3 boli ireversibile ale varstei a doua
Cand vine vorba de inaintarea in varsta, timpul isi spune cuvantul in ceea ce priveste sanatatea vederii noastre. Ce putem face? Putem preveni aparitia unor boli oculare daca suntem atenti si ne protejam ochii de factori externi daunatori, precum razele UV, lumina albastra, fumatul sau alimentatia nesanatoasa.
Iata trei boli ale ochilor care sunt specifice varstei a doua:
Degenerescenta maculara
Degenerescenta maculara este principala cauza de pierdere a vederii la populatia de peste 55 de ani. Aceasta afectiune este cauzata de deteriorarea centrului retinei, numita macula. Ea este responsabila pentru vederea centrala si ne ajuta sa percepem culorile si detaliile fine atunci cand privim un obiect.
Se poate intampla sa nu sesizam ca avem aceasta afectiune, pentru ca la inceput vederea nu este atat de rau afectata. Pe masura ce boala avanseaza, imaginile devin din ce in ce mai neclare sau distorsionate si nu mai reusim sa distingem culorile. Aceste efecte ne impiedica sa mai desfasuram activitati care necesita o precizie mai mare, ca de exemplu cititul, cusutul sau condusul unui autovehicul pe timp de noapte.
Cu toate ca oftalmologii nu au descoperit niciun tratament care sa vindece aceasta afectiune, medicii sunt in masura sa o previna, daca ne facem controale periodice sau daca purtam lentile de protectie.
Cataracta
Cataracta consta in formarea unei pete albe, opace pe cristalinul ochiului. Cu cat cristalinul este mai opac, cu atat mai putina lumina ajunge la retina. El este format, in cea mai mare parte, din apa si proteine.
Pe plan mondial, cataracta este cauza cea mai raspandita a orbirii. Dezvoltarea acesteia la adulti, in procent de 99%, este din cauza imbatranirii. Exista mai multe tipuri de cataracta, in special in functie de cauzele ce duc la aparitia acesteia Specialistii spun ca radiatiile ultraviolete, fumatul, alimentatia nesanatoasa sunt si ele cauze ale acestei boli. Cum se manifesta? Avem tulburari vizuale, precum vedere incetosata, greoaie si neclara, fotofobia (sensibilitatea la lumina) sau vedere dubla.
,,Ceea ce nu trebuie sa uitam este faptul ca putem sa prevenim chiar noi aceste afectiuni, daca ne protejam ochii in fiecare moment. Desi cataracta si degenerescenta maculara sunt boli oculare specifice varstei a doua, factori precum lumina albastra si radiatiile ultraviolete pot grabi procesul de instalare a acestor afectiuni la nivelul ochilor. Cea mai buna optiune este purtarea unor lentile cu filtru anti UV, care blocheaza lumina daunatoare ochilor’’, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.
Presbiopia
Presbiopia este o afectiune naturala a ochilor, care apare la persoanele de peste 40 de ani si continua sa se agraveze pana in jurul varstei de 65 de ani. Pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul isi pierde elasticitatea, iar ochii sunt mai putin capabili sa perceapa obiectele apropiate.
Practic, odata cu inaintea in varsta, capacitatatea de a vedea la apropiere scade. Cercetatorii spun ca una dintre cele mai eficiente metode de a corecta aceasta boala este purtarea lentilelor progresive. Lentilele progresive au trei campuri vizuale, care permit vederea la distanta, intermediara si de aproape, ca si cum ati avea 3 tipuri de lentile diferite in aceeasi pereche de ochelari. Performanta acestora este data de faptul ca va ofera un confort vizual mare si nu va dau dureri de cap la trecerea de la un camp vizual la altul.
Chiar daca aceste boli sunt ireversibile si au legatura cu inaintea in varsta, este bine sa stim ca putem preveni si putem trata. Astfel, confortul nostru psihic nu are de suferit. Stiti cum se spune, fiecare varsta are frumusetea ei. Important este sa avem grija de sanatatea ochilor nostri la orice varsta.
Un articol oferit de: Clinica Essilor
Postat de: A-Editor Miercuri, 16 Aprilie 2014
ochelari de vedere, consult oftalmologic, medici oftalmologi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?