Farmacia de acasa: Floarea Raiului (Priboiul)
Floarea raiului (Priboiul) face parte din flora spontana ce creste in zonele muntoase si racoroase ale Romaniei si apartine marii familii Geraniaceae care cuprinde peste 800 de specii.
Multitudinea speciilor familiei Geraniaceae naste numeroase confuzii intre acestea, infatisarea plantelor fiind asemanatoare. Priboiul are aspect de tufa cu o radacina puternica (de unde si denumirea stiintifica de geranium macrorrhizum) cu flori formate din cinci petale egale de culoare roz-mov sau magenta, cu stamine alungite si frunze verzi crestate in cinci lobi, ca o palma. Cunoscatorii o pot recolta din zonele montane si submontane intre lunile iulie si octombrie.
Denumirea predestinata de “foarea raiului” vine probabil din frumusetea deosebita, dar si din virtutiile terapeutice importante pe care la are planta.
Beneficiile terapeutice
Priboiul este in primul rand un remediu anticancer, de ajutor in cancerul de san, de col uterin, de piele, pulmonar, bucal si laringean. In acest scop se recolteaza tulpina, frunzele si florile , insa niciodata si radacina. Planta se lasa la uscat intorcand-o in fiecare zi de pe o parte pe alta. Infuzia din planta uscata se face din doua lingurite de planta la 200 ml apa fiarta. Planta se poate gasi in farmaciile naturiste numai in componenta ceaiurilor antitumorale, alaturi de alte plante de leac. Aceste ceaiuri antitumorale sunt totodata stimulente si sustinatoare ale sistemului imunitar, bacteriostatice, antiinfectioase si detoxifiante. Din aceste ceaiuri se prepara o infuzie din 1-2 lingurite planta la o cana de apa fiarta, aproximativ trei cani pe zi timp de una doua luni, nu mai mult, sau conform indicatiilor medicale.
Priboiul este cunoscut in popor si ca remediu contra sterilitatii masculine si feminine avand in continut fitohormoni (fitoprogesteron).
Infuzia de priboi (geranium) duce si la o usoara scadere a glicemiei prevenind astfel complicatiile pe care le poate aduce diabetul.
Priboiul este si o frumoasa planta ornamentala, preferand umbra copacilor la poalele carora se intinde ca un covor de frunze verzi si flori mov. Poate fi folosita la decorarea gradinilor sau gardurilor imprejmuitoare casei de locuit. Se poate inmulti prin seminte care pot fi plantate in locuri semiumbroase, dar nu lipsite total de soare.
Anumite specii de geranium sunt folosite si in industra parfumurilor, planta continand uleiuri volatile cu un miros deosebit, asemanator trandafirului.
Contraindicatii: femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii, barbatii care au afectiuni ale prostatei deoarece consumul plantei de priboi duce la agravarea bolii.
Un articol de: Dalina Maria Andrei
Sursa Foto: aici
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 11 Noiembrie 2013
planta raiului, beneficii priboi, remediu anticancer, stimularea fertilitatii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- O mama stie intotdeauna cand este momentul potrivit pentru inscrierea la cursuri de engleza online pentru copii
- Care este oferta unei firme de masini de inchiriat din Bucuresti pentru clientele sale?
- Adevar sau mit? "Este bine ca mobila de bucatarie sa fie mai inchisa la culoare" Iata ce spun expertii!
- Ce fel de ghete prefera vedetele? Inspiratie pentru un look fabulos
- Femeia moderna stie cum sa-si defineasca frumusetea cu creionul de buze! Afla cele mai utile tips & tricks!