Cancerul de col uterin: inamicul invizibil al femeilor
De ce 1881 de femei mor anual prin cancer de col uterin in Romania? Raspunsul la aceasta intrebare este ascuns undeva in cutumele care caracterizeaza viata femeii din Romania.
Lipsa de educatie sanitara, ignorarea semnelor pe care propiul corp le trimite inca de la debutul bolii precum si lipsa responsabilitatii fiecareia dintre noi de a se prezenta anual la medicul ginecolog, situeaza tara noastra pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta acestei maladii necrutatoare.
Principalul factor responsabil de aparitia cancerului de col uterin este virusul papiloma uman, transmis mai ales prin contact sexual. Debutul precoce al vietii sexuale, dar si numarul mare de parteneri sexuali, fac din femeie o tinta sigura a virusului papiloma. Acesta determina modificari la niveul colului uterin, de aici si necesitatea de a depista aceste modificari in stadiu incipient. Doar realizarea anuala a banalului test Babes–Papanicolau poate surprinde cancerul intr-un stadiu cat mai precoce.Testul este nedureros si dureaza doar cateva minute.
Simptomele bolii
Daca te regasesti in unul din urmatoarele simptome: scurgeri vaginale fetide sau cu striatii sangvinolente, sangerari la contact sexual, sangerari in afara ciclurilor mentruale sau dupa menopauza, atunci testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat cat mai repede cu putinta. In momentul in care apar durerile abdominale sau sangerarile rectale este de cele mai multe ori prea tarziu.
Cele mai utilizate metode de diagostic sunt testul Babes-Papanicolau sau examenul citologic, colposcopia si biopsia dirijata colposcopic, cea mai sigura metoda de diagnostic.
Tratamentul cancerului de col uterin se face in functie de stadiul tumorii si consta in:
► crioterapie, electrocoagulare si laser – pentru stadiile de leziuni premaligne
► rezectia cu ansa diatermica si conizatia (extirparea unei portiuni din col sub forma de con) – pentru stadiile precoce maligne
► histerectomia totala pentru stadiile avansate, dar se face si in stadiile precoce cand femeia nu doreste pastrarea capacitatii reproductive.
► radioterapia externa sau locala prin aplicarea tintita a razelor la nivelul colului.
► chimioterapia –pentru cazurile avansate si in scop paleativ.
Prognosticul cancerului de col uterin este dat de stadiul tumorii, gradul de diferentiere a tumorii, volumul tumorii si extinderea limfatica sau sanguina. Principalele localizari ale metastazelor sunt la nivelul plamanilor, rinichilor si la nivelul ficatului.
Cancerul de col uterin reprezinta o problema majora de sanatate a femeilor din Rominia, care implica atat costuri financiare, cat mai ales costuri de tip emotional. Din acest punct de vedere profilaxia cancerului de col prin reeducarea comportamentului sexual si sanitar, reprezinta solutia cea mai buna de rezolvare a acestei probleme.
Un articol de: Ramona Alexandra Handa
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 11 Mai 2012
cancer de col uterin, educatie, virusul papiloma uman, test Babeș-Papanicolau, colposcopie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza