Autoexaminarea periodica a sanilor previne cancerul mamar

Dupa spusele medicilor, cauzele probabile ale aparitiei cancerului mamar ar putea fi: sarcina obtinuta la o varsta tarzie, menopauza tarzie, traumatismele repetate la nivelul bustului, iradierile si expunerea la soare, mancarurile grase, dietele dezechilibrate, anticonceptionalele administrate o perioada lunga de timp, consumul de alcool, fumatul sau pur si simplu poate fi o mostenire de familie.

 

Autoexaminarea, cea mai ieftina metoda

Primul pas in depistarea cancerului la san il reprezinta autoexaminarea periodica a sanilor. Orice femeie cu varsta de peste 18 ani, indiferent ca este activa sexual sau nu, indiferent de dimensiunile bustului, trebuie sa practice acest lucru. Procedeul presupune palparea sanilor o data pe luna la cateva zile dupa terminarea ciclului menstrual, fiecare femeie putand observa din timp orice modificare pe care o sufera acestia. Medicii ginecologi recomanda ca palparea sa se faca atat stand in picioare - cel mai bine la dus, in timpul masajului cu gel - cat si in pozitie orizontala - intinsa in pat. Metoda cea mai indicata de examinare este "metoda ceasului". Palparea se face incepand de la ora 1 pana la ora 12 a cadranelor mamare. Se incepe cu un san  si se continua cu celalalt.

Primele semne care trebuie sa atraga atentia sunt nodulii, mici umflaturi zonale, zone rosii sau pete, ingrosarea tesutului epitelial, scurgeri, umflarea sau modificarea conturului sanilor, senzatie de usturime sau de arsura la nivel epitelial sau in profunzimea tesutului mamar. In aceste situatii se recomanda un consult de specialitate ginecologic, urmat de o ecografie sau chiar mamografie, dupa caz.

Formatiunile chistice si nodulare

Important de stiut este ca formatiunile mamare cel mai des intalnite sunt nodulii si chisturile. Chisturile sunt saculete cu lichid, ce pot avea forme ovalare sau rotunde si contur regulat. Prezinta risc scazut sau chiar zero in functie de pozitionarea, numarul si marimea lor. Dispar dupa o perioada si foarte rar necesita tratament. Nodulii sunt ceva mai delicati si trebuie tratati cu maxima atentie. Au consistenta solida si sunt cei responsabili de cancerul mamar. Nu dispar in timp, trebuie urmariti ecografic sau mamografic si chiar exclusi chirurgical.

Cercetarile stiintifice arata ca persoanele care au o ruda apropiata spre exemplu bunica, mama sau sora, diagnosticata cu cancer mamar, prezinta un risc crescut de a dezvolta boala. Totodata femeile care au facut cancer la unul dintre sani sunt supuse riscului de a face si la celalalt, de acea multe dintre ele aleg sa isi extirpe si al doilea san, interventie ce poarta denumirea de mastectomie.

Societatea Americana de Cancer recomanda urmatorii pasi in examinarea sanilor:

► pentru pacientele cu vârsta cuprinsa intre 20-40 de ani se recomanda autoexaminare lunara si un examen clinic la fiecare 3 ani, examen ce presupune consult ginecologic si ecografie mamara;

► pentru pacientele de peste 40 ani se recomanda autoexaminare lunara si mamografie anuala.

Nota obtinuta:
9.3 (16 voturi)
9281 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mirela-Dinu Luni, 06 Septembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

cancer mamar, noduli, autoexaminare, san, chist


S-ar putea sa va intereseze si:

Lipsa cunostintelor de notiuni elementare de igiena si patologie conduc la boli grave [..]
citeste si comenteaza
A venit vara. Si ne gandim tot mai des si mai intens la... mare. O vacanta la mare ar [..]
citeste si comenteaza
Stii ca vin sarbatorile, dar dintr-oadata racesti si nu te simti prea bine. Ca sa stii ce [..]
citeste si comenteaza
Auzim tot mai des in jur “sunt obosita”, “ce obosita sunt”, “nu mai pot de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Raceala si gripa sunt cauzate de virusi care devin activi odata cu venirea sezonului rece. Ele sunt [..]
citeste si comenteaza
Casele de moda au trasat foarte clar liniile vestimentare ale acestei toamne. Designeri care mai de [..]
citeste si comenteaza
Naomi Campbell sustine ca a reusit sa se vindece in sfarsit de temperamentul vulcanic si de firea [..]
citeste si comenteaza
Cancerul la san este cel mai intalnit tip de cancer in randul reprezentantelor sexului frumos. Cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate