilor mici este ca asteapta sa li se ofere. Informatii, operatii, orice. A doua greseala pe care o fac este ca renunta prea usor”.

“Singura rutina pe care ar trebui sa ti-o permiti in cariera este rutina succesului”. 

 “Important nu e ce va ofera ceilalti si cum va vad ei pana la urma, ci cum va vedeti voi in sinea voastra si cat de mult va doriti sa reusiti”. 

 “Este mai important ca pacientul sa inteleaga ce il intrebati decat sa faceti impresie de Membrii Corespondenti ai Academiei Romane”.

“De-a lungul lunilor si poate al anilor, mirajul acesta al descurcarelii te va conduce spre drumul mediocritatii si al esecului personal. Pur si simplu, am lasat timpul sa treaca in zadar”.

“Am auzit cu totii ca este bine sa faci ce iti place, sa iti urmezi pasiunea si cred ca asa este cel mai bine. Cu mentiunea ca doar pasiunea, fara efortul muncii, nu te va duce departe”.

“Nu deveniti fanatici in privinta carierei, niciun success din viata profesionala nu va compensa o pierdere in viata personala”.

Desi episoadele relatate de autor asupra relationarii dintre superiori si cei mai mici in grad fac deliciul cititorilor, ca jurnalist am gasit mult mai captivanta a doua parte a cartii, in care autorul atinge puncte sensibile atat ale sistemului privat, dar mai ales ale sistemului public de sanatate. Stefan Gutue nu numai ca are curajul de a expune din perspectiva omului din interiorul sistemului, adica al medicului, imaginea doctorului si a sistemului din care acesta face parte, dar nu da inapoi cand vine vorba de a mustrului medicii care se lasa cumparati de pacienti, numindu-i niste pradatori naturali ai rezidentului si paraprofesionali, aceia care transforma medicina intr-un business, prin colectarea nesimtita a platilor informale, adica  a spagilor.

Cu toate acestea, autorul este departe de a avea un ton plangacios sau de compatimire asupra colegilor din bransa, ba dimpotriva nu ezita sa-i taxeze, dar le vine in ajutor prin diverse solutii legate de managementul carierei. Desi prima parte a cartii este scrisa de autor cand acesta era rezident, el nu este mai putin dur la adresa invataceilor si le atrage atentia in mod repetat sa invete cat mai multe, sa nu ezite sa schimbe atunci cand lucrurile nu intra pe fagasul normal, sa nu renunte si sa profite de cea mai buna resursa de care dispun: timpul. Care poate sa treaca in defavoarea lor, daca sunt nepasatori si autosuficienti.

Rezidentilor li se servesc reguli elementare de diplomatie, mai ales ca stabilirea si mentinerea unor relatii bune cu colegii din spital sunt vitale si importante pentru micul rezident: “Nu uita ca succesul in medicina tine enorm de munca in echipa, asa ca repet, e bine sa ai relatii cat mai bune cu colegii. In medicina, si mai ales in chirurgie, nu poti reusi doar de unul singur nici daca ai fi Chuck Norris”.

 

Cine va gasi utila cartea

In principal, cei care se gandesc sa urmeze medicina si cei care sunt la inceput de cariera, adica rezidentii. In acelasi timp, recomand cartea jurnalistilor pentru ca noi avem obligatia de a intelege realitatea si de a o prezenta intr-un mod echidistant si obiectiv atunci cand dezbatem un subiect de natura medicala (atat din punctul de vedere al pacientilor, dar si al medicilor). De asemenea, este o lectura binevenita pentru orice persoana care este amatoare de carti de actualitate. Iar daca, la finalul cartii, ajungi sa empatizezi si tu cu micul rezident si, pe masura ce o parcurgi, te poti inchipui in locul lor, eu zic ca Stefan Gutue a reusit ce si-a propus, scriind-o. Pana la urma, o carte buna este cea care reuseste sa-ti smulga o reactie.

 

Cum o poti comanda

Cartea este disponibila la pretul de 30 lei + taxe postale (aproximativ 10 lei prin Posta Romana; 15-20 lei prin curierat) si se poate comanda prin mail la comenzi@houston.ro. Mai multe detalii gasiti aici 

Nota obtinuta:
10 (22 voturi)
2494 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Joi, 05 Februarie 2015

Etichete pentru acest articol:

Sunt rezident. What next?, carte medicala, Stefan Gutue, rezident in Romania, carti pentru rezidenti, studenti la Medicina, sanatate, medici romani, recenzie carte


S-ar putea sa va intereseze si:

Nu exista reteta minune pentru a fi fericite, nu exista reteta minune pentru a fi [..]
citeste si comenteaza
Brene Brown este un cercetator, asistent social, povestitor si scriitor de succes din [..]
citeste si comenteaza
Cam ce crezi ca stiu barbatii despre femei? Se pot face topuri cu ceea ce stiu, dar si [..]
citeste si comenteaza
Folosita de un cabinet parizian de psihoterapie ca tratament, "Eleganta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Admir oamenii puternici. Admir oamenii curajosi si pe cei altruisti. Aceste randuri sunt pentru [..]
citeste si comenteaza
Marturisesc cu sinceritate ca atunci cand ma decid sa-mi cumpar o carte recurg la unul din [..]
citeste si comenteaza
Video-ul a fost postat de catre mama sa pe Youtube si a strans pana acum peste 100.000 de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate