Ce stiti despre gastronomia belgiana?
Gastronomia belgiana este caracterizata de bere, cat de ciudat n-ar parea, bautura nationala si cea mai apreciata de catre turisti, pentru ca se pune in mancare si langa mancare. Majoritatea celor peste 400 de feluri de bere sunt produse din hamei sau orz. Belgia are sute de fabrici de bere, locuitorii ei fiind pe primul loc in lume la consumul acestei bauturi, revenindu-le anual peste 150 de litri de persoana.
Bucataria belgiana se distinge prin consistenta sa. Dejunul este compus din produse de patiserie servite de obicei cu cafea.
Cofetaria este caracterizata de binecunoscutele praline de ciocolata belgiana, inventate la inceputul secolului XX. Mostre din cea mai fina ciocolata vom gasi, unde altundeva decat la Muzeul de ciocolata din Bruxelles.
Situat in centrul istoric al capitalei Belgiei, Muzeul de ciocolata si cacao ofera gurmanzilor si curiosilor o vizita plina de savoare si arome. La doi pasi de Grand Place, muzeul este gazduit intr-o cladire din secolul al XVII-lea, casa De Valk construita in 1697 si complet restaurata in 1943. Ideea acestuia este de reeditare a timpului pentru a prezenta publicului originea si istoria ciocolatei – cultivarea boabelor de cacao la azteci, aducerea lor in Europa, tehnici de productie si demonstratia unui ciocolatier. Muzeul se intinde pe trei etaje. Colectii de cupe de ciocolata, sculpturi din ciocolata si degustari, toate fac parte din aventura.
Bucataria locala este foarte populara si iese in evidenta prin mancarurile specifice, cum ar fi anghila cu legume si verdeata sau salata Liege. Cele mai multe meniuri din restaurante sunt inspirate din bucatele traditionale cu creveti, sparanghel, anghile, sunca, diverse feluri de placinta ca aperitiv, in timp ce pestele si carnea sunt servite la felul principal.
Waterzooi, o supa de peste sau de pui cu legume, este foarte apreciata atat de catre belgieni cat si de turisti. Specialitatile preparate cu bere, cum ar fi Carbonades, tocana cu carne de vita si bere, sunt renumite. Carnea de iepure, preparata in mod traditional cu bere este considerata o delicatesa in Belgia. Rosii umplute cu creveti, sparanghel in stil flamand, rinichi de manzat, raci, cartofi fierti si slanina prajita, andive gratinate, chiftelute de iepure cu sos sau carnea de gasca cu sos de usturoi sunt doar cateva din cele peste 300 de retete traditionale. Exista, de asemenea, o gama variata de branzeturi. Gastronomia belgiana nu se rezuma la friptura, fiecare regiune are o selectie destul de variata de feluri de mancare de sezon. De exemplu, in sud se mananca pestele de rau (anghila, pastrav, stiuca), tocana de ciuperci salbatice. In partea de nord a tarii – fructele de mare (creveti, scoici). In toata tara se consuma foarte multe legume.
Pentru o masa de pranz sau o cina romantica se pot alege meniuri simple, dar gustoase. La restaurant va poate intampina un decor din lemn sau un zid de caramida cu un semineu, unde cu siguranta veti gasi cartofii prajiti si midiile sau poate veti fi curiosi sa gustati din gofrele traditionale, toate la un standard ridicat si o prezentare impecabila, caci se spune ca Belgia serveste mancare de calitate frantuzeasca si in cantitate germana.
Un articol de: Tatiana Scurtu-Munteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 04 August 2012
retete culinare, gastronomia
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta