Regulile si constiinta

Lumea legilor si a regulilor…

Lumea in care traim este plina de legi, reguli si lucruri care trebuie sau nu trebuie facute. Atat in sfera spiritualitatii (in sens larg), cat si in sfera laica sau “profana”, exista asemenea “comandamente” care se presupune ca iti ghideaza comportamentul, viata, intr-un sens pozitiv.

In domeniul spiritual exista asa zisele legi cosmice, sau divine - legea karmei, legea lui 7, legea polaritatii, etc – iar in domeniul vietii “obisnuite” exista diversele coduri de legi – de la cel rutier pana la…codul bunelor maniere.

Mai mult, fiecare om are propriile reguli pe care le respecta, sau pe care se straduie sa le respecte. De genul: “fa un dus fierbinte inainte sa te culci”, “nu e bine sa intarzii la o intalnire”, “lasa-l pe el sa sune primul”, “fa curat in camera o data pe luna”, samd…

Bineinteles, asa cum spune intelepciunea populara, orice regula exista pentru a fi incalcata. Cui nu i s-a intamplat sa isi stabileasca o regula pe care sa vrea s-o respecte, si pe care apoi, dintr-un motiv sau altul, sa nu o poata respecta in proportie de 100%? Si daca acest lucru se intampla cu ceea ce iti stabilesti tu singur, ce sa mai zicem de regulile si legile care iti sunt impuse din afara, de ceilalti?

Deci o problema exista aici. Care este problema?

Constiinta si totalitate.

Dincolo de frustrarea faptului ca nu reusesti sa iti respecti propriile „promisiuni”, problema de baza este ca atunci cand ne stabilim o regula sau alta, nu suntem pe deplin constienti. A fi pe deplin constient inseamna, din punctul meu de vedere, a avea toata energia focalizata pe momentul prezent. In limba romana exista o expresie foarte frumoasa care vorbeste de acest fenomen: prezenta de spirit. E adevarat ca ea este folosita in special cu referire la momente critice, neobisnuite (si deloc intamplator!): se spune despre cineva ca „a avut prezenta de spirit sa…” faca nu stiu ce. Sa intrebe, sa strige, sa plece...

Revenind la problema noastra, atunci cand ne stabilim o regula sau alta, daca nu suntem total prezenti cu toata energia noastra in acel moment, acel angajament nu poate fi respectat in proportie de 100%.

Un intelept ar spune chiar ca, faptul ca facem angajamente este un semn ca acel lucru la care ne angajam deja lipseste. E ca si cum un om care nu are vointa spune ca va face si va drege. Cine o sa-l creada?

Si acum ajung unde vroiam sa ajung.

Regulile, „proptelele” inconstientei....

Ce sunt de fapt regulile? Sunt o expresie a inconstientei noastre. Pentru ca noi nu avem puterea de a fi constienti mereu, 24 de ore pe zi, simtim nevoia de astfel de „proptele”, care sa ne asigure confortul, siguranta, somnul intr-un fel.

Acum catva timp mergeam cu parintii cu masina, ne intorceam de la tara. La un moment dat eram intr-o curba, si pe deasupra era si deal. Bineinteles ca era linie continua si nu aveai voie sa depasesti. M-am uitat in fata si mi-am dat seama ca intr-adevar nu aveai cum sa-ti dai seama daca vine o masina din sens opus. Practic, daca depaseai, riscai sa te ciocnesti de alta masina, riscai un accident. Dar daca un om isi da seama pur si simplu de acest lucru, si nu este vreun sinucigas nebun, atunci ce rost are sa mai trasezi linii continue pe sosea?

Nu pot sa spun ca sunt impotriva regulilor de circulatie, dar sunt convins ca oricate reguli de circulatie s-ar inventa ele nu vor putea stopa accidentele. Pentru ca inconstienta gaseste mereu o cale de a se exprima, de a iesi la suprafata. Si adevaratul leac este sa fii constient. Constienta este „cheia succesului”.

Sau, cum zice Lao Tzu: „Fiind atent la final la fel ca si la inceput, esecul este indepartat.

Marius Lazar

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2851 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Joi, 04 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

reguli, constiinta, legi cosmice, karma, destin, viata, spiritualitate, energie, vointa


S-ar putea sa va intereseze si:

In lume se sesizeaza ca lupta dintre materialisti si spiritualisti este din ce in ce mai [..]
citeste si comenteaza
Motto: Increderea in sine la atei este o utopie, credinta fiind schimbata pe [..]
citeste si comenteaza
Vorbind in general despre existenta umana, acordam o importanta capitala sacrificiului. [..]
citeste si comenteaza
Ce este libertatea? Starea celui care nu este supus nici unui stapan, independenta. Ne [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O societate globala consumerista...incepand cu mancarea. [..]
citeste si comenteaza
V-ati imaginat vreodata ca ursii, animale cu instinct salbatic, agresiv pot fi prietenii cei mai [..]
citeste si comenteaza
Cu totii am trecut prin momente in care am fi dorit sa ne despartim de cineva. Si oare cine nu a [..]
citeste si comenteaza
Banii sau dragostea? O intrebare des pusa, mult dezbatuta, o intrebare ce framanta multe femei din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate