Despre ambiguitatile caritatii…
Se intampla destul de des in spatiul nostru public sa aibe loc evenimente caritabile. Cutare trupa canta la un concert ale carui incasari sunt donate celor nevoiasi, cutare vedeta isi vinde nu stiu ce lucru de prin casa, in scop caritabil, mai sunt unii care si danseaza tot cu acest scop nobil.
Asa, si…care e problema ta?
E un lucru pe care personal il consider nociv, ca sa nu zic mai mult, in acest gen de evenimente. Si anume, faptul ca exista o ambiguitate, sau ambivalenta, a intentiei din spatele acestor actiuni.
Sa spunem ca avem de-a face cu un concert “caritabil”. Cel care vrea sa participe la un astfel de concert este pus in fata unei dileme: merge la concert pentru a ajuta astfel anumite persoane aflate in nevoie, sau pentru ca ii place trupa / cantaretul respectiv? Iar cel / cei care canta, o fac din placerea lor de a canta sau pentru a obtine niste bani pe care sa-i doneze? Aceasta ambiguitate este prezenta in ambele sensuri.
Ca sa fiu mai explicit: ori este donatie, si atunci nu se pune problema sa primesti ceva inapoi (un bun, un serviciu, etc), ori nu este donatie, si atunci are loc o relatie fireasca de schimb.
O varianta mai „ecologica” a caritatii…
Daca un artist doreste sa contribuie financiar la o cauza nobila, de ce nu o face in mod discret, anonim, oferind in mod unilateral o parte din beneficiile muncii sale obisnuite? In felul acesta, cel care plateste un bilet sau cumpara un cd cu acel artist nu va avea sentimentul ca „face o donatie”, ci pur si simplu ca rasplateste acel artist pentru munca si talentul sau. La randul sau, artistul va face o donatie curata, fara alte conotatii.
Iisus are o vorba foarte potrivita in acest sens. El spune: sa nu stie stanga ta ce face dreapta. Afirmatie pe care eu o interpretez astfel: sa poti separa interiorul de exterior, publicul de privat, lumescul de transcendent.
Ilustrare…
Un exemplu foarte bun, care ilustreaza situatia despre care vorbesc, este emisiunea „Dansez pentru tine” de la ProTV. In aceasta emisiune are loc un concurs de dans, la care participa vedete si nu numai, in care fiecare pereche de candidati are o „cauza nobila” pentru care lupta. Privind emisiunea, stai si te intrebi: oare oamenii astia danseaza pentru ca le place sa danseze, pentru ca simt ca au ceva de exprimat prin dans, sau ca sa implineasca o cauza, care este asociata invariabil cu suferinta? Danseaza ca sa scape de un necaz, sau pentru ca asa le dicteaza starea lor interioara? Va las pe voi sa raspundeti…
A folosi dansul pe post de instrument pentru a realiza un scop material mi se pare o jignire profunda adusa dansului, pentru ca inseamna a pune starea interioara asociata dansului mai jos decat starea interioara asociata cu realizarea respectivului scop material. Atunci cand se intampla acest lucru, expresia dansului este franata, trasa in jos. Este un dans umbrit, trist, incomplet.
Marius Lazar
Postat de: FemeiaStie Miercuri, 24 Februarie 2010
evenimente de caritate, donatii, filantropie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa