Ingeri in cer, ingeri pe pamant

Semnificatia notiunii de inger

In conceptia religioasa, notiunea de inger are semnificatia de fiinta supranaturala considerata ca fiind mediator intre oameni si divinitate. Ingerii reflecta perfectiunea divina: bunatate si generozitate infinita, fiind capabili de o dragoste nelimitata si beneficiind mereu de o mare fericire pe care doresc sa o impartaseasca cu noi. Ei cunosc instantaneu consecintele nenumarate ale unui principiu sau miile de fatete ale realitatii. Cunosc secretele naturii, stapanesc legile care guverneaza Universul, sunt pastratorii unei stiinte foarte vaste si a unei intelepciuni infinite. Ei lucreaza constant pentru binele omului, intotdeauna si pretutindeni. Atunci cand ne referim la o anumita persoana cu acest atribut, spunem de fapt despre aceasta ca fiind o persoana cu o etica perfecta, un om cu constiinta nepatata.

Ingerul pazitor

Doctrina crestina ne arata ca exista mai multe categorii sau ierarhii de ingeri, de exemplu ierarhiile de rang inalt precum arhanghelii, serafinii, heruvinii care sunt cei mai apropriati de Dumnezeu si sunt, de asemenea, si ingerii pazitori aflati cei mai aproape de om si pe care ii dobandim odata cu taina botezului. Acestia din urma aduc o mare purtare de grija omului caruia ii sunt incredintati.

Deseori, ajutorul ingerului pazitor se manifesta sub forma constiintei de a face bine inainte de a lua o decizie anume, ca si atunci cand simtim ca nu procedam corect sau avem o neliniste sufleteasca. Grija lui este sa ne fie noua bine, dar nu binele pe care-l intelegem noi in mod curent, ci un bine al spiritului, care implica fenomene pe care de multe ori nu le intelegem prea usor. Dar cu ajutorul lui putem descifra aceste fenomene, care de fiecare data se constituie in lectii de viata.

Raportandu-ne la lumea cotidiana, in viata fiecaruia exista persoane care poate nu o data, ci de mai multe ori, ne-au intins mana spre a ne ajuta in diverse situatii dificile si fara de care nu vedeam portita de iesire, de aceea spunem ca ingeri nu sunt doar in cer, dar se gasesc si in lumea aceasta sub infatisarea persoanelor cu spirit filantrop.

Ingerul meu de pe pamant

Sunt momente in care imi amintesc fragmente de imagini din perioada copilariei mele, as putea zice cea mai frumoasa perioda de pana acum, in care, in fata icoanelor de pe perete, bunica ma invata pentru prima data, cred ca la varsta de 6 ani, rugaciunea: ”Inger, Ingerasul meu”, pe care inca o recit in rugaciunea mea, este adevarat, nu foarte des.

Viata bunicii mele, deosebita prin simplitatea si acuratetea in care privea lucrurile, dar si devotatiunea ei pentru Dumnezeu, a ramas pentru mine un model de atins, dar totodata indescifrabil. Intotdeauna m-am referit la bunica mea, Dumnezeu sa o odihneasca in pace, ca la un inger care inca vegheaza asupra mea prin amintirea neintinata a ceea ce a fost.

Comunicarea cu ingerul nostru se poate face numai printr-o rugaciune sincera insotita de dorinta de cunoastere a lumii supraomenesti. Sa ne pastram mereu gandul ca nu suntem singuri, desi uneori ne inducem gresit aceasta impresie fiind prea ancorati in “profanul”de care Eliade ne vorbeste. Sa incercam sa pasim cu gandul si fapta in “perimetrul sacru” caracterizat de prezenta ingerilor.

                                                                                                        Diana Ana Bejan

Nota obtinuta:
7.2 (5 voturi)
8716 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Vineri, 12 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

ingeri, serafimi, heruvimi, inger pazitor, arhangheli


S-ar putea sa va intereseze si:

„Atata foc, atata aur/ Si-atatea lucruri sfinte/ Peste intunericul vietii/ Ai revarsat, [..]
citeste si comenteaza
Ce stim noi, generatia tanara, despre legionari, dar despre comunism? Cat stim? Cred ca [..]
citeste si comenteaza
De cate ori ati simtit ca nu mai puteti, ca nu vedeti nicio cale de rezolvare a unei [..]
citeste si comenteaza
Se spune in Biblie, la cartea Genezei, ca Dumnezeu a creat lumea (soarele, pamantul, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Echitatia este un sport traditional englezesc, care la inceput a fost caracteristic aristocratiei. [..]
citeste si comenteaza
Azi stau si ma intreb ce sunt relatiile, care este scopul lor si de ce au un final? Relatiile intre [..]
citeste si comenteaza
Modelul este prezentat ca fiind unul 4 x 4, disponibil atat cu tractiune integrala, dar si 4 x 2, [..]
citeste si comenteaza
E, dupa cum am vazut intr-un film ceea ce ti se intampla cand tu iti faci alte planuri! Dar mai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate