Arta turismului cultural

Spre deosebire de trecut, societatea actuala ofera modalitati diverse de cunoastere si de formare cu ajutorul mijloacelor de comunicare (mijloacele mass-media). Posibilitatile de formare si de informare a omului au crescut simulant cu aparitia acestor mijloace, oamenii incepand sa faca pasi importanti spre cunoasterea realitatii inconjuratoare.

Pe langa aceste mijloce mass-media, un alt mijloc important si eficient de formare a omului contemporan este turismul. Acesta se defineste ca fiind ,,activitatea din timpul liber care consta in a calatori departe de locul de resedinta pentru distractie, odihna, imbogatirea experientei culturale datorita cunoasterii unor noi aspecte umane si a unor peisaje necunoscute”. Insa, in momentul in care turismul este vazut ca o forma de cunoastere care implica o gama larga de tipologii turistice si diverse activitati cu rol cultural, in acel moment apare notiunea de turism cultural. Neavand o definitie precisa a acestei notiuni, turismul cultural poate fi interpretat ca acea parte a culturii reprezentata de valori materiale (muzee, teatre, case memoriale etc.), valori culturale legate de viata cotidiana (obiceiuri, traditii etc.), diversitate etnica si culturala (evenimente, festivaluri etc.). Asadar, cultura devine principalul factor care influenteaza atat decizia omului de a calatori, cat si intensitatea experintei traite de acesta, contribuind la cresterea si dezvoltarea patrimoniului turistic, mai ales in zonele sau tarile dezvoltate.

Orice turism implica turisti, iar acestia se pot clasifica in functie de decizia lor de a calatori, dar si de intensitatea experintei turistice traite. Indiferent de felul lor, orice turist, din moment ce-a ajuns la o anumita destinatie, ar trebui sa viziteze si sa descopere locul respectiv in vederea asimilarii acelei bucurii de a calatori, acumuland impresii si cunostinte pe care i le ofera acel loc (fie ca e vorba de un simplu peisaj, fie ca se afla intr-un muzeu sau intr-o casa memoriala sau prin pura sa participare in cadrul unui festival sau eveniment). Insa, in societatea actuala exista turisti si ,,turisti”, cei din urma fiind cei care confera o valoare peiorativa acestei notiuni. Acest tip de turist este cel care viziteaza in mod cantitativ locuri, peisaje, muzee etc., dorind sa vada cat mai multe. La finalul experientei turistice, el se poate lauda doar cu numarul locurilor vizitate sau drumurilor strabatute intr-un anumit numar de zile. Asadar, este vorba de un tur cantitativ, de o calatorie superificiala realizata de un turist mandru ca nu i-a scapat nimic de ,,vizitat” in locul in care a fost. Dar ceea ce-i lipseste acestuia este tocmai delectarea culturala a locului respectiv prin profitarea de timpul disponibil in vedere trairii unei experinte culturale inedite si a imbogatirii propriului bagaj cultural.

Pe de-alta parte exista si turisti care se cred stapani asupra locurilor vizitate, considerand ca toate-i sunt destinate lui. O asemenea atitudine turistica, diferita de celelalte, are in vedere comportamenul turistului in momentul in care viziteaza un anumit loc. Astfel, exista, din nefericire, acel turist care nu trece pasiv prin anumite locuri, dorind sa se faca remarcat prin diverse feluri: prin intensitatea vocii si folosirea mainilor (el vorbeste tare cu insotitorii lui sau incearca sa-si faca loc prin multime, deranjandu-i astfel pe ceilalti turisti), prin faptul ca arunca ambalajele pe-acolo pe unde se nimereste sau prin simpla lui dorinta de a se semna prin fiecare loc prin care trece. Asemenea atitudine nu face altceva decat sa jigneasca in mod permanent valorile materiale, culturale si naturale din zonele vizitate. 

Pe-o alta treapta culturala, spre deosebire de acesti turisti, exista si turistul implicat total, cu pretentii clare, care-si organizeaza o calatorie cu scopul de a se instrui, de a se forma, de a cunoaste. Este genul de turist cu rucsacul in spate (dotat cu toate cele necesare unei calatorii), cu aparatul de fotografiat la indemana (pregatit tot timpul sa imortalizeze anumite momente) si cu un carnetel pe care-si poate nota observatiile sau impresiile. Se poate vorbi de un turism cultural autentic in care personajul pricipal, turistul, se bucura de tot ceea ce descopera, conservand momentul respectiv si incercand sa obtina cu orice pret delectare culturala. Astfel, pentru acest turist, bucuria calatoriei atinge cote maxime, vizand propria imbogatire culturala. Tot ceea ce-ar putea vizita – peisaje, monumente, expozitii, spectacole, muzee si, nu in cele din urma, oameni, in diferite ipostaze – toate acestea au valoarea lor redata de varietatea impresiilor turistice.

Arta de a calatori sau arta turismului cultural implica capacitatea de a inregistra impresiile si infatisarile multiple pe care le ofera locurile vizitate. Astfel, pentru a intelege valorile culturale este necesar sa stii sa tii ochii larg deschisi asupra vietii, oamenilor, locurilor si, mai ales, asupra reflectarii acestora in tine insuti.

un articol de: Ana-Maria Lorena Neagu

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1587 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 23 Mai 2016

Etichete pentru acest articol:

despre turism, turism altfel


S-ar putea sa va intereseze si:

Momentul in care astept o noua calatorie imi ofera o incarcatura pozitiva si o energie [..]
citeste si comenteaza
Televiziunea copiilor- un spectacol de lumina ,energie si culoare In grila de programe [..]
citeste si comenteaza
Aflata in inima Capitalei, Poiana Urbana reprezinta cadrul perfect de petrecere a [..]
citeste si comenteaza
Planificarea unei iesiri la plaja cu copiii poate fi uneori o provocare. Grijile legate [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vara ne dorim sa aratam mereu bine, fie ca mergem la plaja sau iesim la o plimbare cu iubitul. Iata [..]
citeste si comenteaza
Este vorba despre viata de zi cu zi a ceea ce se intampla cu noi si cu cei de langa noi, cum gasim [..]
citeste si comenteaza
Ne-am obisnuit sa ne mentinem corpul in forma, dar sa nu uitam ca la fel de importanta este si fata [..]
citeste si comenteaza
Los Angeles Times.com despre “Salmon fishing in the Yemen”: “Lifts your spirits, leaves you [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate