Plantele din natura sunt miracol pentru sanatate, si de aceea, este foarte important sa le folosim in anumite afectiuni. Sa vedem doar cateva dintre aceste plante si in ce fel anume ne pot ajuta.
Cimbrisorul. Este o planta aromatica ce infloreste din iunie pana in septembrie. Are efecte terapeutice numeroase, printre care cele de antiseptic si antiinflamator. Se poate prepara infuzie de cimbrisor care actioneaza eficient asupra cailor respiratorii, calmand tusea. De asemenea, infuzia are si efect detoxifiant, eliminand substantele nocive din organism, cauzate de alimentatia deficitara. Tratamentul dureaza 14 zile si se consuma 2 cesti pe zi. Cimbrisorul combate dependenta de acool sau viermii intestinali. Mai poate fi folosit si sub forma de ulei, de asemenea foarte eficient in cazul acestor afectiuni. Tinctura de cimbrisor reactiveaza circulatia periferica deficitara.
Fumarita.Aceasta planta este considerata a fi elixirul tineretii, deoarece previne imbatranirea, ajutand organismul sa elimine toxinele. Este remediul excelent in afectiuni hepatobiliare - litiaza, colica biliara, dischinezii, respiratorii - astm bronsic, boli ale sistemului circulator - hipotensiune, hipertensiune, aritmie cardiaca, tensiune oscilanta, ateroscleroza, boli cutanate si subcutanate - eczema, acnee, furunculoze, celulita, urticarii, psoriazis. Fumarita ajuta enorm in curele de slabire si de purificare a organismului. Are efect diuretic, depurativ, antialergic, antispastic. Tratamentul cu aceasta planta nu ar trebui sa depaseasca 2 saptamani, deoarece incetineste circulatia sanguina si induce somnolenta.
Teiul. Florile parfumate de tei au actiune sedativa, antitermica, antiinflamatoare, sudorifica si emolienta. Pot fi tratate cu tei numeroase afectiuni precum tulburari de somn, palpitatii, hipertensiune arteriala, atacuri de panica, dureri musculare, dischinezie biliara. Teiul pune sangele in miscare si ajuta la purificarea acestuia reducand nivelul substantelor toxice din organism. Maceratul de tei are efect miraculos in tulburarile cauzate de menopauza, putand fi consumat zilnic. Sunt recomandate 2 cani pe zi.
Floarea de salcam. Contine glucide, acizi organici, ulei volatil, mucilagii. Aceste componente ajuta in bolile digestive si pulmonare, afectiunile sistemului nervos. Are efect calmant, tonifica organismul, fiind recomandat celor depresivi, celor cu accese de manie, sau celor care trec prin stari conflictuale dese. Pe langa toate acestea, se vor remarca si alte efecte pozitive: antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secretiilor bronsice, antiseptice, atenueaza durerile ulceroase si calmeaza arsurile la stomac.
Rostopasca. Este o planta bogata in alcaloizi, substante bioactive care ofera plantei o mare eficienta terapeutica. Aceste substante au actiune antispastica, antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala. Eficienta plantei se observa in dermatoze si actiuni cutanate. Rostopasca stimuleaza si regleaza selectia de bila si tonusul, ajuta in cazul bolilor grave legate de metabolism, ciroza hepatica, spasme ale tractului gastrointestinal.
Traista - ciobanului. Este planta excelenta in tratarea tahicardiei sau a hipotensiunii. Se recomanda consumul de ceai de 2 ori pe zi, inainte de mese, dimineata si seara.
Patlagina. Planta miraculoasa in tratarea reumatismului, aritmiilor cardiace si a diverselor tulburari ale cordului. Foarte eficienta este tinctura din praf de patlagina, din care se consuma cate o lingurita seara inainte de culcare.
Paducelul. Are continut ridicat in antioxidanti, si efect de inlaturare a colesterolului ‘rau’. Sunt folosite in tratament frunzele, florile si fructele care actioneaza asupra aparatului cardiovascular si asupra sistemului nervos. Sub orice forma - infuzie, tinctura, pulbere - paducelul actioneaza impotriva hipertensiunii si a aritmiilor cardiace.
Orzul verde. Contine in cantitati mari vitamina A, potasiu si fier. Are proprietati curative, deoarece contine antioxidanti ce stimuleaza revitalizarea organismului. Se consuma suc de orz verde, insa se poate obtine si pulbere prin deshidratarea sucului. Este benefica celor ce sufera de palpitatii.
Toate aceste plante se pot consuma sub diferite forme: infuzie, macerat, tinctura, pulbere sau capsule. Fiecare isi poate alege forma de administrare corespunzatoare problemelor de sanatate si preferintei personale.
Aceasta serie cuprinde doar cateva dintre miile de plante ce ni le ofera natura pentru a ne mentine sanatatea la cote maxime. Sa le luam in seama, bucurandu-ne deefectele miraculoase ale naturii.