Mami, dinozaurii au existat?
Dinozaurii au existat intr-adevar? Stiinta ne spune ca da, sapaturile arheologice ne arata ca dinozaurii au existat. De asemenea, specialistii in domeniu care au analizat ani de-a randul aceasta problema sustin existenta acestor animale preistorice.
Chiar daca studiile nu sunt cunoscute tuturor si n-au facut furori in presa, timid au fost publicate in mod treptat, dupa zeci de ani de la diferitele descoperiri.
Creaturi de mari dimensiuni
Actualele soparle au avut stramosi uriasi, pe langa care omul era o micuta creatura. Cercetatorii Lowell Dingus, Luis Chiappe si Ronaldo Coria influentati de cunostintele lor in domeniu au campat intr-o vale din inima Argentinei in cautarea scheletelor pietrificate ale unor pasari preistorice.
De ce pietrificate ?
Pentru ca relicvele vechi de milioane de ani se gasesc in locurile in care curgeau diferite rauri cu ani in urma, rauri ce aduceau cu ele pietris si nisip. Astfel, in timp, corpurile animalelor aflate fara viata in albia raului se acopereau cu nisip si in timp se pietrificau.
Descoperirea facuta…
Nu a trecut mult timp pana cand cercetatorii au gasit mai multe bucati de piatra cu forma ciudata, de culoare cenusiu-maronie. Bucatile reprezentau pe suprafata lor denivelari usor rotunjite. Cercetatorii au fost surprinsi : « La inceput, ne-am gandit ca ar putea fi vorba despre oua pietrificate ale pasarii Nandu, o ruda a strutului »- a declarat Luis Chiappe, seful expeditiei. « Apoi insa ne-am dat seama ca erau oua de dinozauri.Sute ! Sau mai degraba, mii !
Un ou gigant
Locul a fost explorat de catre savanti, si cum majoritatea oualelor erau sparte, resturile de coaja le-a permis sa estimeze lungimea unui ou: 15 centimetri. Expertii au luat in calcul, pana la proba contrarie, ca resturile oualelor gasite puteau apartine unor pasari cu gatul lung din familia de dinozauri a sauropozilor.
Au gasit un dinozaur
Cum pana in acest moment nu se facuse nicio descoperire in ceea ce priveste oualele din familia pasarilor cu gatul lung, era nevoie sa se gaseasca un ou intact pentru a avea o confirmare. Oul nu s-a lasat asteptat, trimis fiind la laborator, dupa cateva luni aflandu-se rezultatul. El continea mai mult decat oase pietrificate si resturi de piele ale unui pui de dinozaur. Oamenii de stiinta au gasit in ou si dinti, ceea ce le-a oferit posibilitatea sa analizeze amanuntit specia.
Cum aratau dinozaurii ?
Conform studiului facut de specialistii care au analizat acest caz, marimea oualelor, structura cojii lor, dar si oasele si forma dintilor duc la concluzia ca oualele au fost depuse de o pasare cu gatul lung. Desenul pielii era asemanator cu platosa din corn cu care erbivorii din acele timpuri obisnuiau sa se apere de dinozaurii de prada.
Cand au trait dinozaurii ?
Lowell Dingus a stabilit ca oualele cele mai vechi fusesera depuse cu 83 de milioane de ani in urma, iar cele mai nou descoperite – acum 76 de milioane de ani.
Intr-adevar atunci continentul american era strabatut de titanozauri, de pasari cu gatul lung din familia de dinozauri a sauropozilor. Ei aveau 28 de metri de la nas pana la coada si faceau astfel parte din categoria celor mai mari vietuitoare de pe uscat.
Postat de: Nicoleta-Curelea Vineri, 15 Octombrie 2010
dinozauri, oua, arheologie, stiinta, cercetatori, Argentina, au existat dinozauri? era-dinozaurilor
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?