Vitamina B7: ce trebuie sa stii despre ea?

Vitamina B7, numita si biotina, se gaseste in anumite alimente, ca oua, lapte si banane. Este una dintre cele 8 vitamine care formeaza complexul B. Lipsa ei poate provoca probleme cu parul si pielea. Biotina este si o componenta importanta a enzimelor care descompun substante ca grasimile, carbohidratii si altele. Nu exista teste pentru detectarea deficitului de biotina, diagnosticarea facandu-se in functie de simptome. Vitamina B7 exista si sub forma de suplimente, care se administreaza la recomandarea medicului.
Ce este vitamina B7?
Vitamina B7 este o vitamina solubila. Faptul ca se dizolva in apa o face imposibil de stocat, de aceea trebuie sa consumam zilnic alimente care o au in compozitie. Biotina este necesara pentru functionarea unor enzime cu rol important in procesul metabolic, in special in productia de glucoza si acizi grasi. Necesarul zilnic de biotina este de 30 de micrograme pentru adulti si femei insarcinate si 35 de micrograme pentru femei care alapteaza. [3] Deficienta de biotina este rara, dar poate aparea la anumite persoane.
Alimente care contin biotina
Vitamina B7 exista in multe alimente, printre care [2, 3, 4]:
● organe interne, ca ficatul si rinichii de vita, porc si pasare;
● drojdia;
● galbenusul de ou;
● branzeturile;
● soia;
● arahidele;
● plantele verzi, ca spanacul si laptuca;
● conopida;
● ciupercile;
● bananele;
● pestele;
● diferite tipuri de nuci si seminte.
Beneficiile biotinei
Metabolizarea macronutrientilor
Vitamina B7 joaca un rol important in procesul metabolic, pentru ca este componenta a enzimelor care proceseaza macronutrientii. Mai exact, biotina contribuie la:
● luconeogeneza - sinteza glucozei din surse diferite de carbohidrati;
● sinteza acizilor grasi;
● descompunerea aminoacizilor. [2]
Biotina poate contribui la mentinerea glicemiei in limite normale, dar este nevoie de mai multe studii care sa confirme acest lucru. [2, 4]
Mentinerea sanatatii parului si a unghiilor
Biotina joaca un rol important in mentinerea volumului, stralucirii si structurii firelor de par. De asemenea, biotina contribuie la hidratarea, finetea si aspectul pielii. Aceasta ajuta si la intarirea si cresterea unghiilor.
Dezvoltarea sarcinii
Biotina este importanta si in sarcina. Deficienta de biotina, destul de comuna la femeile gravide, poate provoca probleme in dezvoltarea fatului. De aceea, femeile gravide trebuie sa manance regulat alimente bogate in biotina si, daca medicul considera ca este nevoie, sa ia suplimente cu aceasta vitamina. [4]
Simptomele deficientei de vitamina B7
Pentru ca multe alimente contin biotina, deficitul este destul de rar la persoanele sanatoase. Un stil de viata echilibrat si o dieta variata asigura un aport suficient de biotina. Totusi, femeile gravide, fumatorii, consumatorii de alcool, persoanele care fac dializa si cele care au o afectiune mostenita care afecteaza absorbtia de biotina sunt predispune deficientei [4]. Simptomele deficientei de vitamina B7 [1] sunt:
● inrosirea anumitor zone ale fetei, ca fruntea ori pielea din jurul nasului si gurii;
● uscarea pielii si formarea de scuame;
● ochi uscati;
● par fragil;
● insomnie sau dificultati de somn;
● oboseala cronica;
● caderea parului;
● manifestari depresive;
● pierderea apetitului;
● greata;
● dureri musculare;
● intepaturi la nivelul membrelor;
● crapaturi la colturile buzelor;
● convulsii;
● slabiciune.
Suplimentele cu biotina pot corecta deficienta. Vorbeste insa cu medicul inainte de administrarea oricarui supliment!
Precautii in suplimentarea cu vitamina B7
Se considera ca, pentru adulti, biotina este sigura in doze zilnice de maximum 300 mg. In general se administreaza in doze de 2.5 mg. [4] La recomandarea medicului, se administreaza si femeilor gravide si care alapteaza. Cosmeticele care contin biotina in concentratie maxima de 0.6% sunt, de asemenea, sigure. [4] Si pentru copii administrarea este sigura, in doze zilnice de 5-25 mcg. [4] Biotina poate afecta rezultatele analizelor de laborator, de aceea discuta cu medicul daca iei suplimente cu vitamina B7. [4]
Vitamina B7 este esentiala pentru sanatatea organismului. Adopta un stil de viata sanatos si vorbeste cu medicul daca ai simptome specifice deficientei de biotina!
Surse:
- https://www.healthline.com/health/biotin-deficiency#side-effects;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318724#benefits;
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-biotin;
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-313/biotin.
Sursa foto: pexels.com
Postat de: A-Editor Luni, 27 Februarie 2023
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza