Simptome, cauze si tratament rotavirus
Puiul tau face febra mare, diaree apoasa, vomita chiar si o lingurita de ceai si este molesit? Este posibil sa fi contractat un rotavirus. Cheama medicul sau du-l la spital.
La inceput, infectia cu rotavirus poate sa fie confundata cu o viroza respiratorie din cauza febrei ridicate, cu o rinita, un eritem faringian, cu semnele de otita medie. Dupa cateva ore, apar insa, diareea si varsaturile. Sugarii si copilasii de pana in 5 ani care vin pentru prima oara in contact cu virusul fac forme severe. Apoi dobandesc o imunitate partiala si vor prezenta forme din ce in ce mai usoare.
Ce este rotavirusul? Este un virus care ataca peretii stomacului si ai intestinului subtire si provoaca boala diareica si la copii, si la adulti. Deosebirea este ca la copii este mult mai periculoasa, pentru ca poate produce o deshidratare extrem de severa. Rotavirusul rezista luni in sir pe suprafete nedezinfectate si pe jucarii. De aceea, riscul de contaminare este mare. Perioada de incubatie este de trei zile, iar boala in sine dureaza intre trei si opt zile. Cu toate acestea, copiii sunt contagiosi pana la zece zile dupa disparitia simptomelor.
Cum se transmite? Pe cale fecal-orala, respectiv la toaleta sau prin contactul cu suprafete contaminate, prin maini murdare ori alimente infectate. Sursele sunt multiple, in special in comunitati.
Cum se manifesta? Debutul bolii este marcat de aparitia brusca a diareii si varsaturilor, insotite de febra. Diareea este apoasa, insa ocazional poate fi insotita de sangerare intestinala. Prin pierderea de fluide, deshidratatrea este frecventa, ceea ce impune internarea de urgenta si hidratarea prin perfuzii.
Semne grave:
► deshidratarea (daca ciupesti usor pielea de pe manuta copilului, aceasta nu maineste elastica si nu se mai intinde rapid la loc, mucoasele sunt uscate, ochii infundati in orbite, fontanela deprimata/ afundata)
► tulburari nervos-centrale si de circulatie
► pierdere in greutate de peste 10%
► febra oscilanta
Tratament: principala masura care se ia este rehidratarea copilului. In cazul in care copilul sufera de o forma mai usoara, este recomandat administrarea de saruri de rehidratare orala (Eubiotic baby, refflor, linex baby), ceaiuri neindulcite, in special ceai de menta, smecta pentru combaterea diareei, supe de zarzavat (supa de morcov). In unele cazuri, chiar si o lingurita de apa provoaca varsaturi, facand imposibila rehidratarea orala.
Sunt obligatorii spitalizarea si hidratarea prin perfuzie. Administrarea de medicamente antitermice: Nurofen sirop, Ibalgin sirop si antispastice intestinale: antispasmin sau no-spa 40mg. Pentru combaterea colicilor abdominale se administreaza espumisan 100mg picaturi.
Nu se administreaza tratament antibiotic impotriva rotavirusului pentru ca intervine riscul distrugerii microflorei intestinale (care are rol in apararea antiinfectioasa) decat in cazuri extreme, stabilite doar de medic. Este foarte important sa nu se forteze copilul sa manance in aceasta perioada daca nu poate sau nu vrea, dar cea mai importanta este rehidratarea lui.
Analize: un simplu test imunologic din fecale detecteaza antigenul viral. Daca este prezent se pune diagnosticul de infectie cu rotavirus.
Rotavirusul rezista la spalatul cu detergent, sapun sau orice alt dezinfectant. Singurul care ii vine de hac este alcoolul de 90°solutie hidroalcoolica.
Un articol de: Anca Dinu
Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 20 Mai 2014
rotavirus cauze, rotavirus tratament
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi