Festivalul International de Poezie, editia a XLII-a, Sighetul Marmatiei

2-4 octombrie 2015. Zile insorite intr-un mic oras din Maramures si multa poezie. La o saptamana dupa ce aceste evenimente au avut loc, acum, cand ploaia si frunzele galbene constituie decorul de care te izbesti atunci cand iesi din casa, merita o aducere aminte a ceea ce a fost.

Anul acesta, in perioada 2-4 octombrie 2015 s-a desfasurat o noua editie a Festivalului International de Poezie de la Sighetul Marmatiei. 

Vineri, 2 octombrie, festivalul a demarat in forta cu recitaluri de poezie organizate la cele doua licee din oras, Liceul Dragos Voda si Liceul Regele Ferdinand. Cu acest prilej, am avut onoarea sa citesc poezii in compania unor autori ca Adrian Suciu, Nicolae Rosiianu, Marius Oprea, Daniel Corbu, Gavril Ciuban, Nicolae Scheianu, Sorin Grecu si alti oameni absolut minunati, poeti si iubitori de poezie.

Apoi, as mentiona minunata atmosfera de la Desesti, in seara zilei de 2 octombrie, unde printre meri fermecati si stergare colorate, s-a celebrat sarbatoarea anuala de pozie din ciclul Serile de Poezie Nichita Stanescu. Acest ritual poetic se tine anual la casa poetului Gheorghe Parja (incepand cu 1979), cu acest prilej anul acesta fiind decernate premii poetilor Echim Vancea si Gavril Ciuban.

A doua zi au avut loc mai multe manifestari culturale la Centrul Cultural din Sighetul Marmatiei, printre acestea fiind:

Lansari de carti: Daniel Corbu, Lucian Perta, Sorin Grecu, Marius Dumitrescu. Apoi, de la ora 12.30, spectacolul „Iubitul meu Leonard”, cu Diana Giuberna, si recitalul de muzica Folk al solistului Ducu Hotima. Tot in seara zilei de 3 octombrie s-au acordat premii pentru concursul pentru manuscris, concursul pentru volumul de debut, concurs pentru volum si concurs pentru antologie autor. Marius Oprea – cartea “Reteta fericirii” sectiunea antologie autor

Adrian Suciu – “Profetul popular”, sectiunea volum;

Adrian Cirstea – Intoarcerea in Paradis, sectiunea debut;

Baki Ymeri – pentru traducerea poeziei maramuresene in limba albaneza, sectiunea traduceri;

Stefan Balau – manuscrisul “Foc de seara”, sectiunea manuscris.

Presedintele Juriului, Gheorghe Grigurcu i-a avut alaturi pe Radu Tuculescu, Gabriel Cojocaru, Nicolae Scheianu, Filomina Corbu, Gheorghe Parja si Vasile Muste. Premiile au fost acordate de Centrul Cultural Sighet, iar Centrul Judetean al Creatiei Populare a oferit carti editate de catre ei. Organizatori ai Festivalului: Uniunea Scriitorilor Cluj, Primaria si Consiliul Local Sighetu Marmatiei, Consiliul Judetean Maramures si Centrul Cultural Sighetu Marmatiei.

Printre cei premiati s-a aflat astfel Adrian Suciu, cu minunatul volum de poezii, „Profetul Popular,” poezii care imbina intelepciunea lui Pitagora, simtirea ardeleneasca si focul trairii. De altfel, insusi criticul literar Gheorghe Grigurcu, care s-a aflat in fruntea juriului ce a desemnat castigatorii, s-a referit la Adrian Suciu ca la un poet cu o „forta ascensionala extraordinara.”

Festivalul s-a incheiat duminica, 4 octombrie, cu o ultima manifestare la Muzeul Satului din Sighetul Marmatiei cu denumirea Dialogul Artelor. 

Un articol de: Irina Lazar

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1028 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 12 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

evenimente culturale, evenimente editura, poezii, serile de poezie, nichita stanescu


S-ar putea sa va intereseze si:

De acelasi autor:

Patru mici labute, Protejate de pernute, Au umblat azi pe covor, La mine in dormitor. [..]
citeste si comenteaza
Motto: O pelicula din tineretea apusa pe cand aveam semnal fluierat cu un prieten drag aceste [..]
citeste si comenteaza
Adolescenta! Aceasta varsta minunata, dar ingrata...Aceasta poveste a fiecaruia dintre noi, [..]
citeste si comenteaza
Top 12 ciudatenii sexuale adunate de prin lume [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate