De ce ne place Herta Muller?

Dialogul din 27 septembrie de la Ateneul Roman dintre Herta Müller si Gabriel Liiceanu a starnit polemici  in lumea culturala romaneasca. Elita intelectuala discuta de atunci despre replicile celor doi care au impartit lumea culturala in doua tabere. Pe de-o parte sunt cei care o admira si o sustin, de cealalta parte sunt nemultumitii care o critica (printre care Mircea Cartarescu sau Nicolae Manolescu).

Toate aceste spirite incinse scot la iveala probleme cu care societatea romaneasca se confrunta de 20 de ani.

Asa cum stiti deja, in data de 8 octombrie 2009, Hertei Muller i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura, pentru „densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor”, fiind a douasprezecea femeie care primeste acest premiu.

In romanul sau, „Leaganul respiratiei”, publicat la München, in anul 2009, Herta Müller a prelucrat asadar aspecte privind deportarea germanilor originari din Romania in Uniunea Sovietica.

La venirea in Romania, pe 27 septembrie a surprins prin franchetea discursului si acuzele aduse scriitorilor romani si nu numai.

Replici de genul „in Romania dictatura traieste a doua viata” circula si acum pe net, punandu-ne pe ganduri, pe noi, oamenii obisnuiti.

Refuzam sa citim si sa ne informam despre comunism, considarandu-l un episod dureros din istorie. Preferam sa uitam, sa ne bucuram de libertate, dar nu ne dam seama ca suntem atat de departe de ceea ce inseamna cu adevarat libertatea.

„Urmaritorii mei nu au disparut in neant, ei sunt peste tot”, ne avertizeaza Herta. Caci oamenii securitatii de ieri ocupa azi posturi inalte si continua sa ne conduca, „fara ideologie, fara socialism”.

Dupa 20 de ani de la revolutie, nu le spunem copiilor nostri despre istoria traita de noi insine, desi ranile noastre de atunci se vad si pe chipurile si in comportamentul lor.

Traiesc si ei din plin era post comunista prin chipurile profesorilor cu o mentalitate invechita si prin sistemul de invatamant.

Invinuim sistemul si uitam ca acesta e facut tot de oameni. Aceiasi de acum 20 de ani....

Asa cum au demonstrat pana acum, invatamantul nu este un lucru prioritar pentru putere caci ei au nevoie de o turma usor de manipulat. Imbogatirea materiei cenusii nu este importanta.

Iar intelectualitatea romanesca se inghesuie si acum sa ia premii din mana presedintelui, precum Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler, premii pe care Herta Muller le refuza cu indarjire, si scrie in continuare o literatura gri, nici pro nici contra.

Libertatea de a spune adevarul despre viata politica romaneasca de acum, obtinuta cu atata sacrificiu in 89, nu ii intereseaza.

Premiile si beneficiile prevaleaza in fata adevarului, a luptei crancene de a-i demasca pe demagogii care spun cu nonsalanta ca ne vor binele, care dau cu o mana si iau cu zece inapoi, si care vorba lui Caragiale „sug sangele poporului”.

Ne place asadar Herta Muller pentru ca nu se sfieste sa spuna adevarul despre epoca comunista, pentru ca nu se sfieste sa ii numesca pe cei care ieri au fost securisti si azi sunt oameni cu functii inalte.

Ne place pentru ca ne aminteste ca e important sa ne cunoastem trecutul, sa il acceptam pentru a ne schimba cu adevarat mentalitatea. Asta e singura sansa de a iesi dintr-o tranzitie ce pare sa ne duca cu mai mult de 5 decenii in urma...

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
2677 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ioana-Nastase Luni, 18 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

Herta Müller si Gabriel Liiceanu, polemici-culturale, premiul nobel pentru literatura


S-ar putea sa va intereseze si:

"Nopti de patima" nu este un fantasy cu vampiri deja devenit cliseu. [..]
citeste si comenteaza
O recenzie la o carte pe care ai citit-o si ti-a placut o faci pe nerasuflate. Insa [..]
citeste si comenteaza
Termenul avant-garde (garda inainte) este pentru prima data folosit in Franta in anul [..]
citeste si comenteaza
Marketingul este unul dintre domeniile care au evoluat enorm in ultimii ani, datorita [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Psihologia nu este punctul meu forte, insa, la 30 de ani imi analizez cu luciditate viata. Imi [..]
citeste si comenteaza
Ne place sau nu, situatia economica actuala extrem de sumbra ne afecteaza nu numai buzunarele, ci [..]
citeste si comenteaza
Dansez astazi pe masa ielelor Cu faclii mari aprinse in juru-mi. Dansez invaluita in panza fina a [..]
citeste si comenteaza
Simt azi libertatea Margaretei ce zbura goala Deasupra orasului sa-si intalneasca maestrul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate