Budismul – Doctrina Budismului

Budismul a fost o reactie la religia anterioara, la Brahmanism. Ca si Brahmanismul, el se axeaza pe ideea indusa in Vede.

Conceptia Budistilor

Budistii considera vedele un reper, dar formula indusa de Brahmanism, si anume aceea ca preotul este cel care conduce, trebuie sa dispara. Fiecare om poate merge spre sursele religiei si sa ajunga la divinitate.

Inceputul Budismului

Budismul este o religie creata de un om, de Buddha. Buddha a fost un print, pe numele sau Siddharta Sakyamuni Gautama. A trait in secolul al VI-lea i.Hr. (624 – 544), undeva izolat de lume, intr-un frumos castel. El nu avea griji, nu cunostea supararea si necazurile. S-a casatorit, a avut un baiat si totul parea perfect pana intr-o zi cand a avut o pornire neinteleasa. A iesit din castel, a iesit in lume, pentru a cunoaste si a vedea cum se traieste afara. A intalnit un om bolnav si a avut o revelatie: boala putea veni oricand. A mers mai departe si a intalnit un mort...semn ca dupa boala urmeaza decesul. Si-a dat seama ca existenta omului pe pamant se poate incheia in orice moment, caci nimic nu este vesnic. Dupa aceste nefericite intamplari a cunoscut un intelectual, un om pregatit pentru orice, un om care cunostea esenta vietii. Trecand prin aceste experiente printul s-a intors la castel pentru a-si lua ramas bun de la cei dragi, apoi a plecat la claustrat, in singuratate pentru a medita si pentru a gasi un raspuns.

Buddha a inteles esenta vietii

A inteles in cele din urma ca lumea, asa cum este ea construita reprezinta un sir de suferinte. A inteles cauzele suferintei, prima fiind alcatuirea lumii, mai exact existenta ei. Omul se poate elibera de suferinta doar depasind unele bariere. Buddha a inteles anihilarea umana, de a se depasi pe sine, de a inlatura dorinta de a obtine cat mai multe. Am numit aceasta anihilarea de sine, asigurarea accesului catre o alta existenta – Nirvana.

Invataturile lui Buddha

Buddha a inteles si a perceput lumea asa cum este, iar invataturile sale au fost din ce in ce mai multe. Era misionar si avea in jurul sau discipoli care l-au urmat pentru a dobandi cat mai multe cunostinte. Buddha a predicat, dar in schimb nu a scris nici macar un cuvant (la fel ca si Socrate).

Dupa moartea lui Buddha…

Discipolii au incercat sa recompuna doctrina lui Buddha dupa moartea acestuia si sa construiasca carti. Aceste carti s-au numit Sutra sau Sutre. Sutrele cuprind patru volume, dar nu sunt lipsite de mici contradictii intre ele.

Buddha a murit la 80 de ani, iar inainte de a inchide ochii si-a chemat discipolii apropiati si le-a cerut sa duca in lume invatatura sa.

Doctrina Budismului

Budismul muta accentul pe om, pe individ, omul nu are nevoie de indrumatori pentru a ajunge la Zeu. Nirvana – este de fapt existenta la creatie, la ea se ajunge prin contemplatie, prin cunoastere, prin fel de fel de scoli…

 

Asa numitele sisteme yoga, sunt recunoscute de Budism. Eliberarea este individuala, de om depinzand daca se depaseste sau nu pe sine.

Dupa moartea lui Buddha, doctrina sa s-a raspandit, omul cunoscand astfel o noua existenta, un nou stil de a gandi pe care si-l poate amplifica.

Ce reprezinta omul?

Omul reprezinta ambioza ce se uneste cu trupul. O existenta noua reprezinta o noua intrupare ce poate aduce amplificarea a tot ceea ce inseamna a fi spiritual sau micile datorii de platit pana la Nirvana. Budismul neaga doctrina brahmanismului, aceea a sufletului individual.

Diversitatea mare a Budismului a scazut trepatat ponderea lui initiala in India, in secolul al XVII-lea el disparand. treptat. Dar n-a disparut de tot, astazi se mai gaseste totusi in trei mari zone: in Sri Lanka se intalneste Budismul de tip Hinayana, Mahayana si tantrica in Nepal.

In secolul al XIV-lea Budismul devine religie oficiala in China, in timpul dinastiei Yuan, sub forma Lamaista.

                                                                              Nicoleta Cristina Curelea

Nota obtinuta:
8 (5 voturi)
10366 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 31 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

budismului, buddha, religii, confesiuni


S-ar putea sa va intereseze si:

Indienii nu au dorit sa se faca cunoscuti prin scrierile in proza, dar India a influentat [..]
citeste si comenteaza
“S-a estimat ca o treime din civilizatiile noastre de Vest poarta marcile sale de [..]
citeste si comenteaza
Din momentul in care femeile au inceput sa se emancipeze, societatea a intrat intr-un [..]
citeste si comenteaza
“Dupa cum un om isi schimba vestmintele vechi cu altele noi, tot astfel si sufletul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce se intampla atunci cand propriile constrangeri stau in calea fericirii noastre? Meritam sa le [..]
citeste si comenteaza
O reteta de smoothie revigorant si revitalizant contine fructe exotice indragite. Iti doresti o [..]
citeste si comenteaza
Cand barbatii nu stiu sa spuna NU in fata femeii, iata unde ajung! [..]
citeste si comenteaza
Catalog imagini pantaloni primavara 2011. Moda permite totul in materie de pantaloni: pot fi atat [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate