Ce trebuie sa stii despre ceaiuri
Femeia stie despre proprietatile curative ale ceaiurilor traditionale: musetelul si teiul sunt recomandate in anxietate si insomnie, coada soricelului in lipsa poftei de mancare, anorexie, viermi intestinali, infectii urinare, reglarea ciclului menstrual si ameliorarea durerilor care il insotesc, matasea de porumb si macesele in bolile rinichilor. De asemenea, despre ceaiul verde ea stie ca are cel mai ridicat continut de antioxidanti, despre cel negru ca este bun pentru slabit, reducand nivelul colesterolului din sange, despre cel rosu ca are un continut ridicat de vitamine si minerale iar despre cel alb ca e considerat o bautura a aristocratilor, o delicatesa intrucat este extrem de rar si mai scump. Insa, trebuie sa mai stie ceva! Care este secretul pentru ca aceste ceaiuri, adevarate portii de sanatate, sa-si pastreze proprietatile si sa nu aiba efecte nedorite?
Iata cateva lucruri pe care chiar trebuie sa le stii:
► Mare atentie la contraindicatii! De exemplu, daca esti cardiaca nu consuma foarte mult ceai de tei. De asemenea, daca esti insarcinata trebuie sa stii ca nu iti este recomandat ceaiul negru, de coada soricelului, obligeana, pelin, rostopasca, salvie sau cimbru.
► Ceaiul verde, musetelul, socul sau lucerna sunt nemaipomenite in tratamentul artritei si reumatismului. Insa, daca organismul tau nu tolereaza cofeina, evita ceaiul verde pentru ca iti poate provoca insomnii si palpitatii. Alternativa: poti bea, totusi, ceai verde decofeinizat.
► Ceaiul negru are si el contraindicatii, asa ca daca esti anemica ai face bine sa-l eviti intrucat, consumat in exces, reduce asimilarea fierului si a calciului de catre organism. De asemenea, nu este recomandat diabeticilor, hipertensivilor, femeilor insarcinate si nici copiiilor cu varsta sub 10 ani.
► Mare atentie la combinarea ceaiurilor cu medicamentele pentru ca un continut ridicat de tanin poate influenta negativ digerarea medicamentului si nu numai! E posibil ca pastila sa nu-si mai faca efectul iar interactiunea dintre ceai si medicament sa fie daunatoare. De exemplu, nu bea ceai de musetel atunci cand ai luat o aspirina deoarece aceasta are proprietati anticoagulante iar musetelul poate interveni in acest proces!
► Ai mare grija de unde iti achizitionezi ceaiurile! Multe plante se afla in zone poluate sau au fost tratate cu insecticide sau ingrasaminte chimice. Acest lucru dauneaza proprietatilor ceaiului. Fluorul din mediul poluat poate produce sau agrava afectiuni renale, neurologice dar si de genul osteoporozei sau artritei.
► De asemenea, ai grija la colorantii si potentiatorii de aroma pe care anumiti producatori ii introduc in ceaiuri! E-urile reprezinta una din principalele cauze ale mortalitatii in zilele noastre. Folosite pentru un plus de gust, aspect si durabilitate, acestea se dovedesc a fi adevarate otravuri pentru organismul uman!
► Ceaiul nu trebuie consumat inaintea meselor, ci intre ele. Consumat cu mai putin de 30 de minute inainte de masa poate ingreuna digestia si poate reduce pofta de mancare.
► Ceaiul se incadreaza in cei doi litri de lichide pe care e bine sa le bem zilnic pentru o viata sanatoasa. Mare atentie insa, deoarece nu este recomandat sa bei mai mult de 3 cani de ceai pe zi!
► Gustul intens al ceaiului tine de cantitatea de plante, si nu de timp. Mai mult de atat, plantele dau un gust amarui bauturii daca sunt lasate mai mult de zece minute la infuzat. Citeste instructiunile de pe cutie inainte de utilizare si acorda atentie si faptului ca un ceai prea concentrat poate duce la migrene, insomnii si stari de nervozitate!
► Consuma doar ceai proaspat facut pentru ca isi pierde din valoarea nutritiva. In plus, este predispus sa dezvolte anumite bacterii, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru sanatatea ta si a familiei tale!
► Prepara-ti ceaiul corespunzator! Fierberea indelungata poate dauna proprietatilor ceaiului si poate reduce din continutul de vitamine.
► Un alt lucru care trebuie stiut este acela ca laptele adaugat la ceai (la ceaiul negru de exemplu) diminueaza efectele benefice ale acestuia. Doua dintre proprietatile care se pierd sunt aceea de prevenire a cancerului si beneficiul asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru este posibil din cauza caseinei care se gaseste in lapte. Alternativa: laptele de soia.
► Ceaiul nu trebuie baut pe nemancate! Poate avea efecte nedorite!
► Depoziteaza ceaiurile in borcane sigilate, in locuri uscate, ferite de lumina sau umiditate!
In concluzie, toata lumea stie de efectele extraordinare ale ceaiului, insa putina lume tine cont de aceste indicatii extrem de importante. Pe langa un gust delicat si placut, ceaiul are adevarate proprietati curative daca il bem cu masura, il depozitam unde trebuie, il preparam asa cum este recomandat si avem o dieta echilibrata. Asadar, data viitoare cand iti faci o cana cu ceai, tine cont de aceste sfaturi si bucura-te de portia ta de sanatate!
Anca Craciun
Postat de: FemeiaStie Marți, 16 Martie 2010
proprietatile ceaiului, cum se depoziteaza ceaiul, cat ceai pot consuma, gustul ceaiului, de unde cumpar ceai, ceaiul negru, ceaiul verde, contraindicatii, ceaiuri, beneficii, femeia stie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor