Obiceiuri si traditii in nordul tarii, de Craciun

Am petrecut niste clipe de vis in acest Craciun. Aici in partea de Nord a Tarii, mai exact in Suceava (Liteni), sunt niste traditii mai rar intalnite, de care cu siguranta multi dintre voi nu ati auzit, de aceea mi-am propus sa va impartasesc si voua cateva momente frumoase de aici.

In Ajunul Craciunului se taie traditionalul porc, dupa parlirea acestuia, se face pomana porcului. Cu siguranta peste tot s-a auzit de taierea porcului si de pomana, dar aici chiar se respecta traditia, aici chiar se face pomana porcului, se mananca afara langa acesta sorici, se bea un pahar de vin fiert, toate acestea insotite de voia buna a taranului roman.

Dupa aceasta, se prepara bucatele pentru Sarbatori: caltabos, carnati moldovenesti, toba, lebar, bors (un fel ciorba acra, sau mai este ciorba radauteana, sper sa pot sa va incant si cu aceasta reteta candva), prajituri, cozonac. Tin sa mentionez ca toate aceste bucate se prepara in ultima zi cu mare dragoste, nimic nu se cumpara, totul este preparat la focul casei, toti stau pe langa soba ajutand la aceste bucate.

Bineinteles ca si copilasii vin cu colindul in dimineata Ajunului. Acestia vestesc ca urmeaza Nasterea Maicii Domnului, primesc mere, banuti, si alte mici bucurii.

In ziua de Craciun, se colinda cu Steaua, o stea imensa de peste un metru, o stea simbolica in aceasta zona (in alte parti steaua este una micuta, ca sa nu care prea greu copiii, dar aceasta e imensa si destul de grea). Dupa acea se serveste masa specifica Craciunului cu toate cele muncite cu o zi in urma. Cum da seara, cei mari de varste, de la 20 de ani in sus merg cu colindul, sa anunte ca astazi e ziua in care s-a nascut Iisus Hristos. Bineinteles ca asta e seara colindelor, unde se lungeste pana dimineata. Aceasta e o noapte de vis. Eu am trait-o si pot spune ca este o noapte de poveste, mirifica, am iesit la colindat impreuna cu mosul, am fost din casa in casa pana la 3 dimineata la toti copilasii din sat, foarte multi copilasi bucurosi ca venea mosul, unul dintre ei chiar a inceput sa planga cand a plecat mosul. Eu am fost craciunita mosului, l-am ajutat sa imparta cadourile (mosul a fost prietenul meu:)). Dupa ce dadea cadourile, mosul se descoperea, foarte frumoasa aceasta schimbare. Bineinteles ca pe cei mici ii trimiteam in alta camera ca sa nu vada un mos tanar:D.

Pe langa toate acestea, mai exista si doba, doba avand dimensiuni foarte mari. Asta faceau multi dintre sateni toata ziua Craciunului: bateau doba, aceasta auzindu-se in tot satul 2 zile la rand. Pentru ei este absolut ceva normal, fiind o traditie, dar pentru altii,  ca mine , este ceva iesit din comun, poate chiar prostesc: sa pierzi ziua in curte  batand traditioanala doba?!:)

Dragii mei, cam acestea sunt traditiile aici in Nordul Tarii noastre.

Am sa fac si un episod nou despre Anul Nou si traditiile de aici.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
3535 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Elena-Suzana-Iancu Marți, 28 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

obiceiuri, traditii, craciun, mosul, obiceiuri in bucovina, traditii de Craciun, de anul nou


S-ar putea sa va intereseze si:

1 Martie bate la usa! Sunt femeie si astept un martisor [..]
citeste si comenteaza
A inceput pregatirea pentru Anul Nou sau Revelionul cum mai este cunoscut. De Revelion se [..]
citeste si comenteaza
Mereu dansul a fost acel prim lucrul care a apropiat doi oameni. Dansul e cel care [..]
citeste si comenteaza
Ideea de a aborda o astfel de tema a aparut dupa ce am revazut filmul “Ultimul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta macar o data v-ati gandit sa emigrati din propria voastra patrie intr-o alta tara, din [..]
citeste si comenteaza
Dupa cum bine stiti, ghioceii sunt cei care ne vestesc venirea primaverii. Inca de la aparitia [..]
citeste si comenteaza
Aceasta este o veche vorba din batrani, cu care fiecare martisor este inmanat unei doamne sau unei [..]
citeste si comenteaza
Cu toate ne dorim in aceasta perioada sa avem o culoare a pielii cat mai bronzata si cat mai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate