Testarea pe animale: secretul cosmeticelor

Testarea produselor cosmetice pe animale nu este o practica noua si din nefericire, castiga tot mai mult teren in randul celor mai renumite branduri din industria cosmetica. Testarea substantelor din produsele cosmetice cauzeaza animalelor disconfort, iritatii, arsuri, sangerari si mai apoi, moartea.

Testarea pe animale este interzisa in Olanda, Belgia si Marea Britanie, iar in 2002, UE a decis sa interzica testele pe animale incepand cu anul 2009. Franta, desigur, a protestat impotriva acestei interdictii, la fel si federatia europeana a ingredientelor cosmetice, care reprezinta 70 de companii din Elvetia, Franta, Germania si Italia. Cele mai utilizate sunt testele Draize si LD-50.

Testul Draize masoara efectele negative ale chimicalelor asupra ochilor si pielii animalelor. Scopul este de a altera apoi gradul de toxicitate pentru a elimina sau reduce disconfortul pentru oameni. Testul pentru iritabilitatea ochilor se manifesta prin picurarea directa a solutiilor in ochii animalelor (de regula iepuri), cauzand arsuri grave, iritatii si durere. Aceste experimente pot dura cateva zile, perioada in care animalelor le este impiedicata clipirea si deci eliminarea substantelor. La sfarsitul testelor, iepurii au adesea ochii ulcerati si sangeranzi. Animalele sunt apoi eutanasiate pentru un control intern.

Pentru a observa disconfortul asupra pielii, cainii (de regula rasa Beagle- folositi datorita lipsei totale de agresiune) suporta substante aplicate pe pielea rasa de pe spate, care apoi este acoperita de banda adeziva. Pentru a observa efectele chimicalelor, benzile sunt desprinse de pe corpul animalelor de numeroase ori, cauzand atat dureri intense, arsuri si mancarimi, cat si eliminarea stratului superior de piele.

Testul LD-50 este denumirea ‘soft’ a experimentelor Leathal Dose 50 Percent, care presupun supunerea animalelor la o toxicitate atat de ridicata, incat 50% dintre ele mor. In timpul acestor investigatii, animalele sufera dureri acute, convulsii, sangerari abundente ale ochilor si gurilor. La terminarea testelor, acele dintre animale inca in viata sunt eutanasiate.

Scopul acestui articol nu este de a ingrozi cititorii cu povesti infioratoare, ci de a educa consumatorii in ceea ce priveste cruzimea nejustificata, cat si de a suscita atentia asupra eticii companiilor de cosmetice. “Consumatorii sunt socati sa afle ca milioane de animale sunt injectate sau obligate sa inhaleze sau sa manance cosmetice. Acele animale traiesc in frica si singuratate fiecare minut din vietile lor” comunica Erin Edwards PR pentru PETA.

Socul cel mai mare este ca intr-o lume atat de avansata tehnologic, astfel de experimente sadice se practica chiar de cele mai renumite branduri , care amagesc prin marketing si sacrifica 80 de milioane de animale anual. Alternativele acestor produse sunt insa usor de depistastat in magazine, prezentant acel mic logo cu un iepuras. In cele mai multe dintre cazuri, companiile care nu testeaza pe animale au o politica orientata spre folosirea ingredientelor naturale, sanatoase din toate punctele de vedere si cu o rata de criminalitate 0%.

In concluzie, nu va pot sfatui decat sa cititi etichetele produselor sau sa tineti cont de alternative in momentul in care doriti sa inlocuiti vechile preferinte cosmetice. Iti multumim pentru sustinerea unor metode corecte de a-ti pastra frumusetea!

Cititi si: Companii care NU testeaza pe animale & Companii care testeaza pe animale

 

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
4429 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luiza-Burhai Luni, 02 August 2010

Etichete pentru acest articol:

cosmetice, testari pe animale


S-ar putea sa va intereseze si:

Aceste sufletele dragalase au devenit animalute de companie in foarte multe camine, chiar [..]
citeste si comenteaza
Multora dintre noi ne place sa ne petrecem o mare parte din timp in aer liber, ori de [..]
citeste si comenteaza
Cand sunt mici copiii isi doresc un animalut de companie cu care sa-si petreaca timpul si [..]
citeste si comenteaza
Dragi iubitori de animale, Robi este o asociatie pentru protectia animalelor - de unde [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Chihlimbarul este o piatra pretioasa de culoare galbena transparenta cu forme de translucide, [..]
citeste si comenteaza
Este un mineral tipic de cupru in diverse nuante de verde care datorita sedimentarii se prezinta in [..]
citeste si comenteaza
Este cunoscut inca din vechime de catre sciti, care il foloseau ca bijuterie, dar si in in [..]
citeste si comenteaza
Topazul este una dintre cele mai populare pietre fiind usor de gasit intr-o gama variata de culori: [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate