Vreau un animal de companie. Caine sau pisica?

Indiferent de alegerea facuta, animalul pe care il vei adopta urmeaza sa-ti schimbe modul de viata, fie ca vrei sau nu. Responsabilitatea trebuie asumata din prima clipa si decizia bine cantarita.

Trebuie avut in vedere in primul rand cel fel de persoana esti, mai mult sau mai putin activa, deoarece ingrijirea unui caine difera de cea a unei pisici. Daca esti activ, energic si-ti place sa-ti petreci timpul in natura, plimbandu-te, atunci ti s-ar potrivi un caine. Pe de alta parte, daca alegi sa-ti iei o pisica vei fi scutit de iesirile matinale si nici nu va trebui sa ai grija spatiului. In ambele cazuri insa, animalul necesita ingrijire si cu cat esti mai atent la toaleta lui cu atat va face mai putina mizerie. Nu doar cainii trebuie periati, ci si pisicile. Astfel vor lasa mai putin par.

Vor rasturna apa, vor imprastia mancarea, nu pot sta prea mult timp singuri in casa, insa toate aceste lucruri palesc in fata beneficiilor detinerii unui caine sau al unei pisici.

Cu totii ne-am dorit inca din copilarie un animal de care sa avem grija, care sa se bucure de venirea noastra acasa si caruia sa-i oferim afectiune.

Cu atat mai mult acum cand suntem parinti la randul nostru putem sa-i facem o bucurie copilului mai ales ca sunt studii care spun ca imunitatea creste in momentul cand copilul traieste alaturi de un animal. Socializarea se face de la varste mai fragede, iar adaptarea la situatii noi este mai facila.

 

In privinta inteligentei animalelor,  specialistii nu au putut sa dovedeasca concret care dintre ele primeaza la acest capitol. Proprietarii au insa o multime de argumente, sustinute in diferite imprejurari, care justifica abilitatile mentale ale animalului in cauza. Sunt studii mai putine realizate pe pisici fiindca se lucreaza un pic mai greu cu ele.

 

Comparativ cu pisicile, cainii sunt mai altruisti si isi arata mai mult loialitatea fata de stapan. Cainii sunt protectori si pot deveni chiar agresivi cu cei care le incalca teritoriul, dar astfel se pot dovedi buni paznici. Pisicile sunt ceva mai independente, prezente agreabile si jucause, insa ceva mai egoiste. Cauta mancarea si confortul si nu sunt dependente de prezenta stapanului.

 

Stresul dispare ca prin minune atunci cand mangaiem un animal. Organismul uman emana dopamina si serotonina, doua substante chimice cu efect pozitiv. Tensiunea arteriala scade si ne simtim relaxati, linistiti.

 

Diferenta intre cele doua animale o face de fapt felul in care acestea se exteriorizeaza in raport cu stapanul lor. Cainii sunt mult mai activi langa un copil, raspund mai bine cerintelor si totodata il si responsabilizeaza. Cainii sunt mai docili, mai sensibili la problemele stapanului, aratand mai multa obedienta si putere de intelegere. Pot fi dresati sa asculte diferite comenzi si poarta mai putini germeni decat pisicile.

Pe de alta parte, prezenta unei feline va scuteste de grija spatiului si de plimbarea zilnica. Pisicile sunt mai linistite, mai putin galagioase, la fel de afectuoase si jucause si pot fi educate mai usor la capitolul igiena.

 

Un animal de companie nu este un moft, el este o viata, o fiinta care trebuie ingrijita si pretuita si mai ales iubita.

Un nou membru in familie va aduce cu siguranta zambetul pe chipul nostru, dar mai ales pe cel al copiilor. Decizia va apartine in totalitate!

Un articol de: psiholog Florentina Dumitru

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
3026 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 29 Septembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

animale de companie, caini, pisici, caini in casa, animale pentru copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Unul dintre cele mai importante aspecte din viata animalelor il constituie alimentatia. [..]
citeste si comenteaza
Eleganta, forta, noblete, inteligenta, frumusete...ce animal intruchipeaza toate aceste [..]
citeste si comenteaza
Nu vreau sa fac acum o disertatie despre ce anume trebuie sa facem pentru ca toti cainii [..]
citeste si comenteaza
Ursuzenia, de multe ori, ascunde o mare dorinta de iubire, de apreciere. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De ce noi "pamantenii" citim horoscopul?! De ce uneori intrebam stelele ce ne rezerva [..]
citeste si comenteaza
Fie ca ai aruncat o moneda intr-o fantana, ai suflat in lumanarile tortului de ziua ta sau ai gasit [..]
citeste si comenteaza
Pe piata gasim o multime de anticonceptionale, insa nu putem sa spunem despre ele care sunt cele [..]
citeste si comenteaza
Retete usoare si rapide - galuste cu prune, un deliciu de sezon. Le poti manca simple sau asezonate [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate