Noaptea de Sanziene. Ileana si Stefan - O Isolda si un Tristan autohtoni

Un roman al iubirii, al timpului si al istoriei, Noaptea de Sanziene aduce in literatura romana un cuplu inedit: Stefan-Ileana. Plamadit din multiple transformari, romanul Noaptea de Sanziene isi adapteaza tehnica narativa subiectului. Succesiunea episoadelor, crearea  personajelor si analizarea materiei epice sunt ,,smulse” pentru intentia realista a autorului.

Lungimea cronologica si dubla structura a scriiturii aduc dificultati in construirea personajelor care devin adesea ambigue, neunitare sau chiar confuze.

Ultima intalnire ,,terestra” dintre cei doi poarta semnul magiei din noaptea de Sanziene; decorul desprins dintr-o natura virgina, drumul  serpuit purtator a  mii de destine conduc cuplul spre implinirea deplina. Stefan a simtit, in cei sase ani, lipsa de a se confesa Ilenei; singura care l-a inteles pana la capat.  Fiindu-i destul de greu sa vorbeasca despre el, eroul se descrie cat mai simplu cu putinta: „imi este foarte greu sa-ti vorbesc despre mine; cred ca cunosti esentialul. Restul nu mai conteaza.. (...) esentialul este inspaimantator de simplu. Se reduce la un nume si la o imagine, atat.” Acum este randul Ilenei sa-l descrie; ea contureaza portretul acelui individ care toata viata a crezut cu tarie intr-o idee, intr-o nalucire care s-a alimentat cu furie, cu deznadejde; o nalucire care s-a hranit din sangele si sufletul lui Stefan, o imagine fara de care nu se poate trai, era parte componenta a vietii si a destinului, era chiar sensul existentei sale! Un sens pe care l-a descoperit prea tarziu, un mister fata de care era atras, dar pe care nu-l putea intelege sau nu trebuia inca deslusit. La Eliade cartile sunt intotdeauna facute de un Demiurg impartial care-si cunoaste foarte bine personajele. De pe tronul sau de clestar, autorul isi manuieste papusile cu o deosebita maiestrie artistica. Prozatorul nu sta ascuns in afara  textului, ci, dimpotriva, intervine si intareste sugestia de initiere, de cautare spirituala, de ursita, de aceea cititorul trebuie sa fie cu ochii in patru ca sa poata urmari firul narativ complex, desfasurat pe mai multe planuri. Inca de la inceput Stefan era atras de doamna Zissu, enigma pe care Eliade a stiut-o de la inceput si pe care a ascuns-o cu grija in paginile lui Bibicescu, pentru ca Stefan sa o gaseasca si sa inteleaga totul, sa inteleaga faptul acele doua elemente care reprezentau esentialul; doamna Zissu si masina - sunt strans legate de ceea care i-a fost ursita sa-i devina mireasa - Ileana. Doamna Zissu este mama Ilenei, este fiinta care a facut posibila venirea pe lume a Ilenei, a fiicei al carui destin este legat de al mamei; simboluri ale eternei logodnice, mama si fiica sunt neintelese in dragoste, sufera si cauta alinare. Lait-motivul existentei lui Stefan se limiteaza la esentialul  care i-a adus-o pe Ilena in  mirajul iubirii.

Eliade este un artist desavarsit, pentru care simbolurile sunt adanc inradacinate in paginile sale. Ca un Gavrilescu insotit de iubita lui moarta plimbati de un Charon imbatranit, Stefan se lasa condus de Ileana spre lumea eternitatii. Iar daca este adevarat ca omului inainte de moarte ii revin amintiri din intreaga viata, Ileana si Stefan regasesc in padurea Rayaumont  ,,ceva cunoscut de la noi, dar nu izbutesc sa-mi aduc aminte cu ce” seamana. In acel moment Ileana rupe tacerea din gandurile ce o apasau si ii cere lui Stefan sa nu ,,mai traiasca in trecut”. Noaptea devine tot mai frumoasa, iar Timpul incepe sa se comprime. Ca o lacrima inchisa intr-o cupa de cristal, juramintele lui Stefan vor fi indeplinite. Daca vor mai trai in lumea profana, el va trebui sa uite de ea si de dragostea pe care i-o poarta, dupa cum a jurat. Insa cei doi merg pe calea nemuririi, spre calea implinirii, contopiti spre o noua viata in care barierele Timpului sunt suprimate, iar istoria este facuta in miliarde de cioburi din care nu se mai zaresc evenimente, momente sau fapte. Cerurile se deschid si cuplul adamic de indragostiti, sub cupola de vis a sperantei ajunge la desavarsire.

Finalul romanului incununeaza intreaga opera; protagonistii se inclina in fata publicului dupa ce si-au interpretat magistral rolurile. El - Stefan - mirele asteapta binecuvantarea divina pentru ca nunta ,,de dincolo de moarte” sa fie infaptuita. Ea - Ileana - mireasa se lasa purtata de ceata noptii si pornesc impreuna, intr-o melodie  a Sanzienelor spre lumea in care se pot iubi pe vecie.  Schimbul de replici este incarcat de afectivitate, de emotie si semnificatii. Ultimele lacrimi, ultimele rasuflari, ultimele ganduri inglobeaza sute de pagini, zeci de decoruri, o multime de replici, tipologii de oameni si doua suflete care s-au iubit si care au fost sortite sa se caute fara sa se gasească. Privirea inlacrimata a Ilenei  dinaintea de a se produce accidentul a  readus in sufletul lui Stefan intreaga beatitudine dupa care tanjise atatia ani. A stiut de la inceput ca acesta va fi sfarsitul lumii de aici; stiuse ca  "acea ultima, nesfarsita clipa va fi de ajuns”. Acesti Tristan si Isolda autohtoni si-au implinit iubirea in moarte, pe vecie. Legati de o iubire rara, constransi de obsesiile  unui om care voia sa invinga Timpul si sa devina Sfant, conditionati de legile scrise ale unei casatorii, Stefan si  Ileana vor atinge clipa unica, nesfarsita a eternitatii.

Cuplul Ileana-Stefan impresioneaza prin forta iubirii, prin dorinta de contopire cu universul, prin magia care i-a invaluit in Noaptea de Sanziene. Douasprezeze ani petrecuti in cautari de semne, de mituri si magie l-au secatuit pe Stefan de puteri. Eliberarea de barierele necrutatoare ale timpului nu se poate realiza decat prin moarte, prin parasirea trupului si a materiei.  Ileana, ca toate personajele feminine eliadesti surprinde prin feminitatea ei deosebita. "Evele” din proza lui Eliade sunt femei in tot ce fac, indiferent carei lumi apartin; ele au rolul de a influenta destinul barbatului in intregime, puterea lor mistificatoare este fara margini. Sunt personaje puternic conturate, definitorii pentru mediile sociale si etnice din care fac parte. Eliade cerceteaza profilul femeii pe care o plaseaza in scriiturile lui, fiind supusa probelor chinuitoare ale inspiratiei; ea nu are un profil individual absolut, ci este o stare surprinsa in mai multe momente. Ileana Sideri reprezinta pentru Eliade eroina invaluita in mister, Isolda  care isi asteapta ursitul desprins din lupta atemporala.  Uniti de o dragoste fara limite, cei doi pasesc dincolo de Timp, in lumea sacra a mitului, intr-o noapte in care ,,cerurile s-au deschis”, in cele din urma pentru ei, dupa ani de cautări fara raspuns, dupa ezitari si compromisuri, ursita s-a indeplinit: Ileana si Stefan si-au unit destinele in afara legilor umane, in afara Timpului si  in  afara Istoriei, doar in eternitate.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
2130 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Sâmbătă, 29 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

literatura romana, eliade, cuplu celebru, moarteS-ar putea sa va intereseze si:

Intelepciunea Psihopatilor este una dintre cele mai folositoare carti care trebuiesc [..]
citeste si comenteaza
Iti spun asa: poveste, magie, istorie, psihologie si putin SF de calitate. Iata cinci [..]
citeste si comenteaza
Cu toate ca majoritatea adolescentilor prefera alte activitati, stiu ca inca mai exista [..]
citeste si comenteaza
Este foarte usor sa scrii o recenzie despre o carte care ti-a placut, iar daca dupa aceea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Faptul ca romanul este puternic inradacinat traditiei si crede in superstitii stie toata lumea; iar [..]
citeste si comenteaza
Raze de lumina patrund timide prin ochiul de geam satul de atata ploaie trista si tacuta. Parfumul [..]
citeste si comenteaza
Nu exista suflare umana care sa traiasca pe pamant si sa nu greseasca; nu cred ca exista o clipa [..]
citeste si comenteaza
Totul a inceput intr-o zi; imi era prea greu sa cred ca pot fi iubita, ca pot insemna ceva pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate