Fructele de sezon si beneficiile lor
Capsunile, ciresele, visinele, zmeura, dudele, caisele si piersicile sunt fructele de sezon care nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa zilnica. Ele contin vitamine, minerale si enzime ce revigoreaza intregul organism. Putem alege sa consumam un kg la alegere timp de cateva zile, facand o cura de detoxifiere. Sau, le putem varia, combinand fructele intre ele, pentru a nu plictisi organismul. Ca sa beneficiem de valorile lor nutritive, fructele din acest anotimp trebuie consumate intotdeauna proaspete. O cura cu aceste fructe este benefica pentru sistemul nervos si pentru intregul sistem vascular si imunitar. Ele combat oboseala cronica produsa de stres, deshidratare si alimentatie deficitara.
Capsunile contin vitaminele A, B1 si C, saruri minerale si oligoelemente - potasiu, fosfor, magneziu, calciu, brom. Acestea sunt elementele ce ne feresc de stresul cotidian. Cura cu capsuni este indicata in problemele de ficat, glicemii ridicate, ne fereste de insomnii, oboseala, astenie si stari depresive.
Ciresele si visinele sunt bogate in vitaminele B si C, magneziu si potasiu. Sunt o sursa importanta de energie, intaresc sistemul imunitar, combat ateroscleroza si afectiunile cardiace. Ciresele au efect de calmare al sistemului nervos, fiind un remediu excelent impotriva stresului, datorita continutului bogat in potasiu. Ele se consuma in cure intre 2 si 5 zile pe saptamana, in cantitate de 0,5 - 1 kg pe zi, depinzand de nevoile si problemele fiecarui individ.
Zmeura este un antioxidant puternic cu proprietati anticancerigene si antimicrobiene. Protejeaza impotriva radicalilor liberi si protejeaza membrana celulara. De asemenea, este o sursa bogata de calciu, magneziu, cupru si vitamina C, fiind un remediu pentru zeci de boli precum: diabet, raceala, obezitate, colesterol marit, boli de inima, afectiuni oculare, pulmonare si ale gatului, si chiar cancer. Un efect benefic deosebit in cazul doamnelor este in tratarea afectiunii candida albicans ce provoaca infectii vaginale si colon iritabil.
Dudele sunt mai putin consumate, insa proprietatile lor sunt de neegalat. Ajuta sistemul nervos, functionarea inimii si a ficatului. Potasiul este mineralul de baza pe care il contin dudele, dar si mangan si vitaminele C si B3. Efecte benefice au asupra sistemului imunitar, sunt energizante si imbunatatesc absortia fierului in organism. Un aspect important este faptul ca dudele combat insomniile, nevrozele si ajuta la buna oxigenare a creierului. O cura cu dude dureaza 2 saptamani, timp in care se consuma 300 gr pe zi.
Caisele sunt o sursa de vitaminele A, B si C, fier si betacaroten. In acest context, ele ajuta la regenerarea tesuturilor si a nervilor, imbunatatesc vederea, intaresc dintii, sistemul osos, sunt recomandate in cazurile grave de anemie si, datorita vitaminei B17, ajuta in caz de cancer. Se folosesc de asemenea in cazul curelor de slabire, deoarece sunt detoxifiante, inlatura constipatia si controleaza digestia. Contin fosfor si astfel stopeaza pierderile de memorie. Curele de caise se pot face zilnic, putand fi consumate 5-10 caise - dupa caz, inainte cu o ora de masa, in caz de ingrasare / obezitate.
Piersicile sunt foarte hidratante, energizante, foarte eficiente in cure de slabire, deoarece au proprietati laxative si diuretice. Ajuta ficatul si intestinele, putand fi consumate dimineata la micul-dejun pana la 4 piersici. Reumatismul, guta, nevrozele sunt combatute in cazul consumului zilnic al acestui fruct miraculos. Piersicile contin: provitamina A, vitaminele B3, B5, E, fier, fosfor, magneziu, zinc, iod, potasiu, seleniu. Impiedica distrugerea celulelor, intaresc imunitatea, previn boli grave precum cancer, maladii cardiovasculare, artrita sau boli oculare. Prin consum regulat, piersica contribuie si la un aspect exterior frumos, adica face pielea fina, avand chiar efect antirid. Ca remediu exterior, se poate folosi ca masca pentru ten, ca si caisele, fiind amestecate fie cu praf de argila, fie cu miere. Si pentru un par stralucitor, aceste fructe se pot amesteca cu ou crud, cu ulei de masline sau cu argila. Im ambele cazuri, se amesteca ingredientele si se face o pasta care se aplica pe fata, respectiv pe par. Se sta aproximativ o jumatate de ora pentru fata, sau o ora pentru par, apoi se clateste din abundenta cu apa calduta.
Aceasta este o serie din fructele de vara pe care le putem consuma la discretie pe toata perioada. Consumul poate varia in fiecare zi, in functie de nevoile si problemele fiecaruia. Se pot face cure mai lungi sau mai scurte. Pentru ca am vazut cat de benefice sunt pentru organism, ideal este sa consumam o cantitate medie zilnic din oricare aceste fructe, pentru e ne mentine tineri, sanatosi si frumosi. In paralel, pentru ca este vara, este indicata o alimentatie saraca in grasimi si sare, bogata mai degraba in fructe si legume proaspete, cereale integrale si lactate light.
Sa profitam cat mai mult de abundenta de sanatate si frumusete pe care ne-o ofera natura!
Postat de: Ana-Nedelcu Miercuri, 30 Iunie 2010
cirese, visine, caise, piersici, dude, capsuni, cure de slabire, detoxifiant, vara, sanatate, frumusete, masca
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Mituri frecvente despre rinoplastie si adevarul din spatele lor
- Cum sa alegi cel mai bun parfum cu feromoni? 3 recomandari
- De ce sa alegi transferul privat pentru calatoriile catre aeroport?
- Cum sa incorporezi laptele si lactatele in rutina ta de fitness
- Cum ajuta Bonengem in ameliorarea durerilor musculare si articulare