Dorul de citit

O constatare trista a ultimelor zile este ca oamenii deschid din ce in ce mai rar o carte, ca sa nu mai zicem sa o si citeasca. E dezamagitor sa vezi cum se pierd adevaratele valori, cartile raman prafuite pe rafturi in biblioteci, locul lor fiind luat de imensa baza de date a Internetului. Macar, daca internetul ne-ar putea aduce pe calea cea buna si am invata sa citim operele unor personalitati atat de marcante cum sunt marii scriitori ai acestei lumi.

Cartile "o arta nedescifrata"

Din ce in ce mai rar ne zboara gandul la cititul unei carti sau macar la scoaterea ei din biblioteca pentru a-i vedea paginile prafuite si ingalbenite de atatea vremuri sau poate numeroasele semne facute de atat de multii ei cititori. Tinerii, si nu numai, chiar si adultii zilelor noastre nu mai au deloc inclinatii spre citit, cel putin nu carti, poate citesc diverse reviste deocheate sau cine stie ce ziare de tip "foita" pline de mondenitati, dar in niciun caz nu mai sunt interesati in a deschide o carte. Cartea e un subiect tabu, iar daca indraznesti sa pomenesti ceva de asta o sa ti se spuna ca nu e cazul sa mai depuna vreun efort pentru a descifra enigma unei carti cand pot la fel de bine sa dea un "search" pe amicul lor bun Google si sa gaseasca cel mai bun rezumat care in loc de 200-300 de pagini are doar 2-3, maxim 5-6 si in el este cuprins tot ce e important de retinut si stiut din cartea respectiva.

Cine-i Cezar Petrescu sau Dostoievski?

Oare cati dintre noi mai stiu cine sunt cei doi sau cati au auzit macar de numele lor.  Cati au citit "Intunecare" din frunza in frunza sau din pagina in pagina, fiind cuprinsi de magie, chiar daca acest roman avea 800 de pagini, povestea razboiului era una ce te acapara in intregime si care te faceai sa realizezi ca ranile de pe obraz desfigureaza sufletul, pentru totdeauna. De "Calea Victoriei" probabil stiti cu totii, caci este un bine cunoscut bulevard al minunatei si desavarsitei noastre capitale, dar cati stiti ca exista si un roman cu acelasi nume, scris de acelasi mare om de cultura si un mare nume al literaturii noastre romane, Cezar Petrescu.

De amicul Feodor Mihailovici Dostoievski cati stiti ceva?! Poate gandul va ducela faptul ca o fi ceva conducator al Rusiei, caci numele de acolo vine  numele, dar cati oare stiti cu adevarat ce mare prozator a fost si este acesta?!  Cate nume de romane cunoasteti? A marcat miliarde de persoane pe viata prin povestile romanelor sale atat de bine conturate. Ati auzit oare de celebrul roman, "Crima si pedeapsa" care este unul din cele mai profunde romane, bazat pe tema salvarii prin suferinta?! Sau poate o sa uimiti si o sa pomeniti de "Fratii Karamazov", roman care expune cele trei faze existentiale ale omului si  cred ca asta ar fi o adevarata supriza, dar in acelasi timp o mandrie ca inca mai exista oameni care citesc si carora le pasa de mostenirea lasata de aceste genii.  Si, ar mai fi multe alte titluri ale aceluiasi Dostoievski, un om de o genialitate iesita din comun.

Cu regret

Si acestia sunt doar doua mari exemple din marii scriitori ai acestei lumi, ar mai fi o multitudine de alti autori pe care ar trebui sa-i citim si sa cugetam la ceea ce au scris. Trist e ca multi dintre noi nu stim nici macar opera elementara a unor scriitori pe care ar fi trebuit sa-i invatam de-a lungul scolii, precum: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreau, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Camil Petrescu etc. Pacat, ca se pierd asa anii din viata si la sfarsit ne dam seama ca nu am invatat nimic. Cartile ne-ar putea invata atatea, am putea aborda diferit orice moment al vietii, am sti sa traim viata diferit, sa cugetam mai mult, sa ascultam mai des si sa intelegem mai multe, dar doar daca am sti sa mai citim o data.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2837 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Iulia-Dragan Miercuri, 23 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

cartile, cititul, Dostoievski, Camil Petrescu


S-ar putea sa va intereseze si:

Lectura este una dintre cele mai importante activitati din viata noastra si este greu de [..]
citeste si comenteaza
Elefant.ro, cea mai mare librarie online din Romania, celebreaza si anul acesta Ziua [..]
citeste si comenteaza
Poezii romantice, poezii de viata, poezii de ura, poezii de iubire, poezii de azi, poezii [..]
citeste si comenteaza
Sarbatori sezoniere din India este o carte scrisa de Amita Bhose, ce se gaseste la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vara aceasta ne ofera o plenitudine de culori, dar cea mai cautata si folosita dintre toate este [..]
citeste si comenteaza
Din pacate numarul acestor fapte este in continua crestere, singura rezolvare a problemelor sau [..]
citeste si comenteaza
Cauta-ma la fiecare capat sau inceput de drum, La orice raza de soare sau la orice adiere de [..]
citeste si comenteaza
Pentru aceasta primvara culorile permise pentru a ne decora unghiile sunt dintre cele mai vesele si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate