Colesterolul, rau sau bun?

Colesterolul, sintetizat la nivelul ficatului, este prezent In ficare celula a organismului uman. Acesta poate proveni insa, si din alimente de origine animala, organismele vegetale nefiind capabile sa sinetizeze colesterol.
Colesterolul, esential in organism
Desi multa lume se gandeste la colesterol ca fiind ceva rau, el are numeroase functii vitale in organism. Printre principalele functii se numara aceea de ajutor in productia unor hormoni sexuali- in urma depunerii colesterolului in glandele suprarenale, ovare si testicule, acesta e convertit in hormoni steroizi. El e implicat, de asemenea, in digestia organismului-ajuta ficatul sa sintetizeze bila, in lipsa careia organismul nu ar putea digera mancarea- dar reprezinta si o componenta structurala a membranei fiecarei celule.
LDL & HDL
Colesterolul este insolubil in sange, astfel, el este transportat prin organism sub forma de lipoproteine. Lipoproteinele sunt complexe care contin un miez format din esteri ai colesterolului (sau ai trigliceridelor), inconjurat de un strat format din colesterol liber, fosfolipide si apolipoproteine. Principalele doua tipuri de lipoproteine sunt LDL (low density lipoproteins) si HDL (high density lipoproteins).
LDL este cunoscut si sub denumirea de “colesterol rau”. Nivelul ridicat de LDL in sange conduce la depunerea acestuia pe peretii arterelor si la formarea de placi aterosclerotice. In urma formarii acestor placi, fluxul de sange este redus sau chiar blocat, fenomen care duce la aparitia unor boli grave, precum ateroscleroza, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Printre pricipalii factori care conduc la cresterea nivelului de LDL din sange se numara: obezitatea, diabetul, factorii genetici, bolile de la nivelul ficatului si rinichilor, sindromul de ovare polichistice, sarcina.
HDL, numit si “colesterol bun”, participa la metabolismul colesterolului in organism. Acesta transporta LDL colesterolul din zonele extrahepatice catre ficat, la nivelul caruia el este catabolizat si excretat. Se considera faptul ca nivelurile adecvate de HDL pot proteja organismul impotriva infarctului miocardic si a accidentului vascular. Studiile au demonstrate existenta unei legaturi intre nivelurile scazute de HDL si aparitia bolilor cardiovasculare.
Nivelul de colesterol din organism este influentat de numerosi factori, dar monitorizarea si mentinerea lui in limite normale influenteaza calitatea vietii.
Un articol de: Ariana Anghelescu
Photo by: pixabay.com
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 04 Noiembrie 2019
colesterol, HDL, LDL, colesterolul in organism
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa