Fimoza la copii

Dupa cum stim, dragi parinti de baieti, cand auzim de cuvantul fimoza, ne ingrozim. Exista multe studii pe aceasta tema. Dupa ce se primeste acest diagnostic incercam sa ne informam cat mai corect despre aceasta afectiune si sa luam o decizie cat mai buna pentru copilasul nostru.

Fimoza este definita medical prin existenta unui inel fibros preputial care face stramtorarea orificiului preputial, ce nu permite decalotarea glandului. Este o stare fiziologica si patologica a baieteilor si persoanelor adulte, nu este o boala. La copii de pana la 4-5 ani fimoza este fiziologica, preputul fiind incomplet separat de epiteliul glandului penisului. La copii mai mari si la adulti, fimoza este patologica (congenitala sau secundara), ce predispune la infectii locale si ascendente, tulburari disurice; realizeaza un obstacol subvezical care poate duce la reflux vezico-ureteral si infectii urinare.

Parafimoza este incapacitatea retractarii preputului astfel incat acopera glandul penian. Sper deosebire de fimoza, care nu implica dureri, parafimoza este o afectiune medicala dureroasa, manifestata prin umflarea glandului penian, precum si blocarea vascularizarii acestuia.

 

Cauzele care duc la aparitia fimozei:

► incapacitatea preputului de a se dezvolta odata cu glandul penian;

► balanita, inflamatie a mucoasei glandului penisului datorata unor paraziti, microbi, mici traume mecanice sau chiar igienei precare;

► malformatii datorate anumitor traume sau leziuni;

► balanopostita, presupune infectarea mucoasei preputiale;

► parafimoza, apare in caz de fimoza, prin decalotare fortata.

 

Tratamentul fimozei

La copii, fimoza fiziologica, aderentele balano-preputiale, trebuie tratata numai daca genereaza probleme ca: balanopostite, obstructie sau disconfort urinar:

► aplicarea locala a unei creme cu steroizi, cum este betametazona (Betaderm), de doua ori pe zi timp de 4-6 saptamani pe preput. Este o metoda simpla, ieftina si eficienta. Alte exemple de unguenti eficienti: propionatul de clobetasol 0.05%  (Dermovate);

► dilatarea si intinderea preputului (metoda Beauge): pielea aflata sub tensiune (intindere) se extinde prin aparitia de celule suplimentare. Prin intinderea usoara pe o perioada mai lunga de timp se obtine o crestere permanenta a dimensiunilor preputului. Intinderea manuala poate fi facuta de catre parinti fara ajutorul medicului. Are avantajul ca pastreaza tesutul preputial si nervii care asigura placerea sexuala;

► fimotomia dorsala Duhamel corecteaza fimoza printr-o incizie longitudinala in zona ingustata a preputului, urmata de suturare transversala;

► circumcizia este solutia chirurgicala traditionala in cazul fimozei patologice. In prezent este folosita doar in fimozele cicatriciale.

Dupa cum am observat nu este o boala, dar nici nu trebuie ignorata. Si important este sa tinem cont si de recomandarea Academiei Americane de Pediatrie, care spune sa spalam usor doar cu apa si sapun. Ei nu sunt de acord cu decalotarea fortata.

Exista multe pareri pro si contra, dar nimeni nu hotaraste viitorul copilului decat parintele sau. Inainte de orice decizie consultati medicu specialist si orice material disponibil la ora actuala.

Multa sanatate!

Un articol de: Carolina H.

Nota obtinuta:
8.4 (5 voturi)
6009 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 07 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

circumcizia, interventii chirurgicale, tratament fimoza


S-ar putea sa va intereseze si:

Ecografia mamara Este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul [..]
citeste si comenteaza
Papilomavirusul uman sau HPV cum este cunoscut este un virus des intalnit la nivelul [..]
citeste si comenteaza
Te-ai saturat sa nu poti zambi si sa ascunzi faptul ca iti lipseste un dinte? Te simti [..]
citeste si comenteaza
Spre sfarsitul verii si inceputul toamnei mai exact, starea de spirit se schimba radical [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Craciun magic, seara magica, atingere magica, iubire magica - oamenii vorbesc despre magie cand [..]
citeste si comenteaza
In ziua de azi, bolile mentale sunt aproape la fel de raspandite ca cele fizice...doar ca unii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate