Alegerea lentilelor potrivite pentru adulti. La ce ne uitam daca purtam ochelari?
Atunci cand suntem confruntati cu vestea ca trebuie sa purtam ochelari de vedere, prima noastra grija este cum o sa aratam cu ei. De aceea, alegerea ramelor potrivite fetei noastre si stilului nostru de viata devine o prioritate.
Multi oameni devin atat de prinsi in cautarea ramelor perfecte, incat nu mai acorda importanta lentilelor, care sunt, de fapt, cele care ne ajuta sa ne corectam vederea.
In continuare o sa vedem la ce anume ar trebui de fapt sa ne uitam atunci cand ne alegem lentilele pentru a ne asigura un confort si o claritate cat mai mare a vederii.
Materialul din care sunt facute lentilele
Astazi, cand vine vorba de alegerea lentilelor de ochelari, optiunile sunt destul de diverse. Putem alege intre lentilele clasice de sticla, care se zgarie mult mai greu si pot fi mai usor subtiate, cele de plastic, care sunt mai usoare decat cele din sticla si au o rezistenta mai mare la impact, de aceea sunt recomandate in special copiilor si sportivilor, sau cele din policarbonat, unul dintre cele mai rezistente tipuri de plastic, folosit si pentru ochelarii de protectie.
Tratamente pentru lentile
Lentilele pot avea numeroase tratamente care duc la imbunatatirea confortului atunci cand purtam ochelari: impotriva zgarieturilor, a murdariei si a prafului depozitate pe suprafata lentilei, a picaturilor de apa care lasa urme sau a aburilor care apar atunci cand au loc schimbari bruste de temperatura. Lentilele pot dispune si de un filtru special care protejeaza ochiul de lumina albastra emisa de dispozitivele electronice si de radiatiile ultraviolete.
Lentile multifocale vs. lentile progresive
Odata cu inaintarea in varsta, defectelor de vedere din tinerete li se mai adauga unul, specific tuturor oamenilor. Afectiunea se numeste presbiopia si se manifesta prin pierderea capacitatii ochiului de a vedea obiectele aflate in apropiere. Pentru a nu fi nevoie sa schimbati mai multe perechi de ochelari, au aparute lentile care corecteaza in acelasi timp atat vederea la distanta, cat si cea la apropiere si chiar vederea intermediara.
Lentilele bifocale sau trifocale au linii vizibile care delimiteaza spatiile destinate vederii la o anumita distanta. La polul opus sunt lentilele progresive, care practic fac acelasi lucru, doar ca trecerea de la un plan la altul se face mult mai lin, adaptarea se realizeaza mai usor, iar efectul de valuri este redus aproape complet.
„Cel mai adesea, pacientii sunt dispusi sa acorde un buget mai mare ramelor, dar nu unul la fel de mare lentilelor, cand situatia ar trebui sa stea tocmai invers. Ramele sunt doar un accesoriu, lentilele fiind cele care ne protejeaza ochii, deci ele ar trebui sa constituie criteriul principal de selectie atunci cand vine vorba de cumpararea perechii perfecte de ochelari”, spune dr. Horia Pirga, medic specialist Essilor.
Alegerea ochelarilor de vedere trebuie luata foarte in serios. Acestia nu se imprumuta si in niciun caz nu se cumpara fara a vizita in prealabil un medic. Doar un oftalmolog ne poate spune exact de ce anume suferim si care sunt lentilele cele mai potrivite pentru a corecta defectul nostru de vedere.
Un articol oferit de: Clinica Essilor
Postat de: A-Editor Marți, 20 Mai 2014
ochelari de vedere, lentile de contact, lentile progresive
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul