Cat de grav ne poate afecta cataracta vazul?

Cataracta este o boala ce consta in opacifierea cristalinului natural al ochiului. Aceasta poate sa apara la varste diferite sub influenta unor factori interni sau externi variati.

Cataracta poate fi congenitala (bebelusul se naste cu cataracta ca urmare a unor infectii avute de mama in timpul sarcinii; din fericire este mai rara) sau dobandita. Cea mai intalnita forma de cataracta este cea datorata inaintarii in varsta, de care sufera cea mai mare parte a populatiei. Cataracta poate sa apara si ca urmare a unui traumatism (cataracta traumatica), prin utilizarea indelungata a medicamentelor pe baza de cortizon (cataracta cortizonica), sau ca urmare a unor asocieri cu diverse boli generale - diabet zaharat -  (cataracta patologica) ori oculare – miopie, uveite - (cataracta complicata).

 

Cauze si tratament

In prezent, nu exista modalitati concrete prin care cataracta poate fi prevenita, insa un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in antioxidanti, evitarea expunerii prelungite la radiatiile UV intarzie opacifierea prematura a cristalinului. Singurul tratament recomandat pentru cataracta este interventia chirurgicala, care se efectueaza atunci cand pacientul nu mai este multumit de vederea pe care o are.

In zilele noastre, datorita tehnicilor avansate si aparitiei cristalinelor artificiale performante, nu se mai asteapta sa se ajunga la opacifierea completa a cristalinului („cataracta coapta”), explica dr. Speranta Schmitzer, medic oftalmolog la Clinica Oftalmestet. Interventia chirurgicala utilizeaza ultrasunetele pentru emulsificarea cristalinului opacifiat. Inciziile sunt mici, de aprox. 2,4 mm, si nu necesita fire de sutura.

Corectia postextractie de cristalin cataractat se face fie cu cristalin artificial monofocal, necesitand si ochelari postoperator, fie cu cristalin multifocal, cu ajutorul caruia se poate vedea la toate distantele. 

Atentie! Cataracta neglijata are drept consecinte modificari oculare grave, cum sunt inflamatiile oculare sau glaucomul secundar. Toate aceste fenomene ingreuneaza interventia chirurgicala si complica procesul de vindecare, prin afectarea corneei sau a nervului optic.

Sfatul medicilor este ca pacientul sa nu astepte scaderea vederii foarte mult pana a se decide pentru interventia chirurgicala. De multe ori, pacientii cu vedere foarte scazuta din cauza cataractei avansate au ajuns in servicii de neurologie sau traumatologie. Pentru a evita astfel de situatii, este recomandat ca, dupa varsta de 45 ani, sa se efectueze anual un control oftalomologic complet.

Un articol de: dr. Speranta Schmitzer, medic oftalmolog la Clinica Oftalmestet

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
3237 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 31 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

tratament cataracta, cauze cataracta, tratament medical


S-ar putea sa va intereseze si:

Profita din plin de vara si de cadourile pe care ti le ofera! [..]
citeste si comenteaza
Uterul antevers este pozitia normala a uterului. Putin ridicat si aplecat in fata, el [..]
citeste si comenteaza
Boala Basedow-Graves sau Parry este o afectiune a tiroidei hiperfunctionale. Mai este [..]
citeste si comenteaza
Atunci cand organismul uman este supus unor cresteri mari de temperatura, el reactioneaza [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Uneori dorim sa aratam ingrijit, dar nu mai avem timp sa mergem la salon, ori am uitat sa ne facem [..]
citeste si comenteaza
Daca exista printre noi, doamnele mele, o stimabila care nu a manifestat niciodata slabiciuni [..]
citeste si comenteaza
Comuna Annecy este capitala departamentului Haute-Savoie in regiunea Ron-Alpi din sud-estul [..]
citeste si comenteaza
Daca incercam sa ne imaginam cum au trait alti oameni in vremuri stravechi, cat de greu sau usor le [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate