Drumul spre a deveni "roboti" (II): Telefonul

Seria inventiilor tehnologice de comunicare continua cu telefonul si multitudinea de retele de telefonie mobila si fixa, fiecare cu oferte care mai de care mai atragatoare, tocmai pentru a facilita comunicarea si in acelasi timp distrugerea relatiilor interumane fata in fata. Desi nu e la fel de grav, ca si socializarea online acest lucru, in timp poate ajunge sa distruga definitiv relatia fizica ce ar  trebui sa existe intre fiintele umane.

Ti-am dat bip!

Acest distrugator de sentimente, numit telefon mobil si retele de telefonie, fie ele fixe sau mobile, dar in principal cele mobile, caci cele fixe nu mai sunt la moda de ceva timp. Ultimul trend in domeniu este sa ai cel mai fita telefon, exemplu Blackberry, caci ai in el tot ce e necesar, e-mail, FB, YM si in plus poti da oricand un mesaj sau un telefon daca iti permite timpul sau ai chef sa vorbesti, ca de fapt, ti-e mult mai simplu sa scrii un mesaj de genu "Te iube", "C f iubi?" sau cine stie ce alte prescurtari mai exista si se vor mai gasi. Am ajuns in stadiul in care limba romana nu mai e suficient de vasta pentru noi si incercam s-o schimbam, sa folosim cat mai putine caractere, sa nu mai avem atat de butonat telefonul sau PC-ul cand vrem sa scriem ceva.

Tu cat de dependent esti de mobil? Cate mesaje trimiti intr-o zi? Si de ce nu iti ajung niciodata de la o luna la alta? Oare de ce ai tu impresia ca esti pe YM tot timpul, caci asta faci cand trimiti non-stop mesaje, iubitei/ului, prietenilor, vecinilor, parintilor, fratilor s.a.m.d.? Ca intotdeauna, raspunsul o sa fie unul sec, incomod si deja sacaitor, ca e mai usor sa comunici asa. Nu e mai usor, nu e nici macar mai comod, ai putea sa dai macar un telefon ca doar de aia ti-ai facut optiune din aia smechera cu mii de minute pe care sa le vorbesti, nu sa le tii ca sa expire. Unii oamenii ti-au uitat si vocea de cand nu te-au mai auzit, nu te mai recunosc cand dai un telefon si toate astea pentru ca e mai simplu sa dai un mesaj. Mai mult ca sigur e ca ti-ai parasit si iubita/ul printr-un mesaj sau ai spus "LMA" multor persoane apropiate, caci "La multi ani" era mult prea mult de scris. Sau poate ti-ai exprimat condoleantele printr-un mesaj, ca doar nu era sa arati ca esti sensibil si sa plangi la telefon sau de ce nu, ai trimis invitatia de nunta sau mai stiu eu ce alte lucruri se pot transmite printr-un mesaj. Si totusi oare nu e abuziv folosita toata aceasta tehnologie, oare nu exageram cu atata socializare online, sentimente virtuale sau mesaje trimise doar de dragul de a fi trimise si pentru a ne umple timpul?

Amintiri din era netehnologizata

Putini dintre tinerii de azi au prins perioada scrisorilor de dragoste, a biletelelor trimise in timpul orelor sau a fituicilor facute pe hartie, nu in telefon. Si totusi cat de frumos putea fi sa primesti un bilet nesemnat pe care sa mai fi nevoit sa te chinui sa-l citesti caci respectivul/a nu era prea bun la caligrafie. Cat de placut era sa iti dai intalnire cu colegii dupa ore la barul din colt si sa povestiti vrute si nevrute, reusind sa priviti unul in ochii celuilalt si sa cititi exact ceea ce vrea sa exprime. Indragostitii purtau discutii interminabile sub clar de luna, nu pe messenger si isi daruiau cadouri marunte, dar semnificative, nu pupici virtuali, iar sentimentele erau mult mai pure si mai frumoase decat sunt acum. Era o epoca a puritatii, a naturaletii, a oamenilor fara masca, a privitului in ochi si a cuvintelor directe, nu exprimate prin emoticoane.

Ar trebui macar pentru o clipa sa ne gandim la toate acestea, fiecare dintre noi, caci  mai mult sau mai putin, toti suntem dependenti de tehnologie si fara ea nu ne-am putea imagina viata, dar important e ca adevarata valoare a sentimentelor sa n-o uitam inchisa intr-un calculator sau telefon sau in spatele unor emoticoane sau mesaje, ci sa o spunem direct si fara frica oricui e nevoie, caci asta ne face oameni: curajul de a-ti trai, exprima si darui sentimentele unui alt om sau unei alte fiinte vii.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
3422 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Iulia-Dragan Miercuri, 23 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

telefonul, retele de telefonie, socializare virtuala, comunicare virtuala, era netehnologizata


S-ar putea sa va intereseze si:

Asa cum v-am promis intr-un articol anterior revin cu cateva sfaturi pentru promovarea, [..]
citeste si comenteaza
Ce spui daca la un click distanta de tine te asteapta o prietenie deosebita sau poate [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am observat ca in articolul precedent nu am fost, se pare, suficient de explicit [..]
citeste si comenteaza
Retelele sociale - o placere Tot mai multi tineri din zilele noastre sunt acaparati cu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Trendul in materie de incaltaminte pentru primavara vara 2011 este extrem de variat din care poti [..]
citeste si comenteaza
Trendurile acestei primaveri in materie de machiaj sunt extrem de vaste si potrivite oricarui gen [..]
citeste si comenteaza
Din pacate numarul acestor fapte este in continua crestere, singura rezolvare a problemelor sau [..]
citeste si comenteaza
Pentru toamna lui 2011 make-up artistii s-au intrecut unii pe altii in machiaje pentru a pune in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate