Salina Turda, una dintre cele mai frumoase saline din Romania

La aproape 420 km distanta de agitatul si galagiosul Bucuresti, se afla un colt de Rai. Unul din multe altele cu care am fost binecuvantati de catre Dumnezeu, noi, romanii. Pe masura ce o explorezi, simti ca pasesti intr-o alta galaxie, intr-o alta lume. Aceasta este senzatia cu care ramai dupa ce vizitezi salina Turda.

Localizare

Salina Turda se gaseste in zona Durau-Valea Sarata din orasul Turda. Sositi in Turda aveti posibilitatea de a cobori in minele de sare atat pe la intrarea din strada Salinelor 54A (cartierul Turda Noua), dar si pe la Aleea Durau nr.7 (aceasta locatie fiind special amenajata pentru a primi turistii).

 

De cand exista Salina Turda

Dovezile arheologice ale exploatarii de sare din aceasta zona exista inca din anii 50 i.Hr.-106 i.Hr., insa atestata documentar apare tocmai in 1271 cand aceasta a fost daruita Episcopiei. Extragerea de sare a mai continuat pana in anul 1932 cand aceasta a fost inchisa datorita masinariilor vechi, dar si a concurentei existente in zona.

 

Se redeschide

Salina isi deschide portile in anul 1992, dar de aceasta data nu pentru extragerile de sare, ci pentru turistii dornici de a o cunoaste si pentru bolnavii care vor gasi aici leac pentru bolile respiratorii, alergii sau astm. De atunci poate fi vizitata in orice anotimp al anului.

 

Program de vizitare si tarife

salina turda

Salina Turda este deschisa zilnic intre orele 9:00- 18:00.  Tarifele la biletele de intrare: Adulti - 20 lei/persoana; Copii, elevi, student – 10 lei/persoana, Pensionari – 12 lei/persoana. La aceste costuri, in functie de ceea ce doriti sa incercati in salina, se adauga, dar preturile fiind decente.

 

De ce sa vizitati Salina Turda?

Una dintre cele mai frumoase locatii subterane din lume isi primeste vizitatorii cu bratele deschise, incepand sa surprinda inca de la 120m subteran, acolo unde acestia sunt intampinati de camera ecourilor, urmand apoi parcul de distractii, terenul de golf, de baschet, dar si unde au ocazia de a face plimbari cu barca pe lacul aflat in salina.

 

“Cel mai frumos loc subteran din lume”

Nu era un mod de a ma exprima, ci cuvintele folosite de Site-ul When on Earth a ales-o drept cea mai frumoasa locatie subterana din lume., Iar CNN care a clasat-o pe locul 2: “Numeroase destinatii de pe glob sunt transformate in veritabile locuri de atractie. Sase astfel de proiecte inovative de pe mapamond au transformat zone industriale nefolosite in locuri de petrecere a timpului liber” scrie CNN online.

 

Unica in Europa

Se distinge si in Europa prin modul in care au fost conservate ustensilele folosite in Evul Mediu la extragerea sarei, ustensile care pot fi vazute si astazi ocupandu-si locul in Salina: fieraria, crivacul, moara de sare etc. Unica o face si altarul sculptat in peretele de sare sau “Scara Bogatilor” (scara din lemn folosita in trecut de catre oamenii instariti ai locului pentru a ajunge in mina inaintea celorlalti).

Daca aveti drum in zona, adaugati-o pe lista dumneavoastra de obiective turistice, nu o ocoliti deoarece poate reprezenta o experienta de neuitat!

Vezi si informatii despre alte saline deosebite din Romania!

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1712 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Miercuri, 10 August 2016

Etichete pentru acest articol:

Salina Turda, Durau, Valea sarata, Mine de Sare, cea mai frumoasa salina din lume


S-ar putea sa va intereseze si:

Acolo unde regasesc binecuvantarea naturii in orice detaliu, iar frumusetea locului ma [..]
citeste si comenteaza
Parcul Central ”Simion Barnutiu” din Cluj Napoca este oaza de relaxare a clujenilor. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca ma stiti ca-mi place sa ma documentez „direct de la fata locului” si fiindca [..]
citeste si comenteaza
Comuna Chiojdu se afla in nord vestul judetului Buzau, la granita cu judetul Prahova. Asa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Polisul grecesc Primul popor care vorbeste despre ratiune este poporul grec, ei introduce si [..]
citeste si comenteaza
La aproape 420 km distanta de agitatul si galagiosul Bucuresti, se afla un colt de Rai. Unul din [..]
citeste si comenteaza
Denumite popular Albastrele, Centaureea cyanus face parte din familia Asteraceae sau Compositae. Au [..]
citeste si comenteaza
Inca din primii ani de scoala, de la orele de istorie ne raman tiparite in memorie doua denumiri [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate