Tu stii ce poti trata prin bai de plante?

Baile de plante constituie un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat in statiunile balneoclimaterice, dar perfect accesibil si in cura la domiciliu.

Acest procedeu se bazeaza, in principal, pe actiunea directa la nivelul tegumentului a diverselor principii active cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta, fiind astfel deosebit de utile in numeroase boli de piele, dar si in numeroase afectiuni. Prin tegument se absorb o serie intreaga de substante active ce ajung in zone subiacente sau sunt transportate apoi in curentul sanguin in intreg organismul, cu efecte in variate afectiuni ale organelor interne. O alta poarta de patrundere a substantelor active o constituie caile respiratorii, fiind inhalat aerul cu o concentratie ridicata din vaporii acestor substante. Baile de plante, ca procedeu terapeutic, se aplica in doua moduri: fie generale (la cada), fie locale, interesand numai o anumita zona a corpului asa cum sunt cele in cazul unor plagi purulente, baile de sezut, de maini, de picioare. Pentru obtinerea unor rezultate bune procedeul trebuie repetat intr-o veritabila cura, efectele facandu-se simtite cel mai adesea dupa primele 5-7 zile de aplicatii. Cazurile de intoleranta sunt destul de rare manifestandu-se prin inflamatii, inrosiri ale pielii, mancarime, situatie in care cura trebuie intrerupta.

Foarte important pentru reusita bailor este modul in care se face extractia substantelor active.

► O prima modalitate este de a pune planta maruntita intr-un saculet de tifon peste care se toarna apa clocotita apoi restul de apa pana la completarea cantitatii necesare.

► O a doua metoda este de a se face cu planta sau cu amestecul de plante o infuzie concentrata sau un decoct concentrat care se adauga apoi in apa de baie. Cantitatea de produs vegetal ce va fi folosita va fi astfel calculata incat sa asigure circa 5-10 g planta la litru de apa pentru baile generale si 20-30g planta la litru sau chiar mai mult pentru cele locale. Apa se aduce la temperatura corpului, atat pentru a nu se produce contractii, spasme cat si pentru a realiza o vasodilatatie accentuata a vascularizatiei periferice care sa favorizeze absorbtia substantelor active.

In acelasi scop, al unei bune absorbtii prin tegument, baia de plante este precedata de o baie de igiena corporala.

Plantele medicinale utilizate in aceste scopuri contin uleiuri volatile cu proprietati puternic antiseptice, asemanatoare cu efectul antibioticelor si taninuri cu proprietati astringente si cicatrizante. In afara lor mai pot contribui si alte substante cum este alantoina din radacina de tataneasa. Din multitudinea plantelor cu uleiuri volatile cele mai recomandate sunt: florile de musetel, pelinul, sunatoarea, frunzele de salvie, flori de soc, isopul, sovarful, sulfina, levantica, mugueii de pin, florile de galbenele, radacina de iarba mare. Dintre plantele cu taninuri recomandate sunt: frunzele de nuc, rachitanul, patlagina, salcia, cojile de stejar, ungurasul.

Pe baza actiunii sinergice si complementare a plantelor medicinale amestecurile sunt mai eficiente astfel asocierea a 2-3 plante cu uleiuri volatile cu o planta cu taninuri este cea mai recomandata metoda.

Baile de plante sunt din ce in ce mai recomandate atat pentru efectele lor benefice, dar si pentru faptul ca nu produc reactii adverse precum unele medicamente. O cura din bai de plante este benefica atat pentru unele afectiuni, cat si pentru mentinerea sanatoasa a pielii si a corpului.

Un articol de: Anca Dinu

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
2036 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 26 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

bai terapeutice, tratamente naturiste, tratamente cu plante


S-ar putea sa va intereseze si:

Lamaia este cu siguranta mai mult decat un fruct modest. Cel mai frecvent mod in care [..]
citeste si comenteaza
Hranitor si racoritor, gustare intre mese sau aliment de baza la micul dejun, iaurtul [..]
citeste si comenteaza
Desi destul de putini oameni sunt deschisi sa le acorde credit, in special in Romania, [..]
citeste si comenteaza
Propolisul este un material rasinos de consistenta cerii, recoltat de catre albine din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cam de ce ar fi trist barbatul, Cum de i s-a desumflat aluatul, Oare ce l-ar putea nitel [..]
citeste si comenteaza
Secrete bine pazite, trairi intense, conflicte de interese, rasturnari de situatie si o supradoza [..]
citeste si comenteaza
Cand relatia de cuplu devine o povara, cand nu te mai simti bine in prezenta celuilalt, nu iti mai [..]
citeste si comenteaza
Sarbatorile de iarna bat la usa si inca nu ne-am decis asupra cadourilor? In fiecare an, aceeasi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate