Bine ai venit, 2014! Traditii si obiceiuri de Anul Nou
Cum sezonul petrecerilor este in toi, iata ca ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul anului; trasam o linie, facem un bilant si avem un sfarsit de 2013 reusit; calcule, obiective atinse sau nu, dorinte, promisiuni si multe lucruri pe care abia asteptam sa le incepem, de cum obisnuim sa spunem: ,,de la anul”.
Ne pregatim sa ,,ingropam” anul care tocmai s-a scurs ca nisipul printre degete, deschizandu-se, in fata noastra, un nou prilej de bucurie, posibilitati si provocari.
Ca orice eveniment de amploare care nu poate trece neobservat de societate, primirea Anului Nou se face cu fast, voie-buna si foarte multe datini. Sarbatorile noastre traditionale se caracterizeaza printr-o forma speciala: colindat, obiceiuri si superstitii.
Colindatul este actul suprem prin care se anunta, din casa in casa, reinnoirea Anului. Infatisat ca un batran garbovit in mentalitatea romaneasca, Anul Vechi este ingropat prin ceremoniale pline de energie, culoare si vitalitate. Colindul sau urarea fara de care romanii nu ar putea concepe sarbatorile de iarna, se manifesta sub mai multe forme: jocuri cu masti, jocuri dramatice, colinde cu ,,steaua”, teatrul cu Jienii, Irozii, Pintea, Bujor.
O regula nescrisa a acestui ceremonial o constituie faptul ca fiecare casa are obligatia de a primi colindatorii pentru a inlatura spiritele rele si pentru a avea belsug in case. Cele mai cunoscute colinde care insotesc ceremonialul primirii Anului Nou sunt: Plugusorul, Capra, Ursu, Rascovitul si Sorcova.
Plugusorul cunoaste un singur tip tematic determinat de descrierea ciclului agrar raspandit in toate regiunile tarii: aratul, semanatul, incoltirea semintei, evolutia semintei pana la maturitate, secerisul, traieratul si macinatul. Arhetipul este uneori badita Vasile, alteori badita Traian, sau in unele variante chiar Dumnezeu. Pe data de 31 decembrie, copiii incep sa colinde pocnind din bici, sufland din buhai si sunand din clopotei la fiecare casa unde ureaza bogatie si belsug.
Capra este un ,,joc” cu elemente dramatice. Moartea si invierea caprei face referire la moartea anului vechi si intrarea in scena a celui nou. Coloritul si zgomotul produs inlatura spiritele rele.
Traditia Ursului are origine dacice si in Bucovina se gaseste cele mai spectaculoase spectacole cu masti. Jocul simbolizeaza trecera anotimpurilor, iar ursul este considerat, in cheie simbolica, invingatorul iernii si aducatorul anotimpului cald.
Rascovitul are loc pe 31 decembrie; fetele care nu sunt casatorite merg din casa in casa, urand la ferestrele gazdei belsug si sanatate, alaturi de urarea ,,la anul cand venim, sanatosi sa va gasim!”
Cu Sorcova se pleaca in dimineata de 1 ianuarie; copiii ureaza sanatate si noroc, purtand in mana o "bagheta" confectionata din hartie colorata. Gazdele ofera, in schimbul urarilor, nuci si colaci tuturor colindatorilor.
Superstitii de Anul Nou
Cum superstitiile ne insotesc la orice pas, in noaptea de Anul Nou nu se face exceptie; cu bani in buzunare, cu ceva rosu si cu cele mai frumoase ganduri intampinam noul an! Sarutul sub vasc nu trebuie sa lipseasca daca vrem sa avem parte in noul an numai de afectiune; zgomotul este la mare cautare in noaptea dintre ani pentru a inlatura spiritele rele. Se mai spune ca primul om care intra in casa in prima zi din an ne influenteaza tot anul; asadar cei care aduc norocul sunt barbatii si brunetele; daca ne trece pragul o blonda sau o roscata aduce ghinion. Superstitiiile noului an nu lasa de izbeliste fetele necasatorite; acestea pun, in Ajun, in apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban pentru a-l visa pe alesul inimii.
Indiferent de superstitii si datini, Noul An sa va aduca numai reusite, sanatate, dragoste si fericire! Restul gasiti numai la FemeiaStie!
Postat de: Magda-Vladau Marți, 07 Ianuarie 2014
traditii, superstitii, colinde, anul nou
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?