Parenting neconditionat, de Alfie Kohn
Sunt multe carti pe piata care ne invata cum sa ii facem pe copii ascultatori insa parintii trebuie sa vina in intampinarea nevoilor copiilor lor si sa le implineasca cu scopul ca pe viitor, pruncul sa devina o fiinta iubitoare, fericita si responsabila.
Cititi si: articole despre relatia parinti - copii
Propunerea pentru dezvoltarea unei relatii moderne intre tinerii parinti si copiii lor, prin renuntarea la gandirea traditionala vine din partea psihologului Alfie Kohn odata cu cea mai cunoscuta lucrare a sa si anume Parenting neconditionat. Revista Time il numeste pe acest psiholog “poate cel mai vehement critic din tara la adresa ideilor fixe din educatie legate de note si teste standard”.
Alfie Kohn spune ca trebuie sa ne iubim copiii pentru ceea ce sunt nu pentru ceea ce fac. Afectiunea noastra ca parinti nu trebuie sa fie in raport cu cat sunt ei de cuminti sau de notele ce le primesc la scoala. Copiii au nevoie sa stie ca sunt iubiti mai ales atunci cand gresesc. Iar noi ca parinti trebuie sa ne asiguram ca asta este ceea ce simt ei. Cu tot felul de constrangeri, recompense sau pedepse ii putem determina sa ne asculte, insa aceasta va fi pe termen scurt. In viitorul apropiat copilul isi poate pierde identitatea doar din dorinta de a fi pe plac parintilor.
Amintiti va cum erati in copilarie si la cat ati suferit in momentul cand parintii va pedepseau pentru “binele vostru”. Amintiti-va de emotie, de teama, de frustrari si de ceea ce va promiteati ca veti face la randul vostru atunci cand veti fi parinti.
Parentingul neconditionat nu inseamna ca totul este permis copilului. El spune ca atunci cand exista o problema trebuie sa lucram impreuna cu copiii pentru a rezolva problema si nu sa-i blamam ori sa-i facem sa sufere.
Aceasta carte va propune sa renuntati la modul traditional de educatie, de care cu totii am beneficiat fireste si care ni se pare ca a dat rezultatele scontate. Autorul va propune un punct de vedere cu rezultate pe termen lung. Sau de ce nu macar o imbinare a celor doua stiluri educationale avand acelasi numitor comun: dragostea pentru copiii nostri. Controlul abuziv asupra copilului dauneaza la fel ca un comportament detasat. Acestea sunt cele doua extreme. Solutia este o colaborare fructuoasa cu copilul dvs.
Copiii trebuie sa se simta iubiti chiar si atunci cand le spunem “nu”, sa privim lucrurile si prin ochii lor si sa le lasam si lor oportunitatea de a alege.
Autorul insusi recomanda tinerilor parinti: “sa vorbeasca mai putin si sa puna mai multe intrebari!”
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Luni, 16 Noiembrie 2015
tineri parinti, relatia parinti - copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor