Recenzie carte: “Reversul medaliei” de Andreea Raducan

reversul-medaliei---andreea-raducan_134653_1_1338879260

“Reversul Medaliei” este o carte care ne invita la introspectie. In paralel cu povestea Andreei, cititorul reflecta asupra propriului sau destin, la nedreptatile sau greutatile prin care a trecut si el de-a lungul vietii.

Andreea Raducan, campioana olimpica si multipla campioana mondiala la gimnastica, isi povesteste viata pornind de la primii pasi pe barna pana la momentul nefericit in care i s-a retinut pe nedrept medalia de aur din cauza unei pastile pentru gripa si raceala.  Am reusit sa privim totul din interior, prin ochii Andreei Raducan; emotiile medaliei de aur obtinuta la Sydney de Andreea Raducan, precum si dezamagirea retragerii acesteia, devin atat de personale pentru cititor pe masura ce-i citeste autobiografia.

 

“Reversul medaliei “- carte in memoria tatalui ei

Cum arata ziua obisnuita a unui copil de 4 ani? Dulciuri, rasfaturi din partea parintilor, desene animate, ore intregi de joaca cu papusele si alte jucarii de plus, chicoteli in parc, la leagane sau in fata blocului cu alti copii. Acum luati acest copil din sanul familiei si indepartati-l de tot ce este familiar la acea varsta. Asezati-l in sala de gimnastica. Acel copil este Andreea Raducan. Barna, solul, paralele si sariturile, treptat, devin jocurile preferate ale gimnastei, Andreea Raducan. Iar colegele de echipa si antrenorii devin cea de-a doua familie.

 

Andreea dedica aceasta carte tatalui ei, cel care i-a insuflat dorinta de a face sport. “Tatal meu a fost pasionat de sport, el a fost cel care mi-a ales drumul in viata. Avea de ales intre atletism si gimnastica. A considerat ca este mai potrivit pentru mine sa practic gimnastica. Si asa am imbratisat aceasta cariera. Asa cum spun de fiecare data, avem un destin fiecare dintre noi si acesta a fost al meu. Nu as putea spune ca au fost doar momente frumoase, nenumarate au fost cele in care l-am sunat pe tata si l-am rugat sa vina la Deva sa ma ia de la lot pentru ca mi se parea foarte complicat sa mai rezist si ca poate e mai bine sa-mi vad doar de scoala si atat”, declara Andreea Raducan despre lansarea autobiografiei sale “Reversul medaliei”.

 

Ce ar putea sa contina o carte despre viata si cariera de gimnasta de mare performanta a Andreei Raducan, scrisa chiar de ea? Ce secrete dezvaluie?

Cum s-a inteles Andreea cu antrenorii Mariana Bitang si Octavian Bellu? Sunt ei chiar atat de exigenti precum par? Ce relatie a avut Andreea cu colegele sale de echipa? La ce varsta a inceput sa practice gimnastica si cate ore trebuia sa se antreneze zilnic? Dar, mai ales cum s-a simtit Andreea cand i-a fost sustrasa medalia olimpica de la Sydney, cat de greu i-a fost in acele clipe?

 

“Reversul medaliei” raspunde la toate aceste intrebari si la multe altele. Pe langa ce s-a scris in presa la acea vreme, aflati direct de la sursa ce a simtit si ce a gandit Andreea Raducan la fiecare cumpana sau victorie. Gimnasta si-a asternut pe hartie cele mai sincere ganduri si impresii si ne-a permis sa pasim alaturi de ea, in trecut, retraind tot parcursul sau de la micul copil plin de energie si talentat la campioana olimpica si mondiala.

 

Odata cu cartea primiti si un semn de carte, probabil al carei design nu a fost deloc intamplator ales -  medalia de aur de la Jocurile Olimpice. De pe coperta cartii ne zambeste cald si frumos Andreea si ne invita parca sa patrundem in lumea ei.

Prefata cartii a fost scrisa de catre antrenorii lotului national de gimnastica, cei care i-au fost ca a doua pereche de parinti- Mariana Bitang si Octavian Bellu. “Pentru noi, Andreea ramane campioana olimpica de la Sydney”, concluzioneaza cei doi antrenori in Prefata cartii.

 

Cartea este ilustrata cu multe fotografii care imortalizeaza momente extraordinare de la competitiile sportive, poze cu echipa, cu familia si o surprind pe Andreea in toata gama de emotii de la fericire la tristete si dezamagire. Autobiografia este impartita in 16 capitole care redau in ordine cronologica evenimentele care au dus la formarea a ceea ce este Andreea Raducan, astazi.

Cartea mi-a satisfacut asteptarile, ba chiar le-a depasit. Este scrisa pe un ton familiar, intim, ai senzatia citind randurile ca te afli fata in fata cu Andreea, iar ea iti povesteste ca unui prieten bun toate intamplarile.

Reusesti sa te transpui in pielea ei; asadar te surprinzi singur zambind cand afli ce nazbatii au facut Andreea si colegele ei de echipa, care era “infractiunea” lor preferata, dar in acelasi timp, empatizezi cu ea cand este trista, retraind momentul nedrept de la Jocurile Olimpice de la Sydney.

 

Iti transmite emotii, lucru pe care doar o carte buna o poate face. Spiritul de invingator al Andreei te molipseste si te motiveaza, cartea contine multe sfaturi si lucruri demne de invatat si de urmat. Sa fii campion olimpic in urma performantelor tale obtinute doar prin munca, o munca titanica cu dedicatie absoluta, iar apoi din senin sa te trezesti personajul principal intr-un cosmar devenit realitate ca ti se  retrage medalia pentru o greseala care nu iti apartine. Este un lucru care, cu siguranta, te marcheaza pe viata. Dar Andreea a continuat si a demonstrat tuturor ca este cea mai buna.

 

Cartea se citeste usor si pe nerasuflate pana la ultima foaie. Este accesibila oricui, indiferent de varsta.  Fie ca esti o mica fana dornica sa urmezi o cariera in gimnastica sau vrei sa afli mai multe lucruri despre gimnasta Andreea Raducan, “Reversul medaliei” este cartea invingatorilor si a oamenilor ambitiosi si, cu siguranta, merita un loc special in biblioteca ta. Cartea o gasesti in librarii la pretul de 42 de lei.

 

Cateva citate din carte:

“Gimnastica e ca un serviciu pe care il prestezi in fiecare zi 8 ore, indiferent de anii foarte putini pe care ii ai. Pentru ca nu ai timp sa-ti traiesti copilaria cum ar fi normal, ramai un pic copil toata viata”

“Pentru un sportiv de performanta nici nu exista de altfel ceva mai important decat recunoasterea prin medalii a muncii si a talentului”

“…fetele acestea erau competitoarele mele, dar in mod bizar, nu simteam deloc asa. Pentru faptul ca antrenorii ne-au pregatit mereu ca pe o echipa, fara niciun fel de favoritisme, fara nici cea mai mica aluzie sau semn care ar putea indica faptul ca una era mai buna decat cealalta. Eram identice pentru ei si munca o faceam impreuna, nu separat. Poate si de aceea nu a existat niciodata intre noi vreo unda de invidie, rivalitate sau oricare din sentimentele posibile in orice competitie umana”

“Noaptea de dinaintea calificarilor m-a surprins cu gandul acasa, la ai mei. Acasa- un cuvant destul de straniu ce insemna de fapt pentru mine acasa? Locul acela atat de drag mie, cu cele mai iubite fiinte de pe Pamant, in care petreceam 4-5 zile pe an?Sau centrul olimpic de la Deva, unde stateam celelalte 360 de zile?”

“Ce ne-a facut sa castigam si sa facem un concurs bun, fara ratari? E dificil de spus… Parca si Dumnezeu a tinut un pic cu noi in acea zi”

Nota obtinuta:
10 (17 voturi)
3800 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Marți, 26 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

recenzie, autobiografie Andreea Raducan, Reversul medaliei, 2012, gimnastica, performanta, reusita, sport de perfomanta, recenzie Reversul medaliei, carte Andreea Raducan


S-ar putea sa va intereseze si:

Grija pentru copilul tau este intotdeuna pe primul loc, mai ales atunci cand simti ca [..]
citeste si comenteaza
Ce faci atunci cand pretul castigului este prea mare? Lupti pana la capat sau [..]
citeste si comenteaza
Cea mai profunda si mai completa carte scrisa vreodata. Te loveste din plin in fata si [..]
citeste si comenteaza
Traim intr-o lume in care comunicarea este elementul de baza, iar relatiile interumane [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Marturisesc cu sinceritate ca atunci cand ma decid sa-mi cumpar o carte recurg la unul din [..]
citeste si comenteaza
Dubla lansare pentru designerul Dana Tanase. Marti, 13 noiembrie 2012, a avut loc inaugurarea Dana [..]
citeste si comenteaza
Designerul Ludmila Corlateanu le-a pregatit o surpriza frumoasa femeilor care urmeaza sa fie [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate