Enciclopedia condimentelor. Sofranul, aurul rosu

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, datand inca din cele mai vechi timpuri. “Aurul rosu”, asa cum mai este denumit, sofranul a fost exportat in Europa inca din secolul al XIV-lea de catre Spania (in prezent detine 70% din exportul mondial).

Valoarea sofranului a fost adesea comparata cu cea a metalelor pretioase, de aici si denumirea de “aurul rosu”. Se stie faptul ca 1 kg de sofran poate varia intre 30.000 – 40.000 euro, deoarece pentru a se recolta 1 kg de condiment sunt culese in medie 250.000 de flori de sofran, urmand un amplu proces de prelucrare.

De asemenea, denumirea de “aurul rosu” provine si de la culoarea galben-rosiatica a sofranului, comparata cu culoarea intensa al mantiilor regilor vopsite in Antichitate cu extract de sofran.

 flori de sofran

Caracteristicile plantei de sofran

Sofranul este o planta specifica zonei Marii Mediterane, care se adapteaza usor atat la verile aride, cat si la temperaturi scazute de pana la -13 grade Celsius. La maturitate, sofranul poate atinge inaltimi de aproximativ 30-40 cm.

Aroma sofranului este unica si puternica. In compozitia sa regasim note amarui, dar daca este folosit in cantitati mici, ofera o savoare aparte preparatelor, usor dulce.

 

Utilizari

Sofranul are vaste intrebuintari, unele cu nuanta esoterica: fenicienii ofereau drept ofranda prajituri cu sofran Zeitei Astarte (zeita dragostei si a razboiului).

Efectele terapeutice ale sofranului sunt diverse, acesta reduce riscul atacului miocardic, imbunatateste sistemul imunitar si lupta contra anemiei. Totodata,  in Orient este considerat si un puternic afrodiziac.

Cleopatra considera sofranul drept un produs cosmetic, aceasta folosindu-l zilnic pentru efectele sale antiseptice si ayurvedice.

Sofranul este utilizat si in homeopatie, studiile demonstrand faptul ca ajuta la combaterea anxietatii, a depresiei si are un puternic efect antifungic.

Din punct de vedere gastronomic, sofranul este utilizat atat in combinatii clasice: condimentarea carnii (miel, pui sau peste), a nautului sau in risotto, cat si in retete de tip fusion: inghetata de vanilie cu sofran si chilly.

Un articol de: Ioana – Cristina  Bucur

Nota obtinuta:
9.2 (10 voturi)
3112 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 11 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

despre sofran, beneficiile sofranului, cele mai scumpe condimente, cele mai cautate condimente


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce este scortisoara Ceylon. Scortisoara reprezinta unul dintre cele mai cunoscute [..]
citeste si comenteaza
Cuisoarele sunt plante ce se cultiva in special in Indonezia, China, India. Au fost [..]
citeste si comenteaza
Patria piperului negru este India. De-a lungul timpului, de aici piperul negru s-a [..]
citeste si comenteaza
Gandul imi zboara, inevitabil, la povestea Sarea in bucate…Fiind intrebata de imparat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pastele nu ingrasa! Acestea sunt recomandate chiar si de nutritionisti, in diferite diete (cea [..]
citeste si comenteaza
Daca uneori m-ai intreba ce mi-as dori cel mai mult sa fiu ti-as raspunde ca nu mi-as dori sa fiu [..]
citeste si comenteaza
Celebritatile au fost muze pentru artisti si fashion icon pentru femeile din intreaga lume. Hubert [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate