5 volume despre culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale si financiare

Editura Litera, in parteneriat cu ziarul Adevarul, lanseaza luni, 15 iunie, seria de carti Kronika – 5 volume care reconstruiesc umanitatea, ajutandu-ne sa patrundem in culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale sau financiare de ieri si de astazi. Fiecare volum va fi disponibil in fiecare luni, la toate chioscurile de ziare, la pretul de 14,99 lei.
Titlurile seriei Kronika sunt:
o Amintiri. Viata mea inainte si dupa perestroika, Mihail Gorbaciov
o 1939. Numaratoarea inversa. Europa inainte de al Doilea Razboi Mondial, Richard Overy
o Afacerea Edward Snowden. Cele mai socante dezvaluiri despre spionajul global american, Glenn Greenwald
o Viata mea cu John F. Kennedy. Interviuri cu Arthur M. Schlesinger Jr., 1964, Jacqueline Kennedy
o Cazul Orlov. Dosare KGB. Spionajul sovietic in Razboiul Civil din Spania, 1936–1938, Boris Volodarsky
Volumul Amintiri. Viata mea inainte si dupa perestroika, de Mihail Gorbaciov, este marturia sincera a unui om care a schimbat istoria secolului in care a trait. Mai mult decat personajul politic aflat in varful piramidei puterii, cititorii il vor cunoaste pe omul Mihail Gorbaciov, cu sperantele tineretii, realismul maturitatii, dezamagirile batranetii si tristetea pierderii iubitei sale sotii, Raisa, in septembrie 1999.
„Indiferent de ceea ce ar putea spune acum despre perestroika oponentii si criticii ei, a fost o perioada uimitoare... Am deschis un drum pe care se putea merge mai departe. Am facut ceea ce trebuia facut: am dat oamenilor libertate, transparenta, pluralism politic, democratie. I-am facut liberi!“ (Mihail Gorbaciov)
Cartea 1939. Numaratoarea inversa. Europa inainte de al Doilea Razboi Mondial, de Richard Overy, vrea sa relateze succint, dar temeinic, evenimentele petrecute in cei douazeci de ani de insecuritate si criza ce au urmat Marelui Razboi. Indiferent cat de puternice sau de durata au fost fortele ce au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a existat un moment cand principalii actori pe scena istoriei s-au vazut nevoiti sa se confrunte cu aceste forte si sa ia anumite decizii.
Marile evenimente ale istoriei isi genereaza o dinamica si o desfasurare proprii. Din perspectiva noastra, a celor de acum, al Doilea Razboi Mondial pare sa fi izbucnit din cauza crizei internationale provocate de Germania lui Hitler. Insa nimic din ce se intampla in istorie nu este inevitabil, dupa cum va incerca sa demonstreze acest volum. Dialogul straniu intre sistem si actorii lui se afla la baza relatarii istorice.
Internetul democratizeaza discursul politic si echilibreaza balanta intre cei puternici si cei slabi, iar libertatea lui – posibilitatea de a folosi reteaua fara constrangeri institutionale si sociale sau fara controlul statului si fara o teama permanenta – este esentiala. Convertirea internetului intr-un sistem de supraveghere il priveaza astfel de potentialul sau, il transforma intr-un instrument de represiune, amenintand sa produca arma cea mai opresiva si extrema a intruziunii statului din istorie. De aceea informatiile din cartea Afacerea Edward Snowden. Cele mai socante dezvaluiri despre spionajul global american, de Glenn Greenwald, sunt foarte importante. Dezvaluirile prezentate au concentrat atentia lumii asupra pericolelor supravegherii omniprezente din partea statului, au generat prima dezbatere globala despre valoarea vietii private in epoca digitala si au determinat contestarea controlului hegemonic al Americii asupra internetului. Au schimbat modul in care oamenii au vazut autenticitatea oricarei declaratii facute de oficialii SUA si au transformat relatiile intre tari. Au modificat radical viziunile despre rolul adecvat al jurnalismului in relatia cu puterea guvernamentala.
Odata amintirile povestite in aceasta carte Viata mea cu John F. Kennedy. Interviuri cu Arthur M. Schlesinger Jr., 1964, Jacqueline Kennedy a devenit prima sotie a unui presedinte american care a acceptat sa raspunda ore in sir, in fata unui magnetofon, la intrebari despre viata ei publica si privata, spune Michael Beschloss.
„In 1964, ca parte dintr-un proiect de istorie orala despre viata si cariera lui John F. Kennedy, mama mea a intrat intr-un dialog cu Arthur M. Schlesinger Jr. pentru a-si impartasi amintirile si perceptia asupra lucrurilor. Inregistrate la mai putin de patru luni dupa moartea sotului ei, aceste conversatii reprezinta un dar facut istoriei... Sper ca tinerele generatii care incep sa afle mai multe despre anii 1960 vor considera aceste rememorari o introducere utila in modul in care se face istoria si vor gasi in ele inspiratia de a oferi ceva acestei tari care ne-a oferit tuturor atat de multe.” - Caroline Kennedy
Cazul Orlov. Dosare KGB. Spionajul sovietic in Razboiul Civil din Spania, 1936–1938, de Boris Volodarsky, demonteaza o cantitate impresionanta de fabulatii, falsuri si minciuni, ce continua sa fie propagate si astazi. Aceasta carte va fi, fara indoiala, o referinta indispensabila pentru toti cei care isi propun sa studieze Razboiul Civil din Spania. „Istoria serviciilor de informatii sovietice continua sa fie un mister“, marturiseste autorul cartii, fost capitan in Serviciul de Informatii Militare din URSS (GRU) si unul dintre cei mai mari experti in studierea serviciilor secrete sovietice.
Postat de: A-Editor Luni, 22 Iunie 2015
evenimente istorice, al doilea razboi mondial, carti istorice
S-ar putea sa va intereseze si:
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi